5. Türk Patent Ödülleri - Son Dakika
Ekonomi

5. Türk Patent Ödülleri

Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanı Habip Asan, 2002'de bir yılda yapılan patent başvurusunun bugün 3 haftada yapıldığını belirterek, "2023'te en az 50 bin buluş başvurusunun yapıldığı bir Türkiye'yi hedefliyoruz" dedi.

20.04.2016 16:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanı Habip Asan, 2002'de bir yılda yapılan patent başvurusunun bugün 3 haftada yapıldığını belirterek, "2023'te en az 50 bin buluş başvurusunun yapıldığı bir Türkiye'yi hedefliyoruz" dedi.

Asan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla düzenlenen 5. Türk Patent Ödülleri Töreni'nde yaptığı konuşmada, 2015'te patent, marka, tasarım başta olmak üzere Türkiye'de en fazla sınai mülkiyet başvurusu yapan kişi, kurum ve kuruluşları ödüllendirmek üzere bir araya geldiklerini ifade etti.

Türkiye'de ekonomi başta olmak üzere farklı alanlarda son 14 yılda büyük gelişmeler kaydedildiğini vurgulayan Asan, Ar-Ge ve inovasyon ekosisteminin önemli bileşenlerinden sınai mülkiyetin de bu gelişmelerden payını aldığını söyledi.

Asan, Türkiye'de 2002'de bir yılda yapılan toplam patent başvurusunun bugün 3 haftada yapıldığını belirterek, "Bu yaklaşık 16 kat artışa karşılık gelmektedir. Biz bunu da yeterli görmüyoruz ve 2023'te en az 50 bin buluş başvurusunun yapıldığı bir Türkiye'yi hedefliyoruz." dedi.

Patent başvurularının bir ülkenin ekonomisinin geleceği hakkında öncü bilgiler verdiğine işaret eden Asan, "İçeride ve dışarıda felaket tellallığı yapan çevrelere rağmen, 2016 yılının ilk çeyreğinde gelmeye başlayan patent verileri Türkiye'nin aydınlık bir geleceğe doğru yol aldığını açık şekilde göstermektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ile uluslararası projelerde ortak hareket etme kararı aldıklarına dikkati çeken Asan, Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı ile de Ankara Üniversitesinde fikri mülkiyet alanında yüksek lisans programı açılması konusunda işbirliği yaptıklarını kaydetti.

Asan, törenin Türkiye'nin sınai mülkiyet sisteminin gelişmesine katkı sağlamasını dileyerek, ödül alan tüm kişi, kurum ve kuruluşları tebrik etti.

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve TPE Başkanı Asan tarafından, ödüller sahiplerine takdim edildi.

Patent, marka, tasarım ve coğrafi işaret kategorilerinde verilen ödüller şöyle:

Ödül Kurum/ Şahıs Ödülü Alan Kişi Katkıda Bulunan Kurum HalkbankAli Fuat Taşkesenlioğlu Katkıda Bulunan Kurum Vakıfbank Halil Aydoğan Coğrafi İşaret Tanıtımına Katkı Sağlayan Firma Metro Toptancı Market Kubilay Özerkan En Fazla Uluslararası Coğrafi İşaret Başvurusu Yapan İl Aydın Erol Ayyıldız/Hakan Ülker Tasarım Başvuru 3'üncüsü Merinos Halı Sanayi ve Ticaret AŞ Ali Erdemoğlu Tasarım Başvuru 2'ncisi Zorlu Tekstil Ticaret ve Sanayi AŞ Ahmet Nazif Zorlu Tasarım Başvuru 1'incisi Küçükler Tekstil Sanayi ve Ticaret AŞ Hasan Küçük Uluslararası Tasarım Başvuru 1'incisi Vitra Karo Sanayi ve Ticaret AŞ Bülent Eczacıbaşı Marka Başvuru 3'üncüsü Türk TelekomünikasyonMohammed Hariri Marka Başvuru 2'ncisi Ege Seramik Sanayi ve Ticaret AŞ Mustafa Akbacı Marka Başvuru 1'incisi Modern Çikolata Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ Vehbi Tayyar Uluslararası Marka Başvuru 1'incisi Eti Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ Firuzhan Kanatlı Uluslararası Kamu Markası AFAD Fuat Oktay Marka Şehir Antalya Muammer Türker/ Menderes Türel En Fazla Patent Başvurusu Yapan Kadın Buluşçu Fatma Alemdaroğlu Fatma Alemdaroğlu En Fazla Patent Başvurusu Yapan Üniversite İstanbul Üniversitesi Prof. Dr. Mahmut Ak Patent Kategorisinde En İyi Çıkış Yapan 3. Firma Netaş Telekomünikasyon AŞ Müjdat Altay Patent Kategorisinde En İyi Çıkış Yapan 2. Firma Vodafone Teknoloji Hizmetleri AŞ Hasan Süel Patent Kategorisinde En İyi Çıkış Yapan 1. Firma Simfer AŞ Mustafa Ustaoğlu Patent Ligi 5'incisi Vodafone Teknoloji Hizmetleri AŞ Hasan Süel Patent Ligi 4'üncüsü Tofaş Türk Otomobil Fabrikası AŞ Cengiz Eroldu Patent Ligi 3'üncüsü Ford Otomotiv Sanayi AŞ Haydar Yenigün Patent Ligi 2'ncisi Turkcell Teknoloji Araştırma ve Geliştirme AŞ Ahmet Akça Patent Ligi 1'incisi Arçelik AŞ Ömer Koç Uluslararası Patent Başvuru 1'incisi Arçelik AŞ Ömer Koç Yılın Markası Fatih Terim Fatih Terim

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement