Babacan: Yapıları Değişmeli - Son Dakika
Ekonomi

Babacan: Yapıları Değişmeli

Babacan: Yapıları Değişmeli

Başbakan Yardımcısı Babacan, Uluslararası Reyting kuruluşlarını eleştirdi.

15.02.2013 14:51  Güncelleme: 09:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Uluslararası Reyting kuruluşlarının oligopolik yapısı (3-4 firmanın piyasaya hakim olması) değişmeli ve piyasanın bağımlılığı azaltılmalı" dedi.

G-20 Bakanlar Toplantısına katılmak üzere Moskova'da bulunan Ali Babacan, basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Ülkelerin, Uluslararası reyting kuruluşları hakkındaki şikayetlerini nasıl değerlendirdiği sorusuna Babacan, bu kuruluşların oluşturduğu oligopolik yapının doğru olmadığını ve mutlaka değişmesi gerektiğini söyledi.

Babacan, bu kuruluşların verdikleri reyting nedeniyle sorgulanmaya başlandıkları ve zarara uğradıkları gerekçesiyle birçok ülke yatırımcılarının bu kuruluşlar aleyhinde tazminat davaları açtıklarını aktardı.

Piyasada, bu kurumların yerlerinin yeniden belirlenmesi ve bunlara olan bağımlılığın azaltılması gerektiği vurgulayan Babacan, bu konuda G-20'in direktifleri doğrultusunda uzmanlar tarafından hangi mekanizmaların üretilebileceği yönünde çalışmaların yapıldığını kaydetti.

Gelişmekte olan ülkelerin, IMF'deki söz hakkının artırılmasına karşılık 5 milyar dolarlık borç verilmesi konusuna ilişkin soruyu da cevaplandıran Babacan, bazı ülkelerin bu tür talepleri olduğunu vurgulayarak, "Türkiye olarak o tür bir bağlantıda bulunmadık. Küresel kriz döneminde işi yokuşa sürmek doğru değil. Eğer küresel ekonomi gemisinde beraber gidiyorsak herkesin dikkat etmesi ve yapıcı davranması gerekir" diye konuştu.

IMF'in 400 milyar doları bulunduğunu ve istenen 400-500 milyar dolar düzeyindeki paranın işlerin kötüye gitmesi durumunda alınacağını da dile getiren Babacan, iyimser bir senaryoda bu paranın istenmeyebileceğini vurguladı.

-"Rusya, Türkiye için önemli"-

Rusya'nın Türkiye için hem siyasi hem de ekonomik açıdan önem arz ettiğini kaydeden Ali Babacan, Türkiye'nin Almanya'dan sonra ikinci ticaret ortağı olan ve en çok turist gönderen ikinci ülke olan Rusya ile doğalgaz ve petrol alımı dışında nükleer enerji alanında da önemli işbirliklerinin bulunduğunu hatırlattı.

Yatırımcıların güvenli ortamlarda iş yaptıklarını vurgulayan Babacan, Rusya'nın en büyük bankası Sberbank'ın Denizbank'ı satın aldığına ve Türk iş adamlarının da Rusya'da özellikle gayrimenkul alanında ciddi proje ve yatırımları bulunduğuna işaret etti.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin Şangay İşbirliği Örgütü'ne

(ŞİO) diyalog ortaklığının da Rusya ile ilişkilerin yeni boyutu olacağını vurgulayarak, "Türkiye'nin ŞİO'ya üye olması diğer üyeliklerine alternatif değildir, çünkü Türkiye Avrupa, Asya, Afrika, Balkanlar, Kafkasya, Orta Asya ve diğer bölgelerde yoğun ilişkileri olan bir ülkedir" dedi.

- Suriye sorusu-

Ali Babacan, "Türkiye'nin ekonomik büyümeye rağmen Suriye ile sorununu çözemediğini" belirten bir gazetecinin sorusu üzerine, Suriye sorununun Türk ekonomisi üzerindeki etkisinin sınırlı olduğu belirtti.

Sorunun insanlık açısından küresel bir sorun olduğunu ve Birleşmiş Milletler'in el atması gerektiğini vurgulayan Babacan, Suriye'de 60 bin insanın hayatını kaybettiğini ve 2,5 milyon insanın yer değiştirdiğini söyledi.

Babacan, 1 milyon Suriyeli'nin ülkesi dışına çıkmak zorunda kaldığını, bunlardan 160 bininin Türkiye'deki kamplarda, 50-100 bin arasındaki Suriyeli'nin ise kamp dışında barındıklarını dile getirerek, sorunun Türkiye-Suriye arasında değil, bölgesel bir sorun olduğunun altını çizdi.

Türkiye'nin uluslararası hukuk çerçevesinde hareket ettiğini kaydeden Babacan, Türkiye'nin, Suriye'deki duruma, akan kanın durması ve sivillerin ölmesinin önüne geçmek için uluslararası toplumun hareket etmesi prensibiyle baktığını söyledi.

Babacan, Suriye konusunda Rusya ile farklı görüşlere sahip olmalarına rağmen her iki ülkenin de bunu ikili ilişkilere yansıtmadığını vurguladı.

Terörle mücadelenin Türkiye'ye maliyetinin ne olduğu sorusunu da yanıtlayan Ali Babacan, bölücü terörün iki türlü maliyeti olduğunu, bunlardan birinin savunma ve askeri giderler, diğer ve asıl önemli maliyetin ise kaçan fırsat maliyeti olduğunu ifade etti.

Şırnak ve Diyarbakır'ı aynı coğrafi bölgede bulunan ve iç istikrarı sağlamış Gaziantep'le kıyaslayan Babacan, bu iller arasındaki ekonomik farkın çok yüksek olduğunu ve gelişemeyen diğer illerin kaçırdıkları fırsat maliyetinin yüksek olduğunu sözlerine ekledi.

(Son)

Muhabir: Vügar Novruzoğlu

Yayıncı: Affan Kulunyar - MOSKOVA

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Babacan: Yapıları Değişmeli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement