İsrail'de oyların büyük bölümü sayıldı! Netanyahu'ya soğuk duş - Son Dakika
Son Dakika Logo
Son Dakika Uygulamayı yükle! YÜKLE

İsrail'de oyların büyük bölümü sayıldı! Netanyahu'ya soğuk duş

Google algoritmasına bırakmayın, okuyacağınız haberi siz seçin! Tıkla ve ekle

İsrail'de parlamento seçimlerinde oyların yüzde 84,5'i sayılırken Başbakan Binyamin Netanyahu'nun liderliğindeki iktidar bloğu, hükümet kurmak için gereken çoğunluğa ulaşamadı. Netanyahu'nun bloğunun 54, Gadi Eisenkot liderliğindeki muhalefet bloğunun ise 49 sandalye kazanması bekleniyor. Her iki blok da 61 sandalye sınırının altında kalırken, 17 sandalye kazanması öngörülen Arap partileri koalisyon hesaplarında kilit konuma geldi.

İsrail'de parlamento seçimlerinde oyların yüzde 84,5'i sayılırken Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki iktidar bloğunun 54 sandalye kazanması bekleniyor. Gadi Eisenkot liderliğindeki muhalefet bloğunun ise 49 sandalyeye ulaşacağı öngörülüyor. Her iki blok da hükümet kurmak için gereken çoğunluğu sağlayamazken, 17 sandalye kazanması beklenen Arap partileri kritik konuma geldi.

OYLARIN YÜZDE 84,5'İ SAYILDI

İsrail'de parlamento seçimlerinin ardından oy sayımı devam ediyor. Merkezi Seçim Komitesinin verilerine dayandırılan son sonuçlara göre, oyların yüzde 84,5'i sayıldı.

Mevcut tabloya göre Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki iktidar bloğunun 54, eski Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot liderliğindeki muhalefet bloğunun ise 49 sandalye kazanması bekleniyor.

120 sandalyeli İsrail Meclisinde hükümet kurabilmek için en az 61 milletvekilinin desteği gerekiyor. Netanyahu'nun bloğu çoğunluğun 7, muhalefet bloğu ise 12 sandalye gerisinde bulunuyor.

İsrail'de oyların büyük bölümü sayıldı! Netanyahu'ya soğuk duş

ARAP PARTİLERİ KRİTİK KONUMDA

Seçim sonuçlarına göre ağırlıklı olarak Arap partilerinin toplam 17 sandalye kazanacağı öngörülüyor.

Çoğunluğu Arap seçmenleri temsil eden Ortak Liste'nin 11, Birleşik Arap Listesi'nin (Ra'am) ise 6 sandalye elde etmesi bekleniyor.

Hiçbir büyük bloğun tek başına çoğunluğa ulaşamaması, hükümet kurma sürecinde Arap partilerinin desteğini önemli hale getiriyor.

LİKUD İLK SIRADA, YASHAR İKİNCİ

Partilerin sandalye dağılımına ilişkin tahminlerde Netanyahu'nun liderliğindeki Likud Partisi 27 sandalyeyle ilk sırada yer alıyor.

Gadi Eisenkot'un liderliğindeki Yashar Partisi'nin 22 sandalye kazanması beklenirken, Together ittifakının 12 sandalyeye ulaşacağı tahmin ediliyor.

DİĞER PARTİLERİN SANDALYE DAĞILIMI

Demokrat Parti'nin 8, Yisrael Beiteinu'nun ise 7 sandalye kazanması öngörülüyor.

Şas, Birleşik Tevrat Yahudiliği ve Otzma Yehudit partilerinin de 7'şer sandalye elde etmesi beklenirken, Dini Siyonizm Partisi'nin 6 sandalyeye ulaşacağı tahmin ediliyor.

İsrail'de oyların büyük bölümü sayıldı! Netanyahu'ya soğuk duş

NETANYAHU'NUN HÜKÜMET KURMASI İÇİN 7 SANDALYE DAHA GEREKİYOR

Mevcut sonuçlara göre Netanyahu liderliğindeki iktidar bloğu, hükümet kurmak için gereken çoğunluğa ulaşamıyor.

Eisenkot liderliğindeki muhalefet bloğu da tek başına hükümet kurabilecek sandalye sayısına sahip değil.

Bu tablo, seçim sonrasında koalisyon görüşmelerinin belirleyici olabileceğine işaret ediyor.

Öte yandan açıklanan sonuçların geçici olduğu ve oy sayımı devam ettikçe partilerin sandalye dağılımının değişebileceği belirtiliyor.

ESKİ BAŞBAKAN BENNETT: BİZLER GÖRÜŞMELERE VE KOORDİNASYONA BAŞLADIK BİLE

Eski İsrail Başbakanı Naftali Bennett, Netanyahu yönetiminin seçimlerden yenilgiyle çıktığını savundu.

Bennett, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "İttifaka dayalı Siyonist bir hükümet kurmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Netanyahu kaybetti; 7 Ekim hükümeti ise gönderilecek! Askerlikten kaçanlardan oluşan koalisyon, 68 sandalyeden 50 sandalyeye düştü."

Sonuçların henüz kesinleşmediğine dikkat çeken Bennett, "Resmi sonuçları sabırla bekleyeceğiz, zira hâlâ pek çok şey değişebilir. Ancak daha şimdiden, değişim bloğunun liderleri olarak bizler görüşmelere ve koordinasyona başladık bile" dedi.

LAPİD: NETANYAHU EZİCİ BİR YENİLGİYE UĞRADI

Bennet ile birlikte Birlikte Listesi’nin bir diğer lideri olan eski Başbakan Yair Lapid ise, "Kimsenin kafanızı karıştırmasına izin vermeyin. Netanyahu bloğu, ezici bir yenilgiye uğradı. Bu tam bir çöküş ve halk onlara evlerine dönmelerini söyledi" ifadelerini kullandı.

İsrail'de oyların büyük bölümü sayıldı! Netanyahu'ya soğuk duş

SMOTRİCH MUHALEFETİN KUTLAMALARINI REDDETTİ

Aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, genel seçimlere ilişkin sandık çıkış anketlerinin açıklanmasının ardından muhalefet liderlerinin Başbakan Binyamin Netanyahu yanlısı bloğun yenilgiye uğradığı yönündeki kutlama ve açıklamalarını reddetti.

İsrail'in The Times of Israel gazetesinde yer alan habere göre Smotrich, Kudüs'teki Dini Siyonizm Partisi'nin seçim merkezinde destekçilerine hitap etti.

Smotrich, işgal altındaki Batı Şeria için kullanılan İncil'deki ifadeye atıfta bulunarak, "Kutlamanıza izin vermeyeceğiz. Yahuda ve Samara'daki (Yahudilerin Batı Şeria'ya verdiği isim) yerleşim devrimimizi geri çevirmeyi başaracaklarını düşündükleri için kutluyorlar." ifadelerini kullandı.

İsrail'deki muhalefetin hedefine ulaşamayacağını savunan Smotrich, "Başaramayacaklar. Gazze'de Yahudi yerleşimleri yükselecek." tehdidinde bulundu.

ESKİ GENELKURMAY BAŞKAN YARDIMCISI GOLAN’DAN ARAP PARTİLERİYLE KOALİSYON ÇAĞRISI

İsrail'de muhalefetteki Demokratlar Partisi lideri ve eski Genelkurmay Başkan Yardımcısı Yair Golan, Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetine karşı muhalefetin kuracağı koalisyona Arap partilerinin dahil edilmesi yönünde açıklamada bulundu.

İsrail merkezli Haaretz gazetesinde yer alan habere göre Golan, genel seçimlerde oy verme işleminin sona ermesinin ardından değerlendirmelerde bulundu.

Golan, "Demokratik ve yasal süreçlerle seçilen her milletvekili siyasi sistemimizin meşru bir parçasıdır." ifadelerini kullanarak, Filistinli Arapları temsil eden partilerin koalisyona dahil edilmesi yönünde açıklamada bulundu.

İsrail'deki aşırı sağcı iktidarın değişmesi gerektiğine dikkati çeken Golan, "Yıkım hükümetini değiştirecek demokratik bir çoğunluk varsa bunu yapmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

İsrail'de oyların büyük bölümü sayıldı! Netanyahu'ya soğuk duş

KOALİSYON SENARYOLARI GÜNDEMDE

Netanyahu'ya destek veren blok veya muhalif partilerin hükümeti kurmak için gerekli sandalyeye ulaşamaması nedeniyle İsrail'de bir kez daha koalisyon belirsizliği ortaya çıktı.

Seçimlerin ardından koalisyon hükümeti senaryoları ülkenin gündemine oturdu. Koalisyon hükümetleriyle yönetilen ve adı sık sık erken seçimlerle anılan İsrail'de dünkü genel seçimlerin ardından 3 senaryo öne çıkıyor.

İLK SENARYO: EİSENKOT'UN LİDERLİĞİNDE AZINLIK HÜKÜMETİ

İsrail'de dillendirilen senaryoların başında Yashar Partisi lideri Eisenkot'un liderliğinde kurulacak azınlık hükümeti geliyor.

Sandık çıkış anketlerine göre, Eisenkot ve ona destek vermesi muhtemel partilerin sandalye sayısı 52 olarak gösteriliyor ve koalisyon hükümetini kuracak sayıya ulaşamıyor. Bu durumda, bu bloğa dışardan partilerin destek vererek azınlık hükümeti kurulabileceği dile getiriliyor.

Bu senaryoda gözler İsrail vatandaşı Filistinlileri temsil eden partilere çevriliyor. Mansur Abbas liderliğindeki Raam Partisi, Netanyahu'yu devirmek için Bennett-Lapid liderliğindeki koalisyona destek vermişti. Abbas'ın dışardan desteğiyle Bennett-Lapid ortaklığında koalisyon hükümeti kurulmuştu. Ancak, Abbas Eisenkot liderliğindeki bloka destek verse bile milletvekili sayısı 59'da kalıyor ve hükümeti kurmaya yetmiyor.

Bu nedenle Eisenkot'un öncülüğündeki blokun azınlık hükümeti kurması için Ortak Liste'nin de desteğine ihtiyacı var. Ortak Liste'nin böyle bir desteği verip vermeyeceği veya Eisenkot'un Filistin asıllıların desteklediği bir azınlık hükümetini kabul edip etmeyeceği şu an için belirsizliğini koruyor.

İKİNCİ SENARYO: NETANYAHU VE EİSENKOT'UN DÖNÜŞÜMLÜ BAŞBAKANLIĞI

Bir başka senaryo ise Netanyahu ve Eisenkot'un dönüşümlü başbakanlık konusunda anlaşarak ulusal birlik hükümeti kurması olarak öne çıkıyor. Bu senaryoda, Likud, Yashar, Beyahad (Birlikte) Partisi, Demokrat Parti, Haredilerin Şas ve Birleşik Tevrat Yahudiliği partilerinin bir araya gelerek geniş tabanlı bir ulusal birlik hükümeti kurması dillendiriliyor.

Toplamda 81 sandalye çıkarması beklenen bu partiler koalisyon hükümetini kurmak için gerekli sandalye sayısının üzerinde milletvekiline sahip ancak bu senaryoda da birçok soru işareti var.

Zira Eisenkot, seçimlerden önce yaptığı açıklamalarda sık sık Netanyahu ile koalisyon masasına oturmayacağını dile getirmişti. Ayrıca Eisenkot, Lapid-Bennett bu ulusal birlik hükümetinde yer alacak Şas ve Birleşik Tevrat Yahudiliği'nin temsil ettiği Haredilerin (Ultra-Ortodoks Yahudiler) zorunlu askerliğe tabi tutulmasını istiyor.

Şas ve Birleşik Tevrat ise bu tasarıya uzun zamandır karşı olduğunu, bu tasarıyı çıkarmak isteyen bir hükümette yer almayacağını dile getiriyor.

İsrail'de oyların büyük bölümü sayıldı! Netanyahu'ya soğuk duş

İRAN'A OLASI SALDIRILAR KOALİSYON HÜKÜMETİNDE BELİRLEYİCİ OLABİLİR

Ulusal birlik hükümeti için söz konusu partilerin bir araya gelmesi zor görünse de olası İran saldırısının dengeleri değiştirebileceği ifade ediliyor.

Tel Aviv'in ABD ile birlikte İran'a olası saldırıları yeniden başlatması halinde Eisenkot'un hem ABD Başkanı Donald Trump, hem de İsrail kamuoyunun baskısıyla Netanyahu ile ulusal birlik hükümetine katılabileceği yorumları yapılıyor.

SON SENARYO: YENİDEN ERKEN SEÇİM

İsrail'de dile getirilen üçüncü senaryo ise tarafların koalisyon hükümetini kurma konusunda anlaşmaya varamaması halinde ülkede yeniden erken seçime gidilmesi olarak öne çıkıyor.

İsrail'de oyların büyük bölümü sayıldı! Netanyahu'ya soğuk duş

CUMHURBAŞKANI HERZOG, EN GÜÇLÜ GÖRDÜĞÜ ADAYI HÜKÜMETİ KURMAKLA GÖREVLENDİRECEK

Kesin sonuçların açıklanmasından sonra Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, koalisyon kurmaya en yakın gördüğü adayı hükümeti kurmakla görevlendirecek.

Hükümet kurmak için görevlendirilen isim, sert geçmesi beklenen koalisyon pazarlıkları için 28 günlük bir süreye sahip olacak ve ihtiyaç halinde bu süreye 14 gün daha eklenebilecek.

Cumhurbaşkanının görevlendirdiği isim hükümeti kuramazsa, cumhurbaşkanı yeniden istişare yaparak Meclis içinde başka bir isme hükümet kurması için görev verebilir. Bu ismin 28 gün içinde koalisyon kurması gerekiyor. Eğer hala hükümet kurulamazsa, İsrail Meclisinin içinden bir kişinin 61 milletvekilinin imzasını toplaması için 21 günlük süre başlıyor. Eğer 61 milletvekili sağlanırsa bu kişinin iki hafta içinde hükümeti kurması gerekiyor. Eğer sağlayamazsa Meclis lağvediliyor ve ülkede 3 ay içinde seçime gidilmesi gerekiyor. Ülke, benzer koalisyon anlaşmazlıkları sebebiyle 2019 ile 2022 yılları arasında art arda beş kez erken genel seçime gitmişti.

Sandıkların 27 Ekim'de yerel saatle 22.00'de kapanmasıyla oy sayımı başlarken, kesin sonuçların, yapılacak itirazların da değerlendirmesinin ardından en geç 4 Kasım'a kadar açıklanması bekleniyor.

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (52)

  • kaya yaşar kaya yaşar:
    Erdoğan’la ilgili haberlerinizin yorumlarını kapatıyorsunuz Netanya ya küfredelim diye buraya açık bırakıyorsunuz belli. Siz de foncusunuz apaçık ortada bir şekilde bir yerlerden götürüyorsunuz. Emekli maaşları daha kötüye gidecek çalışanla çalışmamış olan ayrımı ortadan kalkacak herkese eşit maaş gelecek ayda üç gün dört gün seyyar satıcılık yapmış tesisatcılık yapmış insanlarla hayatını dağ başlarında terörle mücadelede geçirmiş insan insanlar aynı kefeye konacak belli hayatımızı dağ başlarında boşuna Çürüttüük yazıklar olsun polisler tek tek canlarına kıyıyorlar çocuklarımıza bakaamıyoruz diye bunların bir tanesini haber yapmıyorsunuz utanmazlar siz de bu suçlara ortak oluyorsunuz yazıklar olsun size 73 27 Yanıtla
    İDO BEY İDO BEY:
    Kaya yaşar sen kimin adamısın israil mi bu kadar net belli ki neyin peşindesin ülkemizin büyüklerine saygılı ol akıllı ol kendine gel.. 27 50
    Fatih Erdem Fatih Erdem:
    Kesinlikle haklısın, bir işçi bile emeklilikte polisinin 3 katı tazminat alıyor yetmedi, polisin maaşı emeklilikte yarı yarıya düşerken işçinin ise aynı duruyor, emekli polisin aldığı maaş sadece ev kirasını karşılıyor her gün bir emekli polis geçim sıkıntısı yüzünden intihar ediyor 36 14
    FLOZOF FLOZOF:
    Fatih Erdem Umarım kiranı bile karşılayacak maaş vermezler ve o farkı da işçi ve emekçiye aktarırlar Siz de hayatınız boyunca İşçi ve emekçinin çok aldığını konuşarak zaman geçirirsiniz Bu hak aramak değil hedef göstermektir Hiç bir etik ahlaka sığmaz Beceriksizliğin bedelini işçinin alın terine yükleyerek gezmeye devam edin Sizin gibi düşünenleri kınıyorum 16 20
    KAPLUMBAĞA TERBİYECİSİ KAPLUMBAĞA TERBİYECİSİ:
    YAW HE HE, sana MUSTAFA KOÇUN BİR KONUŞMASINDAN KESİT SÖYLEYECEĞİM BENİM ÇOK HOŞUMA GİDEN RÜZGARNE KADAR ÇOK KORKUTUCU VE SERT ESSEDE, AKILLI İNSANLAR YELKENİ RÜZGARA GÖRE AÇARKEN, ACİZ VE CAHİL İNSANLAR DAİMA RÜZDARDAN ŞİKAYET EDER, SİZ SİZ OLUN ŞİKAYET EDEN ACİZ VE UCUZLARDAN OLMAYIN buda benin sana sözüm ŞARTLAR NE OLURSA OLSUN ÇALIŞ ÇOK ÇALIŞ AİLENİ KENDİNİ KİMSELERE MUHTAÇ ETME 12 17
    Taner Avcı Taner Avcı:
    sen merak etme için rahat olsun,ben kaçkere küfür ettim yayınlamadı.sen git yoğurt zeytin aramaya devam et 7 17
    Ahmed Yıldız Ahmed Yıldız:
    Yaşar kaya, tesisatçı veya tamirci diye küçümsediğin kesimlerle polis ve asker arasında bir fark yoktur, Dağ başında hayatlarının riske atmalarının sebebini araştır, altından yasakçı zihniyet çıkacaktır, kaldı ki polis ve askerin aldığı maaş zaman şartlarında gayet yeterli, geçinmeden ötürü intihar ediyorlarsa o kendilerinin cahilliği olup onların problemidir.Emekli konusuna gelince: primlerini kendilerinin ödeyip emekli olanlar için maaşları az olabilir ama kamuda kadrolu çalışıp emekli olanların itiraz etme hakkı yok, onlar çalıştıkları süre boyunca çoğunlukla salla başını al maaşını yaptılar ve primlerini de devlet ödedi, sanki dünyayı kurtarmış gibi burada acitasyon yapma. 4 7
    Selami Karagülle Selami Karagülle:
    rçekten tebrik ederim; on parmağında on marifet bir yorum olmuş. Emeklilerden seyyar satıcılığa, oradan terör mücadelesine ve dış güçlerin fonlarına kadar ne kadar ezber varsa hepsini tek nefeste kusmuşsunuz. Keşke bu yaratıcılığınızı biraz da gerçekçi tahliller yapmak için kullansaydınız 0 3
    Zübeyr Doğan Zübeyr Doğan:
    İsrail ,siyonist, fanatik , batıl bir din terör örgutudur. Parti isimlerine bakın birleşik tevrat yahudiliği...Düşünün Türkiyede Ümmet Kuran Müslümanlığı adi altında bir parti kurulduğunu. Yer yerinden oynar bütun Avrupa Türkiyeye demediğini bırakmazdı. Müdahele ederdi. 1 1
    Zübeyr Doğan Zübeyr Doğan:
    İsrailde nedenyahu gitmiş başka bir terörist gelmiş ne fark eder. O da zülüm ve katliam yapmayacak mı.. abd ve ab nın vahşi medeniyetleri bu katliama destek verip ortak olmayacak mı israil terör devletine. 1 1
    yetiskarakoc yetiskarakoc:
    çünküü eleştiri ile hakareti ayırt edemeyen embesiller var 0 1
    Abdullah Kanık Abdullah Kanık:
    fatih erdem aç gözlünün önde gidenisin asgari ücretli ne yapsın gözün doysun Allahtan kork 0 1
    Furkan KILINÇASLAN Furkan KILINÇASLAN:
    Iscilerin bu kadar maasla tediye ikramiyelerle odullendirilmelerinin nedeni %80 90 nin parti ayagiylq torpille ise girmeleri vercekleri oy karsiliginda odullendiriliyorlar Memur oylemi memur kendi emegiyle giriyor ise KPSS sagolsun kimseye yalakalik yapmadigi icin isciler kadar degeri yok memurun 0 1
  • kaya yaşar kaya yaşar:
    Şu adama küfür edelim diye yorumları açık bırakmışsınız tamam bu adam vicdansız ama en azından kendi halkına vicdansızlık yapmıyor biz enflasyon yükünün altında ezim ezme diliyoruz parayı alan çalan yurtdışına çıkarıyor kendilerine villalar malikaneler yattılar katlar alıyor binbir odalı malikaneler kendilerine yaptırıyorlar hayattan bir haber köşelerine çekilip yatıyorlar biz market market ucuz peynir arıyoruz yoğurt arıyoruz zeytin arıyoruz yazıklar olsun 40 4 Yanıtla
    yunus deniz yunus deniz:
    kaya belkide baskı yapıyorlardır onlara? siteyi kapatırız vs demiş olabilirler..bir dünya haber var,şu yalan diyerek siteyi kapatmak çok kolay yani o konuda dikkat ediyorlardır,tamamende sesimizi kesmiyorlar bazı haberlerin altında o konuda yorum yapabiliyoruz..bunada şükür 6 2
    yunus deniz yunus deniz:
    1 numara olmanın zorlukları vardır çünkü 1 numaralar çok dikkat çekicidir. 4 0
  • mücahid mücahid:
    Kardeşim bizene israilden??bizim emeklimiz ,gençlerimiz hayat pahalılığından perişan!millet ev kirasını ödeyemiyor,milyonlarca üniversite mezunu gençlerimiz işşiz,hayat pahalılığından evlenemiyor? 20 2 Yanıtla
    Black Black:
    Kimse aç değil açıkta değil. Bu söylediklerin tüm dünyada var. Bize neymiş. İsrail’in hedefinde Türkiye de var gözünüz mü kör kulağınız mı sağır? 2 15
  • zzp64hkmkq zzp64hkmkq:
    allahım orta doğuyu diktatörlerden koru 17 0 Yanıtla
    Ahmet İPTAŞ Ahmet İPTAŞ:
    ALLAH'IM ORTADOĞU'YU TERÖRİST İSRAİL'DEN KURTAR. 14 17
    yilmaz yilmaz yilmaz yilmaz:
    Terörist sarayda 7 1
    yilmaz yilmaz yilmaz yilmaz:
    Amin 4 0
    Murat Can Murat Can:
    haberi iyi okuyun arap partiler diyor, israilin hepsi yahudi mi zannediyorsunuz? acaba yüzde kaçı müslüman bi araştırın bakalım? 0 0
  • Halil ibrahim Can Halil ibrahim Can:
    lütfen bu zalimmmm kaybetsin 4 9 Yanıtla
    Revolver Revolver:
    Kaybetse biz mi kazanacağız, başka bir zalim kazanacak.. 13 0
    yilmaz yilmaz yilmaz yilmaz:
    Zalim sarayda 9 1
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.