Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün dünya hurda ithalatının yüzde 20'sini gerçekleştiren Türkiye'nin çevreyi kirleten hurda araçlar konusunda acilen bir düzenlemeye gitmesi gerektiğini söyledi. Sabah'ın haberinde Bakan Ergün, eski araçların, yüksek yakıt tüketimi, çevreye verdikleri zarar, trafikte oluşturdukları tehlikeler gibi özellikleri düşünüldüğünde, bu konunun büyük bir önem taşıdığını kaydetti.
VERGİ ÇELİŞKİSİ
Haliç Kongre Merkezi'nde Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği'nce (OYDER) düzenlenen "Otomotiv Sektörünün Geleceği ve Markalaşmanın Gücü" kongresine katılan Ergün, mevcut sistemde çevreyi çok kirleten eski araçlardan az MTV alınırken, çevreyi daha az kirleten yeni araçlardan daha çok vergi alındığını anımsattı. Ergün, "Halbuki bu bir çelişki. Vergi sistemimiz açısından önemli bir çelişki. Bu çelişkiyi ortadan kaldırmamız ve bunu da tersine çevirmemiz gerekiyor" dedi. 2012'nin yerli otomobil markası oluşturma konusunda somut adımların atılacağı bir yıl olması gerektiğini belirten Ergün, otomotivde Türkiye'de gidilecek daha çok yolun olduğunu da kaydetti.
2023'TE EN AZ 1 KÜRESEL OTO MARKAMIZ OLMALI
Brand Finance tarafından dünyanın en büyük 500 markasının açıklandığını anımsatan Ergün, Türkiye gibi G-20 üyesi olan bir ülkenin, dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedefleyen bir ülkenin, bu listede bir tane markasının bulunmamasının kabul edilemez olduğunu belirtti. Bakan Ergün, şunları söyledi: "2023 yılında, dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedefliyoruz. Bu hedefe ulaşmak için gerçekleştirmemiz gereken alt hedeflerden birisi de en az 10 tane küresel marka oluşturmaktır. Bu markalardan en az bir tanesinin otomotiv sektörüne ait olması gerek."
ÇOK SATANLARA MANEVİ BASKI
Türkiye'de büyüyen pazarın taleplerini büyük oranda yerli üretimle karşılamasının önemine işaret eden Ergün, şunları söyledi: "Ülkemizde en çok araç satışı yapan Ford, Opel ve Volkswagen gibi binek otomobil üretmeleri için hepimiz manevi baskıda bulunalım. 2012 yerli otomobil konusunda somut adımlar atacağımız bir yıl olmalı. Biz bu meseleye duygusal bir tavırla değil, ekonomik ve rasyonel gerekçelerle yaklaşıyoruz."
AB'NİN TÜRKİYE'YE İHTİYACI VAR
OYDER'in kongresinde konuşan eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Avrupa'nın uluslararası rekabette ayakta durabilmesi için güçlü ülkelere ihtiyacı olduğunu belirterek, "Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesi her iki ülkenin de yararına olur. Türkiye, Avrupa ve Asya arasında önemli bir arayüz görevi görüyor. Geçen yıl Türkiye ekonomisi büyüme performansı gerçekten çok etkileyic" dedi.
Son Dakika › Ekonomi › Bakan'dan Hurda İsyanı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?