Antalya'nın Alanya İlçesi'nde 2007 yılında uygulanmaya başlanan 'Kivi Yetiştiriciliği Projesi' sayesinde 2 köy kivi üretim merkezi haline geldi. Bu köylerde, yıllık toplam kivi üretimi 110 tonu buldu.
Alanya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile Özel İdare Müdürlüğü tarafından 6 yıl önce ortaklaşa başlatılan Kivi Yetiştiriciliği Projesi kapsamında Deretürbelinas ve Sapadere köylerinde, 27 çiftçiye bin 782 kivi fidanı dağıtıldı. İlk hasadı 2010'da yapan ve 25- 30 ton ürün elde eden çiftçiler, ziraat mühendislerinin verdiği bilgilerle verimin artırılması sonucu bu yıl 110 tonluk kivi hasadı yaptı.
GELİR GETİRİCİ ÜRÜN
Alanya Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mehmet Rüzgar, ilçenin kivi üretiminde önemli bir yere sahip olmasını hedeflediklerini söyledi. Kırsal kalkınma programları kapsamında 2007'de bin 400 nüfuslu Deretürbelinas ve bin nüfuslu Sapadere Köyü'nde Kivi Yetiştiriciliği Projesi başlatıldığını anlatan Mehmet Rüzgar, "6 yıl önce Sapadere'de 16, Deretürbelinas Köyü'nde 11 çiftçiye 1782 adet fidan dağıtıldı. Fidanlar 3 yıl sonra ürün vermeye başladı. Yani 3 yıldır kivi hasadı yapılıyor" dedi.
DAHA DA YAYGINLAŞACAK
Kivinin sıcak ve nemli bölgelerde yetiştiğini, Alanya'nın nem oranının yüksek olmasıyla kivi üretimi için uygun bir ortam sunduğunu dile getiren Rüzgar, "Şu an için 100 dekar alanda üretim yapılıyor. Yılda 110 ton ürün alınıyor. Kivi ağaçları nisan ayında yapraklanıyor, mayıs ve haziran aylarında çiçekleniyor. Alanya'da kivi hasadı eylül ve ekim aylarında yapılıyor" diye konuştu. Mehmet Rüzgar projenin takip altında olduğunu, ürün kalitesinin sürekli denetlendiğini ve gelir getiren bir ürün olduğu için yaygınlaştırmayı hedeflediklerini söyledi.
ÜRÜN VERİMİ 3 KAT ARTTI
Deretürbelinas Köyü'nde proje kapsamında kivi bahçesi kuran çiftçilerden 53 yaşındaki Ahmet Akay, kivi üretimine bu proje sayesinde 2007 yılında başladığını, ilk hasadı 2010'da elde ettiğini söyledi. Verimin her yıl arttığını dile getiren Ahmet Akay, şunları kaydetti:
"2010 yılından bu yana ürün verimi yaklaşık 3 kat arttı. Meyve ağırlığı 100- 120 grama kadar çıktı. Hal, manav ve pazarlarda satıyoruz. Su ve hayvan gübresiyle yetiştirdiğimiz için ürün kalitesi çok yüksek. Piyasada kilosu 2.5- 3 liradan satılıyor. Daha önce yer fıstığı ve mısır ekiyorduk. Ziraat mühendislerinin verdiği bilgiler doğrultusunda şimdi kivi üretimine ağırlık veriyoruz." - Alanyaantalya
Son Dakika › Ekonomi › Alanya'da İki Köy Kivi Üretim Merkezi Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?