Ünlülerden Erdoğan'a "Gezi" Mektubu - Son Dakika
Dünya

Ünlülerden Erdoğan'a "Gezi" Mektubu

Ünlülerden Erdoğan\'a "Gezi" Mektubu

Aralarında Susan Sarandon, David Lynch ve Sean Penn gibi çok tanınmış sinemacıların bulunduğu ünlüler, Times gazetesinde yayınladıkları "Türkiye Başbakanına Açık Mektup"ta Gezi Parkı gösterilerine uygulanan "polis şiddetini" kınandı Aralarında...

25.07.2013 09:48

Aralarında Susan Sarandon, David Lynch ve Sean Penn gibi çok tanınmış sinemacıların bulunduğu ünlüler, Times gazetesinde yayınladıkları "Türkiye Başbakanına Açık Mektup"ta Gezi Parkı gösterilerine uygulanan "polis şiddetini" kınandı Aralarında Susan Sarandon, David Lynch ve Sean Penn gibi çok tanınmış sinemacıların olduğu dünya çapındaki ünlülerden oluşan bir grup, İngiliz Times gazetesi'nde "Türkiye Başbakanına Açık Mektup" şeklinde bir ilan yayınlayarak Gezi Parkı eylemlerinde uygulanan "polis şiddetini" eleştirdi.

BBCTürkçe tarafından yansıtılan ilanda Gezi Parkı eylemlerine karşılık olarak düzenlenen "Milli İradeye Saygı" mitingleri, Almanya'da faşist Adolf Hitler döneminde düzenlenen mitinglere benzetiliyor.

İlanda Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne (AİHS) taraf olduğuna dikkat çekerek, 5 gencin ölümüne yol açan olayların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) gündemine gelebileceği vurgulanıyor.

Başbakan Erdoğan'a hitaben kaleme alınan "açık mektup"ta, Taksim Meydanı ve Gezi Parkı'nda başlayıp Türkiye geneline yayılan barışçıl gösterilerin polis tarafından "şiddetlice bastırılması" kınanıyor.

Olaylar sırasında 5 kişinin öldüğü, biber gazının rastgele kullanılması nedeniyle 11 kişinin gözünü kaybettiği ve 8 binden fazla kişinin yaralandığı belirtiliyor.

-"TUTUKLU GAZETECİ SAYISI ÇİN VE İRAN'DA TOPLAMDAN FAZLA"-

Türkiye'deki tutuklu gazeteci sayısının Çin'de ve İran'da tutuklu bulunan gazetecilerin toplamından fazla olduğu belirtilen "açık mektup"ta, göstericilerin "çapulcu" veya "dış destekli teröristler" olarak tarif edilmesine de tepki gösteriliyor: "Gerçekte onlar sadece, Türkiye'nin kurucusu Kemal Atatürk'ün belirlediği şekilde Laik Cumhuriyet olarak kalmasını isteyen gençlerdi."

Türkiye'den sadece piyanist ve besteci Fazıl Say'ın ismi yer aldığı "açık mektup"ta imzası bulunanlar arasında Altın Palmiye ödüllü Yönetmen David Lynch, Oscar ödüllü oyuncular Susan Sarandon, Sean Penn ve Sir Ben Kingsley ile yine Oscar ödüllü senaristler Sir Tom Stoppard, Christopher Hampton, Lord Julian Fellowes ve "Schindler'in Listesi" filminin yapımcısı Branko Lustig da bulunuyor.

Ayrıca mektubun altında Türkiye kamuoyunun Atatürk biyografisiyle tanıdığı tarihçi Dr. Andrew Mango ve Türkiyelilerle Kıbrıslıların yoğun olduğu Kuzey Londra'yı parlamentoda temsil eden milletvekili Jeremy Corbyn'in de imzası yer alıyor.

(CN/ÖZK) - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya Ünlülerden Erdoğan'a 'Gezi' Mektubu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement