Hazine Müsteşarlığı, 2014 yılına ait Genel Yatırım ve Finansman Programı'nın uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirledi.
Müsteşarlığın, "2014 Yılına Ait Genel Yatırım ve Finansman Programının Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esasların Belirlenmesine Dair Tebliği", Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Buna göre, 2013 yılında ayrılan eleman sayısı belirlenirken, emeklilik, istifa, kurum dışı nakil, ölüm ve iş akdi feshi yoluyla ayrılanlar dikkate alınacak. Askerlik, kurum içi nakil, statü değişikliği, kadroya alınan geçici işçiler, iş akdi askıya alınan geçici işçiler, profesyonel sendikacı olarak teşebbüsten ayrılan personel, 4046 sayılı Kanunun 22. maddesi çerçevesinde istihdam fazlası olarak bildirilen personel ve ilgili Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan Kamu İktisadi Teşebbüsleri ve bağlı ortaklıklarının 2013 yılına ait Genel Yatırım ve Finansman Programı Hakkında Karar kapsamında işe alındıktan sonra 2013 yılı içerisinde ayrılan personel, hesaplamada dikkate alınmayacak. Nakle tabi personelden yapılan atamalarda teşebbüsler Müsteşarlığa bilgi verecek.
2014 yılında Müsteşarlıkça sermaye transferi yapılması programlanan TCDD, TİGEM, TTK, MKEK, ESK, ÇAYKUR ve TEMSAN ile bunların bağlı ortaklıklarının, kararın ilgili maddesi kapsamındaki personel atama işlemleri, Müsteşarlığın uygun görüşüne bağlı olacak.
Kararın ilgili maddesi kapsamında ilave personel atama talebinde bulunacak kamu teşebbüsleri, "personel talep formunu" doldurarak, ilave personel atamalarının gerekçelerini ilgisine göre Müsteşarlığa veya Özelleştirme İdaresi Başkanlığına (ÖİB) bildirecek. Personel talep formunu göndermeyen teşebbüslerin talepleri dikkate alınmayacak. Bu kapsamdaki atama talepleri, Müsteşarlığa veya ÖİB'ye yıl içinde en fazla 2 kez gönderilebilecek.
Teşebbüsler, zorunlu istihdam kapsamında yapılan atamalara ilişkin gerekçesi ile birlikte Müsteşarlığa veya ilgisine göre ÖİB'ye bilgi verecek.
Fazla çalışma
Kararın ilgili maddesi çerçevesinde belirlenen toplam fazla çalışma süresini işin gereğini dikkate alarak statüler arasında dağıtma yetkisi yönetim kuruluna ait olacak. Yine kararın ilgili maddesi kapsamında yapılan artışlar, 10 iş günü içinde gerekçeleri ile birlikte Müsteşarlığa ve ilgisine göre ÖİB'ye bildirilecek.
- İhale yoluyla hizmet alımı
İhale yoluyla hizmet alımı işlemlerinin gerçekleştirilmesi sırasında kamu ihale mevzuatıyla ilgili oluşabilecek tüm soru ve sorunlar Kamu İhale Kurumuna iletilecek. Bunun dışındaki hususlarda oluşabilecek tereddütleri gidermeye Müsteşarlık yetkili olacak.
Teşebbüsler, Kararda belirlenen sınırlamaları dikkate alarak maliyetlerin düşürülmesi ve sağlanan faydanın artırılması amacıyla çok yıllı hizmet alım ihalesine çıkabilecek. Çok yıllı hizmet alımı yapılabilmesi için, program kapsamında işletme bütçelerinin en az 2014-2016 dönemini kapsayacak şekilde hazırlanması gerekecek. Program hedefleri ve işletme bütçesi kısıtları dahilinde, 2014 yılında ihale yoluyla alınacak hizmetlerin tutarı, Müsteşarlıkça bildirilecek olan tutarı aşamayacak. 2015 yılı ve sonrasına ilişkin hizmet alımı tavanları, 2014 yılı için Müsteşarlıkça bildirilen tavanın her yıl için yüzde 5'er artırılması yoluyla hesaplanacak.
Bu şekilde hesaplanan yıllara sari hizmet alım tavanlarını Kararın ilgili maddesinde sayılan gerekçelerin oluşması durumunda teşebbüs yönetim kurulları yüzde 25 artırmaya yetkili olacak.
Ticari banka kredileri
Teşebbüsler, finansman ihtiyacının doğması durumunda öncelikle gelir artırıcı ve maliyet azaltıcı önlemlere başvuracak, etkin alacak takibi ve stok yönetimi için gerekli tedbirleri alacak. Bu tedbirlerin yeterli olmaması durumunda ve zorunlu hallerde ise Program çerçevesinde tespit edilen mali büyüklüklerle uyumlu olacak şekilde bankalardan ticari kredi kullanımı dahil diğer finansman yöntemlerine başvurabilecek.
Ticari banka kredisi kullanımına ilişkin tüm sorumluluk, teşebbüs yönetim kurullarına ait olacak. Teşebbüsler, yurt içi ticari bankalardan TL veya döviz kredisi kullanırken, söz konusu kredinin kendilerine bildirilen yatırım ve finansman programı ile uyumlu olmasına dikkat edecek.
Temettü ödemesi ve tahsilatı
Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT), Hazineye aktarılması gereken temettü tutarlarını, ilgili formu doldurarak, 2013 yılı bilançosunun kesinleşmesini müteakip 2 hafta içerisinde Müsteşarlığa bildirecek. KİT'ler, Müsteşarlığın bağlı olduğu Bakan tarafından 2013 yılı kar beklentisi/gerçekleşmesi ve önceki yıldan kalan temettü borçları dikkate alınarak belirlenen tutarda, bütçe hedefleri dikkate alınarak tespit edilen ve gerektiğinde revize edilebilecek olan ödeme planı doğrultusunda temettü ödemelerini yapacak.
Söz konusu teşebbüsler, oluşan dağıtılabilir kar tutarını Müsteşarlığa borç olarak kaydetmeyip, yeni bir talimata kadar sermaye hesaplarında yer alan geçmiş yıl karları hesabında tutacak.
- Kurumsal verilerin yayımlanması
Şeffaflığın ve kamuya hesap verilebilirliğin artırılmasını teminen, teşebbüsler 2013 yılı faaliyet raporlarını 31 Mayıs 2014'e kadar kendi internet sitelerinde yayımlayacak ve basılı bir örneğini TBMM KİT Komisyonu, ilgili Bakanlık, Müsteşarlık, Kalkınma Bakanlığı ve Sayıştay Başkanlığı başta olmak üzere ilgili tüm kurum ve kuruluşlara gönderecek. Bu tarihe kadar Sayıştay denetimi tamamlanmamışsa, yayımlanan raporda bu husus belirtilecek.
Teşebbüsler, faaliyette bulundukları sektörleri takip ederek sektör içindeki yerlerini daha iyi analiz edebilmek ve etkin sektörel politikalar geliştirebilmek veya geliştirilmesine yardımcı olabilmek amacıyla 2013 Yılı Sektör Raporunu da hazırlayacak.
Tebliğin, "açıktan ve naklen atama" ile "ihale yoluyla hizmet alımını" içeren maddeleri bugün yürürlüğe girdi. Diğer maddeleri ise 1 Ocak 2014'te yürürlüğe girecek. - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › 2014 Genel Yatırım ve Finansman Programı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.