Guardian'dan İlginç İddia: "Mehmet Şimşek 2009 Yılında İngiliz İstihbarat Tarafından Dinlendi" - Son Dakika
Dünya

Guardian'dan İlginç İddia: "Mehmet Şimşek 2009 Yılında İngiliz İstihbarat Tarafından Dinlendi"

Guardian\'dan İlginç İddia: "Mehmet Şimşek 2009 Yılında İngiliz İstihbarat Tarafından Dinlendi"

Guardian, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in 2009 yılında Londra'da düzenlenen G20 Maliye Toplantıları sırasında İngiltere'nin istihbarat teşkilatlarından devlet iletişim merkezi GCHQ tarafından dinlendiği öne sürülüyor.

17.06.2013 11:00

Guardian, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in 2009 yılında Londra'da düzenlenen G20 Maliye Toplantıları sırasında İngiltere'nin istihbarat teşkilatlarından devlet iletişim merkezi GCHQ tarafından dinlendiği öne sürülüyor. Dinlenmenin amacı ise masaya oturulmadan Türkiye'nin mali reform tavrını öğrenmek...

LONDRA Gordon Brown ve Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Brown'un ikili bağların "güçlü ve güçlenmekte olduğunu' ifade ettiği Downing Street'te stratejik ortaklık belgesi imzalamıştı."

Gazete, GCHQ belgesinde söz konusu dinlenme faaliyetinin "Ankara'nın mali denetim ve reforma ilişkin tutumları ve Türkiye'nin diğer G-20 ülkeleriyle işbirliğini yapma isteklikliliğini (veya isteksizliğini) öğrenmeyi amaçladığının" belirtildiğini de kaydetti.

-"POTANSİYEL KAZANIMLAR O KADAR KÜÇÜK İKEN NEDEN DİNLENDİ?"-

Bu arada, dinlenmenin tek amacının müzakere masasına oturulmadan Türklerin finansal reform konusunda ne düşündüklerini anlamak gibi göründüğünü kaydeden gazete, "Potansiyel kazanımların o kadar küçük iken GCHQ'nın neden dinledi?" sorusuna da "Yanıt sanki teknik ve yasal olarak mümkün olduğu için" diye yazdı. Guardian şunları da şöyledi:

-"NATO MÜTTEFİKİ OLMAK PEK KORUMA SAĞLAMIYOR"-

"Öyle görünüyor ki NATO müttefiki olmak pek koruma sağlamıyor. GCHQ'nın tanıdığı tek sınırın ise, ABD, Birleşik Kraliyet, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda'dan oluşan, istihbarat sinyallerini paylaşan, Beş Göz olarak bilinen İngilizce konuşan sıkı Batılı devletler koalisyonu üyeliği gibi görülüyor."

The Guardian'a göre, Türk heyetine ilişkin G20 belgesinin yanıtsız bıraktığı soru şu: "GCHQ, küresel mali denetim kurallarına ilişkin düşüncelerini öğrenmek amacıyla orta düzeydeki hazine yetkililerini dinlemeyi aktif bir biçimde üzerinde durmuş ise eğer o zaman kimler hakkında casusluk yapmazdı." - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya Guardian'dan İlginç İddia: 'Mehmet Şimşek 2009 Yılında İngiliz İstihbarat Tarafından Dinlendi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement