Bakan Şimşek(2): Tek Konutunu Satana Yüzde 100 Vergi İstisnası Uygulanacak - Son Dakika
Ekonomi

Bakan Şimşek(2): Tek Konutunu Satana Yüzde 100 Vergi İstisnası Uygulanacak

Bakan Şimşek(2): Tek Konutunu Satana Yüzde 100 Vergi İstisnası Uygulanacak

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı'nda yeni bir konut alınması şartıyla, sadece temel konut diye tarif edilen tek konutun 5 yıl elde tutma süresini beklemeksizin yüzde 100 oranında istisnaya tabi olacağını açıkladıMaliye...

29.05.2013 14:37

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı'nda yeni bir konut alınması şartıyla, sadece temel konut diye tarif edilen tek konutun 5 yıl elde tutma süresini beklemeksizin yüzde 100 oranında istisnaya tabi olacağını açıkladıMaliye Bakanı Mehmet Şimşek, mevcut uygulamada gerçek kişilere ait gayrimenkullerde 5 yıldan fazla elde tutulması halinde yüzde 100 vergi istisna uygulandığını belirterek, Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı'nda bu istisnanın kaldırıldığını bildirdi. Yeni bir konut alınması şartıyla, sadece temel konut diye tarif edilen tek konutun 5 yıl elde tutma süresini beklemeksizin yüzde 100 oranında istisnaya tabi olacağını açıklayan Bakan Şimşek, birden fazla konut alım satımında hiçbir şekilde yüzde 100 istisna olmayacağını belirtti. Şimşek, konutta kademeli istisna oranının yüzde 75'i aşmayacağına dikkat çekti.

Bakan Şimşek, bakanlıkta Gelir Vergisi Kanun Tasarısı'na ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. Toplantı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Şimşek, her şeyden önce bu Kanun'da serbest meslek kazancı ya da başka anlamda spesifik bir istisna tanımlanmamışsa, özel bir düzenleme yoksa, genel hükümlere tabi olunacağını bildirdi. Bakan Şimşek, futbolculara vergi alanında bir istisna tanınmayacağını dile getirerek şunları kaydetti:

"Geliriyle artan oranlı bir vergi söz konusu olacak. Yüzde 15'ten başlayan, en yüksek yüzde 35'te biten gelir vergisi oranı uygulamamız zaten var. Dolayısıyla futbolcu olsun, başka gündeme getirilen hususlarda olsun bu genel düzenleme söz konusu olacaktır."

-"ARTIK YÜZDE 100'LÜK İSTİSNA DÖNEMİ GERİDE KALIYOR"-

Bakan Şimşek bir soru üzerine şunları kaydetti: "Şu anda şirket olarak bir gayrimenkulü portföyünüzde tutuyorsunuz. Bu zamana kadar kurumlar için 2 yıldan sonra yüzde 75 istisna söz konusuydu. Biz kazançta vergi istisnası için elde tutma süresini yeni düzenlemede herkes için 2 yıldan sonra yüzde 40, 3 yıldan sonra yüzde 50, 4 yıldan sonra yüzde 60 olarak, 5 yıldan sonra yüzde 75 olarak yeniden tanımladık. Gayrimenkul satış karı hesaplanırken, enflasyona göre maliyet düzeltmesi yapılacak. Elde tutma süresi içerisinde maliyet artırıcı harcamalar, maliyete eklenecek. Yani muteber bir düzenleme yapıyoruz. Artık yüzde 100'lük istisna dönemi geride kalıyor. Aşamalı bir geçiş söz konusu."

-TEK KONUTU SATANLARA YÜZDE 100 İSTİSNA UYGULANACAK-

Bakan Şimşek, vatandaşın gayrimenkul kazançlarından vergi istisnası için elde tutma sürelerine de açıklık getirdi. Mevcut uygulamada gerçek kişilere ait gayrimenkullerde 5 yıldan fazla elde tutulması halinde yüzde 100 istisna uygulandığını anımsatan Bakan Şimşek, "Şimdi sadece temel konut diye tarif ettiğimiz, bir tek konut üzerinden 5 yılı beklemeksizin, ne zaman satarsanız satın yüzde 100 oranında istisna uygulanacak. Ama yeni konut almanız koşuluyla tabii. Birden fazla konut alım satımı söz konusuysa, bu konuda hiçbir şekilde yüzde 100'lük bir istisna söz konusu değil. Burada yine kademeli olarak bir istisna sunuyoruz. İlk iki yıla kadar temel konut haricinde istisna yok. Bu durumda yine 2 yıldan sonra yüzde 40'lik bir istisna, bir istisna yok 3 yıldan sonra yüzde 50, 4 yıldan sonra yüzde 60, 5 yıldan sonra yüzde 75. Bakanlar Kurulu'nun bunları değiştirme yetkisi söz konusu. Yüzde 75'ten daha fazla istisna söz konusu olmayacak. Altını çizmek istiyorum. Burada gayrimenkul satış karı hesaplanırken, enflasyona göre bir maliyet düzeltmesi yapılacak. Diğer gerçek süreçte, maliyeti artırıcı harcamalar söz konusuysa bunlar da dikkate alınacak" şeklinde konuştu.

-"KİRA GELİRLERİNDE GÖTÜRÜ GİDER SINIRLANDIRILIYOR"-

Yeni düzenlemede vergi tabanının genişletildiğini belirten Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, şu anda kira gelirlerinde götürü giderin söz konusu olduğunu belirterek, "Kira gelirlerinde götürü gider sınırlandırılıyor. İşyerleri, arazi, arsalar ve 52 bin TL üzeri konut kira geliri hasılatı elde edenler için yüzde 25'lik götürü gider uygulaması son buluyor. Artık gerçek gideri neyse, onu matraktan düşebilecek. 26 bin ile 52 bin TL arası konut kiralarında götürü gider yüzde 15'e indiriliyor, 26 bin TL'ye kadar konut kirası elde edenleri için götürü gider yüzde 25 olarak uygulanmaya devam edecek. Kayıtlı ekonomi için gerçek giderler indirilebilecek. Bu önemli. Bana yöneltilen sorulardan biri Vergi Güvenlik Müessesesi ile ilgiliydi. Biz gerçek gider uygulamasına giderek bu anlamda bu yönde bir adım da atmış oluyoruz" diye konuştu.

-KAZANÇTA VERGİ İSTİSNASI İÇİN ELDE TUTMA SÜRELERİ DEĞİŞİYOR-

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kazançta vergi istisnası için elde tutma süreleri hakkında da bilgi verdi. Mevcut durumda, kazançta vergi istisnası şirketlerin iştirak hissesi satışı halinde kurumlarda 2 yıldan sonra yüzde 75'i istisna, kişilerde 2 yıldan sonra yüzde 100'ü istisna şeklinde uygulandığına dikkat çeken Bakan Şimşek, "Yeni düzenlemede kazançta vergi istisnası için elde tutma sürelerinde değişikliğe gidildi. Buna göre 2 yıldan sonra yüzde 40, 3 yıldan sonra yüzde 50, 4 yıldan sonra yüzde 60, 5 yıldan sonra yüzde 75'lik bir istisna söz konusu" dedi.

İMKB'ye kote hisse edilmemiş hisse senetlerinin 1 yıldan fazla elde tutulması halinde yüzde 100 istisna uygulandığını anımsatan Bakan Şimşek, yeni tasarıya göre ise İMKB'ye kote için 2 yıldan sonra yüzde 60, 3 yıldan sonra yüzde 70, 4 yıldan sonra yüzde 80, 5 yıldan sonra yüzde 90'lık bir istisna uygulanacağını bildirdi. Bakan Şimşek, gerçek kişiler için İMKB'ye kote hisse senetlerinin 1 yıldan fazla elde tutulması halinde yüzde 100 istisna uygulamasında bir değişiklik olmadığını söyledi.

-EŞİK DEĞERLER VE BEYANNAMELER-

Bakan Şimşek, birden fazla kaynaktan, gelir unsurundan gelir elde edip, elde ettiği gelirlerin toplamı 160 bin TL'nin üzerinde olanların bundan sonra beyannameye tabi olacağını söyleyerek şunları kaydetti:

"Bütün gelirleri üzerinden vergilendirilecek. Bundan etkilenecekler arasında ücret geliri elde eden yaklaşık 100 bin kişi, istisna serbest meslek kazancı elde eden yaklaşık 10 bin kişi, gayrimenkul sermaye iradı geliri elde eden yaklaşık 15 bin kişi. Diğer kazanç ve irat elde edenlerden yaklaşık bin. 160 bin TL eşik değere göre belirlenmiş bir husus. Her gelir için ayrı ayrı yüzde 15-35 tarifesine göre vergilendirme söz konusu şu anda. Toplam gelirler üzerinden bundan yüzde 15-35 arasında vergilendirme söz konusu olacak. Dediğim gibi, Bakanlar Kurulu'nun yüzde 160 bin TL olan eşiği iki katına çıkarma veya yarısına kadar artırabilme yetkisi var."

-"BUNLARIN HEPSİ DAR GELİRLİ VATANDAŞLARIN MENFAATİNE DÜZENLEMELER"-

Bakan Şimşek, 2023 hedefleri hakkında da bilgi verdi. Maliye Bakanlığı olarak kendilerini sürekli yenilediklerini dile getiren Bakan Şimşek, "Değişen dünya şartlarına uyum sağlıyoruz. Bizden kaynaklanan fluğ alanlar kalmayacak. Biz vergide öngörülebilirliği artıracağız. Bu çok gerekli. Yatırım açısından, girişimci açısından kayıtdışıyla mücadelede son derece iddialıyız. Bunun altını çizmek istiyorum; Kayıtdışı istihdam, yüzde 52'den yüzde 36'ya düştü. Kayıtdışı ekonominin milli gelire oranı yüzde 33'lerden yüzde 32'lere, yüzde 26.5'e kadar geriledi. Şimdi bizim hedefimiz önümüzdeki 3-5 yıl arasında AB ortalamasına yakınsama. Bu yüzde 18.5. 2023'te AB üyeleri arasında en düşük kayıtdışı ekonomi büyüklüğü olan ülkeler arasına gelebilmeyi hedefliyoruz. Bu da yüzde 15'lerin altına kayıtdışılığı demek. Bu süreçte en çok dar gelirli faydalanacak. Çünkü bizim imkanlarımız arttığı zaman, milletimizin eğitim imkanlarını artırdık. Bu fırsat eşitliğini doğruyor. Milletimizin sağlık imkanını artırıyoruz. Bu sermayenin de kalitesini yükseltiyor. Millete altyapı olarak dönüyor. Bunların hepsi doğrudan ve dolaylı olarak, dar gelirli vatandaşların menfaatine olan düzenlemelerdir" diye konuştu.

-"KAYITDIŞILIK AZALTILDIĞI ÖLÇÜDE DOĞRUDAN VERGİ GELİRLERİ ARTACAK"-

Kayıtdışılık azaltıldığı ölçüde doğrudan vergi gelirlerinin artacağını dile getiren Bakan Şimşek, bunun vergide adaleti önemli ölçüde sağlamalarına imkan sağlayacağını vurguladı. Bakan Şimşek, "Mali imkan, manevra alanımız arttıkça, bunun çalışan lehine, bunu dar gelirli lehine kullanacak müdahaleyi biz geçmişte de yaptık, bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. Ama mali imkanla sınırlı olmak koşuluyla" diye konuştu.

-"ETKİ ANALİZİ YAPACAĞIZ"-

Bakan Şimşek, düzenlemeye ilişkin etki analizi yapacaklarını belirterek, "Son anda bazı değişiklikler olunca, bizim bir takım değişiklikler yapmamız gerekecek. Ama alt tüm gelirler üzerinden eğer istisna tanımlanmamışsa artan oranlı bir gelir vergisi ama mevcut gelir vergisi oranları söz konusu olacak" dedi.

-"ŞİRKET ORTAKLARINA İLİŞKİN YENİ BİR DÜZENLEME YOK"-

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tasarıda şirket ortaklarına ilişkin yeni bir düzenleme olmadığını belirterek, şu açıklamalarda bulundu:

"Sadece yönetim kurulu üyelerine ilişkin bir düzenleme yapıyoruz. Türkiye'de maalesef bu konu istismar ediliyor. Yönetim kurulu üyesi olarak görünüyor, herhangi bir ücret verilmemiş gibi gösteriliyor, ama yıl sonunda çok ciddi kardan pay verildi diyor ve yüzde 15'lik temettü anlamında bir vergiye tabi. Bu haksız bir kazanç, o adaletsiz bir uygulama. Şimdi diyoruz ki "Yönetim Kurulu üyelerinin bir ortaklık payı varsa, o ortaklık payı ile orantılı olarak temettü alabilir ve mevcut düzenlemeye tabidir.' Ama ortaklık payından bağımsız ilave ödeme söz konusu ise o zamanda bu asıl ücrettir diyoruz ve bundan sonra da ücret olarak değerlendireceğiz. Bu düzenleme yani ortaklarla ilgili değildir."

-"GELİR TANIMINDA BİR DEĞİŞİKLİĞE GİTMEDİK"-

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tasarıda gelir tanımında bir değişikliğe gitmediklerini belirterek, "Biz herhangi bir götürü veya başka bir anlamda tanımla vergilemeye gitmiyoruz. Bu konuda bir takım kaygılar vardı. Çapraz denetime ilişkin kaygılar vardı. Servet veya diğer anlamda bir takım düzenlemelere ilişkin kaygılar vardı. Altını çiziyorum, bu tasarıda bu çerçevede bir düzenleme yoktur. Tabi gerçek gider sitemi gibi bir takım uygulamalarımız bu vergi güvenliğini bir miktar artıracak düzenlemelerdir. Benim vergi güvenliğinden kastettiğim konu oydu. İşin o tarafı belki arzuladığımız kadar güçlü olmayabilir. Ama biz mükemmeliyet iddiasında değiliz. Bu tasarı çok ciddi bir tasarı, çok önemli bir tasarı. Reform niteliğinde birçok özelliği olan tasarı, olaya o şekilde bakmakta fayda var. Bu hususta batı ve Anglosakson ülkelerindeki gibi bir uygulamaya geçmiyoruz diye bu reform olmaktan çıkmaz. Bunun altını çizmek istiyorum" diye konuştu.

-"ÖZEL HÜKÜMLER OLDUKÇA SINIRLI"-

Bakan Şimşek, bir soru üzerine yeni tasarıda özel hükümlerin son derece sınırlı olduğnuu yineleyerek, bazı serbest meslek grupları içerisinde gruplandırmalara gideceklerinin altını çizdi. Bakan Şimşek şu açıklamalarda bulundu:

"Senaristtir, vesaire vesaire... Yani bir takım tabi detaylarda onlar görülecek. Ama şunun altını çizmek istiyorum, biz makul kabul edilebilir bir tasarı hazırladık. Bu tasarıyı İnşallah Meclis'te muhalefeti ve iktidarı ile birlikte çalışarak, en iyi şekli vererek çıkaracağız. Ben inanıyorum ki bu tasarı ile arzuladığımız birçok hedefi gerçekleştirme noktasında önemli bir mesafe katetmiş olacağız."

-"MECLİS KAPANMADAN ÖNCE YASALAŞABİLİR"-

Bakan Şimşek, tasarının yasalaşma takvimi hakkında da bilgi verdi. Tasarının Haziran ayı içinde Meclis'te alt ve üst komisyon çalışmalarını bitirilirse, Meclis kapanmadan önce yasalaşabileceğini söyleyen Bakan Şimşek, "Tabii ki takdir yüce meclisindir. Sadece temennimizi ifade ediyorum" dedi. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Bakan Şimşek(2): Tek Konutunu Satana Yüzde 100 Vergi İstisnası Uygulanacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement