Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, "Bilgisayar, insanlarda belki de uyuşturucu kadar tehlikeli bağımlılık yaratmaya başladı" dedi.
Dinçer, Milli Eğitim Bakanlığı, Marmara Üniversitesi, Ümraniye Belediyesi ile Kültür Toplum ve Aile Derneği işbirliğiyle Cevahir Otel'de düzenlenen "1. Uluslararası Teknoloji Bağımlılığı Kongresi"nin açılışında yaptığı konuşmada, teknolojinin her gün değiştiğini belirtti.
Teknolojinin sadece değişmediğini, aynı zamanda teknolojinin değişim hızının da değiştiğini aktaran Dinçer, insanların bu yapı içerisinde her gün yeni bir şeyler öğrenmek zorunda kaldığını bildirdi.
İnsanların her gün öğrendiği pek çok şeyi unutmak zorunda ya da değiştirmek zorunda kaldığını ifade eden Dinçer, şunları söyledi:
"Özellikle uzmanların yaptığı son tasniflerde, iletişim ve bilişim teknolojilerinin 5. dalgası olarak tanımlanan sosyal medya ilişkiler ağı gerçekten bütün dünya ülkelerinin yaşam biçimlerini etkileyecek bir sonuç doğurmaya başladı. Bugün aşağı yukarı bütün dünyada bir günde yaklaşık 250 milyar mail dolaştığı tahmin ediliyor. Yine şu anda canlı olarak 350 milyondan fazla web sitesi yayın yapıyor. 2 milyardan fazla insan da internet kullanıyor. Sosyal medya ağları öyle etki yapmaya başladı ki; artık yaşam biçimlerimiz genel anlamıyla değişmeye başladı. Eskiden insanlar birbirleriyle tanışıyorlar, sonra birbirini tanıyorlardı. Şimdi artık insanlar birbirlerini tanıyorlar, sonra fırsat bulursa tanışıyorlar. Bu giderek insanların birbirlerini tanımasında, komşuluk ilişkilerinde farklılık yaratmaya başladı. Kullanımın ortaya çıkardığı bu durum, beraberinde birçok sorunu da ortaya çıkarmaya başladı."
Dinçer, çocukların artık dışarıda sek sek ya da futbol oynamadığını, bilgisayarın başında futbol ve oyunlar oynadığını belirtti.
"İnsanların eğitim için okullara gitme ihtiyacını daha az hissetmeye başladığını" aktaran Dinçer, insanların film seyretmek için sinemaya gitmeyi tercih etmediğini vurguladı.
-"Sadece bağımlılıktan ibaret bir sorunla karşı karşıya değiliz"-
Bilgisayar kullanıma bağlı pek çok hastalığın çıktığını ifade eden Dinçer, şunları kaydetti:
"Bilgisayar, insanlarda belki de uyuşturucu kadar tehlikeli bağımlılık yaratmaya başladı. Dün web sitelerdeki haberleri gördünüz mü- Bir kadın oyun oynarken çocuk doğurdu ve sonra onu poşete koyup çöpe attı, geri döndü oyun oynamaya devam etti. Almanya'da bir kadın kendine oyun oynama fırsatı vermediği için 2 çocuğunu boğdu, sonra oyun oynamaya devam etti. Güney Kore'de 50 saat hiç yerinden kalkmadan oyun oynayan çocuk, yerinden kalktığı zaman düştü ve öldü. Bunun gibi hadiseleri çoğaltabilirsiniz. Bu bağımlılığın ortaya çıkardığı sorun, ulusal düzeyde tartışılması gereken bir sorun. Aslında sadece bağımlılıktan ibaret bir sorunla karşı karşıya değiliz. Aynı zamanda sanal kumarlar, sanal cinsellik tutkusuyla alakalı sorunlar ve buna bağlı pek çok meseleyi biz tartışmak durumundayız."
"Teknoloji faydalı mı ya da değil mi-" konusunun tartışılmasının doğru olmadığını belirten Dinçer, "Çünkü böyle bir tartışma çok sığ ve anlamsız bir tartışma olur. Ancak teknolojiyi bilinçli kullanmanın, teknolojinin faydalarından yararlanmanın ama mahsurlarını ortadan kaldırmanın da çarelerini birlikte üretmek zorundayız. Biz bakanlık olarak bilişim teknolojileri ve onların kullanımıyla ilgili ciddi yatırımlar yaptık. Yine 2002 yılından bu yana, başlangıçta yok denecek kadar az olan bilgisayar kullanımını ve bilgisayar laboratuvarlarının hem formunu değiştirerek, hem de kullanımını arttırarak ciddi boyutlara getirdik" dedi.
Bugün bütün okullarda bilişim teknolojileri sınıfı bulunduğunu kaydeden Dinçer, bu sınıfları yeni aldıkları tedbirlerle "Okul hayat olsun" projesini velilerin de hizmetine sunduklarını bildirdi.
-"Çocukların yüzde 19'u öğretmenlerden öğrenmeyi tercih ediyor"-
FATİH Projesi ile teknolojilerin kullanımıyla ilgili çok ciddi bir adım attıklarına değinen Dinçer, bu projenin bakanlığın Cumhuriyet tarihi boyunca toplumun önüne getirdiği en önemli projelerden birisi olarak başladığını bildirdi.
Dinçer, AK Parti hükümetinin önümüzdeki 4 yıl içinde gerçekleştirmeyi hedeflediği bu projenin, tüm okullarda ve sınıflarda bilgisayar esaslı akıllı tahta kullanımını, güvenli internet kullanımını ve milyonlarca çocuğa tablet bilgisayar dağıtımını içerdiğini hatırlattı.
Teknolojide yaşanan gelişmelerin, insanları teknolojiyle iletişim kurmaya zorladığını vurgulayan Dinçer, şöyle konuştu:
"Dün bir araştırma gördüm. 2 bin 417 kişi üzerinde yapılan bu çalışmada 'En çok hangi yollarla öğrenmeyi tercih edersiniz-' sorusuna öğrencilerin verdiği cevap, yüzde 31 oranında 'Bilgisayarımdan kendi başıma öğrenmeyi tercih ederim' şeklinde... Ancak çocukların yüzde 19'u 'Öğretmenlerden öğrenmeyi tercih ederim' diyor. Belki biz öğretmenden öğrenmeyi teşvik edeceğiz ve ortaya çıkacak olan ihmalleri çözeceğimiz tedbirleri alacağız. Çocukların oyun bağımlılığından kurtarılması, güvenli internet hizmetleri vasıtasıyla, sanal birtakım suçlara kaymalarının önlenmesi de bizim için gerçekten önemli."
Törene, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Kültür Toplum ve Aile Derneği Başkanı Gülşen Öztürk, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can ve Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Gül de katıldı.
Çocuk ve ergenlerin fiziksel, psikolojik, zihinsel ve sosyal gelişimlerine onarılmaz yaralar açabilen teknoloji bağımlılığına ilişkin önleyici tedbirlerin tartışıldığı kongre, 8 Nisan'da sona erecek.
- İSTANBUL
Son Dakika › Eğitim › 1. Uluslararası Teknoloji Bağımlılığı Kongresi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?