KKTC'de Belediye Çalışanları Polis ile Çatıştı - Son Dakika
Dünya

KKTC'de Belediye Çalışanları Polis ile Çatıştı

KKTC\'de Belediye Çalışanları Polis ile Çatıştı

KKTC'de polis ile belediye çalışanları arasında bugün çıkan çatışmalarda çok sayıda kişi yaralandı.

16.05.2012 16:52

KKTC'de polis ile belediye çalışanları arasında bugün çıkan çatışmalarda çok sayıda kişi yaralandı.

KKTC'de Lefkoşa Türk Belediyesi çalışanlarının haftalardan bu yana süren mücadelesine destek için Sendikal Platform tarafından bugün Belediye binası önünde miting düzenledi. Platforma üye bazı sendikaların Lefkoşa'daki işyerlerinde 09.30-12.30 saatleri arasında uyguladığı grev sürerken, yüzlerce kişi Belediye Emekçileri Sendikası (BES) ve LTB çalışanlarına destek için Belediye önünde toplandı. Eylem nedeniyle polis ve çevik kuvvet geniş güvenlik önlemleri aldı. 2 aydan bu yana ücretleri ödenmeyen Lefkoşa Belediyesi çalışanlarının yaklaşık 2 haftadan bu yana devam eden eylemi, Bakanlar Kurulu tarafından 60 gün süreyle dün yasaklanırken çalışanlar yasağa rağmen eylemi sürdüreceklerini açıklamıştı. Bu gelişme üzerine Belediye önü savaş alanına dönmüş, eylemcilere çevik kuvvet müdahale etmişti.

Lefkoşa belediye sarayı önünde başlayan eylem daha sonra KKTC Başbakanlığı'nda devam etti. Başbakanlığının önüne gelen eylemciler karşılarında polis duvarı görünce gerginlik oldu. Eylemciler polis engelini taş ve sopalarla aşmaya çalışınca polis de eylemcilere coplarla karşılık verdi. Daha sonra Başbakanlık önünde konuşma yapan Belediye Emekçileri Sendikası başkanı Hasan Bozat, KKTC Cumhurbaşkanı, Hükümetin ve Lefkoşa Belediye Başkanının derhal istifa etmeleri gerektiğini söyledi. Bozat, "Haklı davamızda kazanana karar direneceğiz" mesajını verdi.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Lefkoşa Belediyesi çalışanlarının ikinci maaşlarının da ödenmesi için Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Hasan Güngör başkanlığında çalışma başlatıldığını söyledi. Cumhurbaşkanı Eroğlu, bu sabah Başbakan İrsen Küçük, Maliye Bakanı Ersin Tatar ile İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu'nu davet ederek Lefkoşa Türk Belediyesi'ndeki sıkıntılarla ilgili olarak yaptığı 2 saatlik toplantı ardından Lefkoşa Belediye çalışanlarının bir an önce maaşlarının verilmesi ve sendikanın eyleminin kaldırılarak çöplerin toplanması gerektiğini söyledi. Eroğlu, bu olayda iki mağdur taraf olduğunu, bunlardan birinin Lefkoşa Belediye çalışanları, diğerinin de Lefkoşa halkı olduğunu vurguladı.

Bu yönde bazı baskılar olmasına rağmen Cumhurbaşkanı olarak Anayasa'da bulunan "Olağanüstü Hal"i kullanma düşüncesinde olmadığını da belirten Cumhurbaşkanı Eroğlu, "Bu ortama gelmediğimizi ve gelmek de istemediğimizi düşünmek isterim. Çünkü olağanüstü hal başka sıkıntılar yaratır" ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANLIĞI MÜSTEŞARI BAŞKANLIĞINDA ÇALIŞMA

Eroğlu, eylemlerin, sendikaların temsil ettikleri kesimin çıkarlarını kazanmak için yapıldığını anlatırken "Burada sendikanın haklı ve haksız tarafı var. Haklı tarafı maaşlarını alamamaları, belediyedeki gidişatın iyi olmadığını görüp isyan etme noktasına gelmeleri. Haksız tarafları; Lefkoşa'da bu kadar nüfus yaşarken, ülke bir turizm ülkesi olduğu dikkate alınırsa bu kadar uzun süre görevlerini yapmamaları. Tabii ki maaşını almayan kişinin bu gibi eylemlere tevessül etmemesini haksız gösterme düşüncesinde değilim, bu nedenle 'iki mağdur taraf var' dedim. Temennim bir an önce eylemin kaldırılarak çöplerin temizlenmesi ve salgın hastalık yayılmadan prosedürün tamamlanması" dedi. Eroğlu, işçi ücretlerinin ödenmesi için çalışma yapıldığını söyledi.

OLAĞANÜSTÜ HAL

Cumhurbaşkanı olarak bazı baskılar altında olduğunu belirterek, bu baskıların "Cumhurbaşkanı anayasal hakkını kullanarak genel bir karar üretebilir, olağanüstü hal kararı alabilir" olduğunu da anlatan Eroğlu, "Ben bunu düşünmedim. Bu ortama gelmediğimizi ve gelmek de istemediğimizi düşünmek isterim. Çünkü olağanüstü hal başka sıkıntılar yaratır. Cumhurbaşkanı olarak böyle bir yetki kullanma düşüncesinde olmadım" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya KKTC'de Belediye Çalışanları Polis ile Çatıştı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement