Antalya'nın İhracatı 3 Yılda 6 Kat Arttı - Son Dakika
Ekonomi

Antalya'nın İhracatı 3 Yılda 6 Kat Arttı

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil Bülbül, "Son on üç yıl içerisinde Antalya'nın ihracatı, 6 kat civarında artarak 1,1 milyar dolara yaklaşmıştır" dedi.

27.01.2016 12:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil Bülbül, "Son on üç yıl içerisinde Antalya'nın ihracatı, 6 kat civarında artarak 1,1 milyar dolara yaklaşmıştır" dedi.Bülbül, ATB Ocak ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, 17 Ocak'ta etkili olan şiddetli yağış, fırtına ve hortum nedeniyle Demre ve Aksu ilçelerinde büyük zarar meydana geldiğini belirterek, 800 dönümlük alanda 20 milyon liranın üzerinde hasar oluştuğunu söyledi.

Bülbül, güç koşullarda üretim yapan üreticilerimizin bu afette meydana gelen zararlarının bir an önce karşılanması için Tarım Sigortaları Havuzunun (TARSİM) çalışmalar yaptığının altını çizerek, "Ancak üreticilerimizin sadece yüzde 30-35'lik bir bölümünün seraları sigortalı. Seraları sigortalı olmayan üreticilerimizin üretimden kopmamaları için zararlarının karşılanması önem taşımaktadır. Seraları sigortalı olmayan çiftçiler için de Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından zararının karşılanmasını diliyoruz" diye konuştu.

Bülbül, Rusya Federasyonu ile yaşanan olaylar sonrası 1 Ocak itibariyle Antalya ihracatının temelini oluşturan ürünler başta olmak üzere birçok ürüne ithalat yasağı ve kısıtlamalar getirildiğini hatırlattı.

Bu karardan Türkiye'nin örtü altı yaş meyve sebze ve kesme çiçek üretim üssü olan, Antalya'nın ekonomisinin etkilendiğini vurgulayan Bülbül, ilişkilerin bu seyirde gitmesi halinde ilk 6 aylık dönemde tarımsal ihracatın ve kent ekonomisinin ciddi bir darboğazın içerisine gireceğini savundu.

Bülbül, Antalya Tarım Konseyinin yapmış olduğu analizlere göre son on üç yıl içerisinde Antalya'nın ihracatının, 6 kat civarında artarak 1,1 milyar dolara yaklaştığını anlatarak, şöyle devam etti:

"Bu dönem içerisinde Antalya'nın Rusya Federasyonu'na ihracatı ise 20 kat gibi çok ciddi bir artış göstermiştir. İlimiz toplam ihracatının 3'te 1'ini Rusya Federasyonu'na gerçekleştirmektedir. Mevcut durumda Rusya Federasyonu'na yaptığımız toplam ihracatın da yüzde 80'ini yaş meyve sebze ve kesme çiçek ürünleri oluşturmaktadır. Rakamlardan da anlaşılacağı üzere Antalya ihracatı, tarım ve turizm sektörleri başta olmak üzere kent ekonomisi üzerinde bu krizin çok daha derin ve kalıcı etkileri olacağı görülmektedir."

Konuyla ilgili olarak Antalya Tarım Konseyinin ilgili bakanlar ve paydaşlara görüşerek acil önlemler ve iyileştirici tedbirler dosyalarını sunduğunu belirten Bülbül, hükümetten Antalya'ya, can suyu tarım sektörüne umut olacak müjdeli haberleri beklediklerini söyledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Antalya'nın İhracatı 3 Yılda 6 Kat Arttı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement