Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, bu yıl 7 Kasım itibariyle toplam 64 bin 902 farklı modelde sanayi ürünü denetlendiğini, bunlardan 11 bin 918'i uygunsuz bulunduğunu, 45 farklı marka/model hakkında toplatma kararı verildiğini, uygunsuzluklara ilişkin toplam 2 milyon 253 bin 157 lira idari para cezası uygulandığını bildirdi.
Işık, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın 2015 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısındaki sunumunda, savunma sanayini stratejik alanlardan biri olarak gördüklerini ve bu alana büyük destekler verdiklerini söyledi.
TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü'nde (SAGE) güdüm kitleri ailesinden, Hassas Güdüm Kiti-1 mühimmatının seri üretimine başlandığını ifade eden Işık, ayrıca SAGE F-16 savaş uçaklarından tekli ve çoklu atış yapılabilecek, daha küçük harp başlıklı Hassas Güdüm Kiti-3 ve Hassas Güdüm Kiti-4 geliştirme çalışmalarını sürdürdüklerini dile getirdi.
Yüksek korunaklı hedeflere taarruz yeteneği kazandıran Nüfuz Edici Bomba (NEB) Geliştirme Projesi'nin tamamlandığını ve TÜBİTAK SAGE teknik desteğinde MKE'de seri üretim projesinin başladığını belirten Işık, bu dönemde geliştirilen en önemli mühimmatlardan bir diğerinin de Satha Atılan Orta Menzilli Mühimmat (SOM) Projesi olduğunu vurguladı. Işık, mühimmatın kendi sınıfında dünyanın en iyilerinden birisi olduğunu, projeyle Türk Hava Kuvvetleri'ne 250 kilometre mesafeden yüksek hassasiyetle hedefleri imha yeteneği kazandırıldığını söyledi.
-Elektronik kimlik kartları
Bakan Işık, TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi tarafından e-devletin anahtarı olan akıllı çip tabanlı elektronik TC Kimlik Kartı'nın kullanıma hazır hale getirildiğini ve İçişleri Bakanlığı ile proje kapsamında koordineli olarak çalıştıklarını bildirdi.
Milli Gözetim Radarı geliştirmesi faaliyetlerinde son aşamaya gelindiğini ifade eden Işık, bulut bilişim ve büyük veri araştırma laboratuvarı kurulum çalışmalarını başlattıklarını, yerli işletim sistemi PARDUS'un kullanımının yaygınlaştırılması çalışmalarına devam ettiklerini dile getirdi.
Işık, 2012 Aralık ayında Türk Silahlı Kuvvetleri ve kamu kurum/kuruluşlarının görüntü ihtiyacını karşılamak amacıyla fırlatılan GÖKTÜRK 2 uydusunun Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından kullanımı ve kabul testlerinin başarılı şekilde tamamlandığını belirterek, şöyle konuştu:
"15 Eylül 2014'e kadar yörüngesinde toplam 9 bin 760 tur atan GÖKTÜRK 2 uydusu ile toplam 4 bin 500 kez iletişim kurulmuş, dünyanın farklı bölgelerinden 5 binden fazla görüntü alınarak toplam 7 milyon kilometrekarelik alan görüntülenmiştir.
Bunların yanı sıra, TÜBİTAK'ta, RASAT ve GÖKTÜRK 2 uydu projeleriyle elde ettiğimiz bilgi ve deneyimlerinden güç alarak Kalkınma Bakanlığı destekli İMECE Uydu Altyapı Geliştirilmesi Projesi'ni başlattık. Bu projeyle daha yüksek yörüngelere çıkabilen, alt sistemleri tamamen yerli olan uydular üreteceğiz. Yer gözlem uyduları projelerinin yanı sıra haberleşme uyduları alanında da yetenek geliştirmek amacıyla TÜRKSAT 6A projesini gelecek ay başlatıyoruz."
KOBİ destekleri
KOSGEB tarafından uygulamaya alınan proje esaslı destek programları ile KOBİ'lerin üretim, yönetim, pazarlama ve bunun gibi alanlarda gelişmelerini sağlayacak projeler ile ortak tedarik, tasarım, pazarlama, laboratuvar gibi konulardaki iş birliği projelerini desteklediklerini anımsatan Işık, bu kapsamda 2010-2014 Ekim döneminde yaklaşık 62 bin 614 işletmeye 1 milyar 13 milyon lira tutarında destek verdiklerini bildirdi.
Işık, ayrıca KOBİ'lere, uygun koşullarda yatırım, işletme ve ihracat kredilerine erişmeleri için uygulanan KOSGEB KOBİ Finansman Destek Kredi Programları kapsamında 2003'ten bu güne kadar 1,12 milyar lira kaynak aktardıklarını, 11,8 milyar lira tutarında kredi hacmi oluşturduklarını söyledi. Bakan Işık, böylece KOSGEB destek bütçesinden, 1990-2002 yılları arasındaki dönemde KOBİ'lere sadece 14,5 milyon lira kaynak aktarılmış iken 2003'ten bu güne kadar KOBİ'lere toplamda ayrılan kaynağın 2,5 milyar liraya ulaştığına dikkati çekti.
Soma ve Suriye'deki gelişmelerden etkilenen esnafa destek
Fikri Işık, KOBİ'lerin zor günlerinde de yanlarında olan KOSGEB'in, son olarak Soma'da meydana gelen maden kazasından ve Suriye sınırında yaşanan olaylardan etkilenen esnaf ve KOBİ'lere yönelik olarak 50 bin liraya kadar sıfır faizli kredi imkanı sağladığına işaret ederek, "Bu program kapsamında 2 bin 593 işletmenin kredi faiz desteği başvurusu onaylanmış olup 115,1 milyon lira kredi hacmi oluşturulmuştur" dedi.
Bakan Işık, KOBİ'lerin sağlıklı şekilde büyümesi, kurumsallaşması, ulusal ve uluslararası pazarlarda rekabet edebilmesi ve markalaşmaları için "KOBİ'lerde Kurumsallaşma ve Markaya Yönlendirme" destek programı kapsamında işletmelerin projelerine 50 milyon lira kaynak aktaracak çalışmayı başlatacaklarını söyledi.
Türkiye marka başvurusunda Avrupa'nın lideri
Patent, faydalı model, endüstriyel tasarım, marka ve coğrafi işaret başvurularında ve tescillerinde çok ciddi artışlar olduğuna dikkati çeken Işık, 2002'de 414 olan yıllık yerli patent başvuru sayısının 2013'te 4 bin 630'a, toplam patent başvuru sayısının ise bin 892'den 12 bin 209'a ulaştığını ifade etti. Işık, Türkiye'nin, patent başvurularındaki artış oranında Çin ile birlikte dünyanın en başarılı ülkesi olduğunu belirtti.
Işık, "2002'de 36 bin 429 olan yıllık marka başvuru sayısı 2013'te 108 bin 581'e ulaşmıştır. Türkiye marka başvurusunda Avrupa birincisidir. Tasarımda ise 2002'de 20 bin 302 olan yıllık başvuru sayısı 2013'te 43 bin 673'e ulaşmıştır. Bu rakamlarla Türkiye, Avrupa'da ikinci, dünyada dördüncü sıradadır" dedi.
Bu yıl 10 OSB, 4 sanayi sitesi projesi tamamlanacak
Bu yılın yatırım programında 12 bin 494 hektar büyüklüğünde 82 organize sanayi bölgesi (OSB) projesi yer aldığını anımsatan Işık, bu projeler için 104 milyon 3 bin 197 lira kredi kullandırıldığını bildirdi.
Yıl sonu itibarıyla 10 OSB projesini daha tamamlamayı planladıklarını ifade eden Işık, bu projeler hayata geçtiğinde yaklaşık 25 bin kişilik yeni istihdam oluşacağını söyledi.
Türkiye'de alanında ilk olan Kırıkkale Silah Sanayi İhtisas OSB'nin altyapı inşaat ihalesinin yarın yapılacağını belirten Işık, Ankara Havacılık ve Uzay Sanayi İhtisas OSB'nin yer seçimi çalışmalarının da tamamlandığını kaydetti.
Işık, bu yılın yatırım programında 4 bin 372 iş yerinden oluşan 42 sanayi sitesi projesi yer aldığını, bu projeler için 23 milyon 616 bin 581 lira altyapı ve üstyapı kredisi kullandırıldığını dile getirdi. Bakan Işık, yıl sonu itibarıyla 4 sanayi sitesi projesini daha tamamlayacaklarını bildirdi.
Enerji verimliliği kapsamında sanayimizde kullanılan 15 milyon düşük verimli elektrik motorunun tümünün değişimi ve motor sistemlerinin rehabilitasyonu ile yılda 8 milyar TL elektrik tasarrufu sağlamayı hedefliyoruz.
Uygunsuz ürünler toplatıldı
Piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerine ilişkin de bilgiler veren Işık, şöyle konuştu:
"Bu yıl (7 Kasım itibariyle) toplam 64 bin 902 farklı modelde sanayi ürünü denetlenmiş, bunlardan 11 bin 918'i uygunsuz bulunmuş, 825 farklı ürün teste gönderilmiş, 45 farklı marka/model hakkında toplatma kararı verilmiştir. Tespit edilen uygunsuzluklara ilişkin toplam 2 milyon 253 bin 157 lira idari para cezası uygulanmıştır. Denetlenen ürünlerdeki uygunsuzluk oranı yüzde 18,3'tür. Denetlenen ürünlerin yüzde 56'sı (36 bin 345 ürün) ithal, yüzde 44'ü (28 bin 557 ürün) yerlidir.
Bakanlığımızca yıl içerisinde, akaryakıt ve LPG istasyonları, ölçü ve tartı aletleri, taksimetre ve takograflar ile elektrik, gaz ve su sayaçlarına yönelik yapılan 169 bin 901 ürünün denetiminde yüzde 97,2'si yönetmeliklere uygun, yüzde 2,8'i de aykırı bulunmuştur. Petrol piyasasına ilişkin 72 ilde bulunan akaryakıt ve LPG istasyonlarında çapraz denetimler gerçekleştirilmiştir."
Asansör denetim sistemi
Etkin bir asansör denetim sistemi oluşturmak amacıyla Asansör Eylem Planı'nı açıkladıklarını anımsatan Işık, "Bu planda öngördüğümüz eylemlerin hayata geçirilmesi için başta yasal düzenleme çalışması olmak üzere her türlü gayreti göstereceğiz. Düzenleme ve denetim görevimizi ilgili paydaşlarla birlikte kararlılıkla yerine getireceğiz" dedi.
Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve bakanlık tarafından 43 ilde yürütülen AB Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında bu güne kadar yaklaşık 230 milyon avroluk 17 projenin hayata geçirildiği bilgisini veren Işık, bu çerçevede gelecek yıl da yaklaşık 260 milyon lira katkısına karşılık olarak 24 milyon lira bütçeden ödenek ayrılmasının öngörüldüğünü kaydetti.
- Ankara
Son Dakika › Ekonomi › 2015 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?