- Wikileaks: "Ermenistan, Ukraynalıların 'Soykırım' Anmasına İzin Vermedi" - Son Dakika
Dünya

- Wikileaks: "Ermenistan, Ukraynalıların 'Soykırım' Anmasına İzin Vermedi"

- Wikileaks: "Ermenistan, Ukraynalıların \'Soykırım\' Anmasına İzin Vermedi"

- Wikileaks: "Ermenistan, Ukraynalıların 'soykırım' Anmasına İzin Vermedi"

09.02.2011 15:50

- WİKİLEAKS: "ERMENİSTAN, UKRAYNALILARIN 'SOYKIRIM' ANMASINA İZİN VERMEDİ"

Sonat Kerem - KİEV/ DHA

Wikileaks, Ermenistan'ın, Ukraynalıların Sovyetler Birliği döneminde yaşanan Açlık Felaketi'ni anmasına izin vermediğini iddia etti.

İddiaya göre, Ermeni hükümeti, Emenistan'daki Ukraynalıların, Sovyet döneminde yaşanan "Açlık Felaketi'nin (Golodomor)" yıl dönümünde anma düzenlemesinin önüne geçmek için Ukrayna Büyükelçisi'ne baskı uyguladı.

Wikileaks'ın ortaya attığı ve Rus Rossiyskiy Reporter gazetesinde yayımlanan iddiaya göre, Ermenistan'ın başkenti Yerivan'da 20 Ekim 2008 tarihinde, Ukrayna Büyükelçiliği'nin organizasyonuyla yapılacak Golodor anması, aynı tarihte Rusya Devlet Başlanı Dmitri Medvedev'in Ermenistan'a yaptığı ziyaret nedeniyle, Ermeni hükümetinin devreye girmesiyle iptal edildi.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığını söyleyen Ukraynalı Büyükelçi'nin, anma töreni öncesi Ermeni yetkililerin gözünü korkutmaya çalıştıklarını söylediği öne sürüldü.

Wikileaks, iddianın kaynağı olarak ise, Ermenistan'daki Ukrayna Büyükelçisi'nin konuyu anlattığı ABD'li bir diplomatı gösterdi.

Sovyetler Birliği'nde 1932-1933 yıllarında yaşanan ve çok sayıda Ukraynalının da yaşamını yitirmesine yol açan kıtlık (Golodomor, açlık felaketi) Ukrayna'da bazı kesimler tarafından "soykırım" olarak kabul ediliyor. Ukrayna'nın Batı yanlısı eski Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko, Golodomor'un Ukraynalılara karşı soykırım olarak tanınmasını istiyordu. Rusya yanlısı yeni Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ise bunun soykırım sayılmaması gerektiğini savunuyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya - Wikileaks: 'Ermenistan, Ukraynalıların 'Soykırım' Anmasına İzin Vermedi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement