Altında Geçen Hafta ve Bu Hafta - Son Dakika
Ekonomi

Altında Geçen Hafta ve Bu Hafta

Altında Geçen Hafta ve Bu Hafta

Troy Kıymetli Maden Ticaret AŞ.'nin hazırladığı geçen haftaya ilişkin değerlendirme raporunda, haftanın son günü altının ABD'den açıklanan verilerle piyasalara yeni bir cuma günü klasiği yaşattığı belirtildi.

04.06.2012 12:47

Troy Kıymetli Maden Ticaret AŞ.'nin hazırladığı geçen haftaya ilişkin değerlendirme raporunda, haftanın son günü altının ABD'den açıklanan verilerle piyasalara yeni bir cuma günü klasiği yaşattığı belirtildi.

Raporda, ülkenin tarım dışı istihdam rakamlarının beklentilerin çok gerisinde kalması ve işsizlik oranının yüzde 8,2 olarak açıklanmasının piyasalar için tam bir hayal kırıklığına neden olduğu, sonrasında gelen imalat ve üretim endekslerindeki ciddi düşüşün ise piyasalardaki olumsuz havayı desteklediği kaydedildi.

Morali bozulan yatırımcıların artan belirsizlikler karşısında tercihlerini güvenli liman altından yana kullanmasının fiyatlarda ani yükselişe neden olduğuna dikkati çekilen raporda, haftanın son günü ons'ta 80 dolar yükselen altının kayıplarını fazlasıyla yerine koyduğu ve haftalık bazda da yüzde 3,32 değer kazandığı belirtildi.

Raporda, geçen haftanın son günü altının ABD'den açıklanan verilerle piyasalara yeni bir "cuma günü klasiği" yaşattığının altı çizildi.

Rapora göre; paladyum yüzde 3,65'lik getirisiyle öne çıkarken, altının sürükleyerek zarardan kurtardığı platin yüzde 0,51, gümüş yüzde 0,03 oranında değer kazandı. Kötü gelen verilerle güç kaybeden dolar, pariteyi 1.2450'ye taşısa da kapanış 1.2434'den gerçekleşti. Parite, doların lehine yüzde 0,67 gerilerken, küresel ekonominin yavaşlayacağına yönelik endişeler ve artan petrol stoklarıyla ham petrol fiyatları yüzde 8 oranında gerileyerek, son 3 yılın en fazla aylık kaybını yaşadı.

Geçen haftanın en iyi performansının, yüzde 11 ile 10 yıl vadeli hazine bonolarına ait olduğu belirtilen raporda, ABD tarafından açıklanan ve hayal kırıklığına neden olan verilerin, yeni bir teşvik paketi beklentisini güçlendirdiği ve altına olan ilgiyi de artırdığı ifade edildi.

Raporda, 1.600 dolar/ons'un üstüne hızlı yükselen altının, bu hafta kısa vadeli pozisyon tutan yatırımcıların kar satışları ile karşılaşabileceği, ancak yatırımcının altın satışlarında eskisine göre daha isteksiz davranacağı, altının aşağı yönlü baskılara daha fazla direnç göstereceği ve bant aralığının 1.580-1.650 dolar/ons olacağı değerlendirmelerinde bulunuldu.

Muhabir: Ziya Altunbaş

Yayıncı: Ali Bayaslan - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Altında Geçen Hafta ve Bu Hafta - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement