Manisa'da Kurban Bayramı'nın ikinci gününde Canlı Hayvan Borsasında padoklardaki doluluk dikkat çekerken, hayvan satıcıları hem 10 günlük bayram tatilinin hem de hayvan fiyatlarının yüksek olmasının bu durumda etkili olduğunu savundu.
Manisa'da Kurban Bayramı'nın ikinci gününde de Manisa Canlı Hayvan Borsası'nda hayvan satıcıları alıcılarını bekledi. Padokların dolu olduğu hayvan pazarında satıcılar ellerinde hayvanların kalmasından yakındı. Hayvan satıcıları hem 10 günlük tatilin hem de fiyatların yüksek olması nedeniyle ellerinde çok sayıda hayvan kaldığını savundu. Erzurum'dan Manisa'ya gelerek hayvan satan Atilla Peksoycan, ellerinde 200 hayvandan 100'ünü sattığını ancak şu an zararına satış yaptığını belirterek, "Birçok insan mağdur şu an burada. Çoğunun hayvanı kaldı. Millette para yok. Ekonomik durum bozuk. Yer paraları pahalı. Yem pahalı. Erzurum'dan buraya geliyoruz. 5 bin lira nakliye parası veriyoruz. 5 bin lira yem parası veriyoruz. 100 tane hayvanımız kaldı. 200 tane getirdik. 100 tanesi duruyor. Sonuçta bu işi kar elde etmek için yapıyoruz. Kar olmayınca mağduriyet doğuyor. Tarıma, hayvancılığa destek yok. Bu yönde yanlış politikalar var. İthal hayvan geliyor. Bu sene dişi hayvan sokmak yasak. Bu bir tedbir amaçlı. Seneye daha iyi olur mu bilmiyorum. Fiyatları mecburen kırdık. Zararın altında satıyoruz şu an" diye konuştu.
"Bin 300 liraya hayvan alacağına bin liraya tatil yapıyorlar"
Manisa'nın Alaşehir ilçesinden 100 tane hayvan getirdiğini söyleyen hayvan satıcısı Hakim Demir ise "Bir hafta önce 100 tane hayvan getirmiştim. Az çok sattık ama yarısından çoğu kaldı elimizde. 50 hayvanı zararına verdim. Kalanları da zararına veriyorum. Herkes şu an zarar etti. Kötü bir durumdayız. Devlet kalan hayvanları alacak diyorlar ama hiç ses çıkmadı. Biz devletimize her zaman güvendik. Elimizde kalan hayvanlara destek çıkmadılar. Devletten yardım bekliyoruz. Sadece benim değil. Burada 130 tane padok var. 130 padoktaki insanların her birinin 50-60 tane hayvanı kaldı. Toplasan 3 bin tane mal ediyor bu pazarda. 81 tane il var. Toplasan milyonlarca hayvan kaldı insanların elinde. Tarım gelişmedi, hayvancılık gelişmedi deniyor. Devlet de bize teşvik vermiyor. Biz de bu işin zararındayız. Hem alıcı hem satıcı zarar ediyor. Bu işin bir an önce refaha kavuşmasını istiyor" dedi.
Bayram tatilinin 10 gün olmasının da bu durumda etkili olduğunu sözlerine ekleyen Demir, "Adam 'Ben kurban alacağıma gider 10 gün bin liraya tatilimi yaparım' diyor. Bin 300 liraya hayvan alacağına bin liraya tatil yapıyor. Tatil de etkiledi. Kimse gelmedi. Burada alan insanlar alt kesim insanlar. Elit insanlar tatile gitti. Bu da etkiledi. Bu hayvan yem yiyor. Yem ucuz olsun. İthal hayvan geleceği söyleniyor. 10 bin tane ithal hayvan gelse bizim İstanbul'un bir tane ilçesine yetmez" diye konuştu.
Fiyatların küçükbaşlarda 700 TL'ye büyükbaşlarda ise 7 bin TL'ye düştüğü hayvan pazarında satıcılar bayramın son gününe kadar satış yapmaya devam edecek. - MANİSA
Son Dakika › Ekonomi › Bayram Tatili Hayvan Satıcılarını Vurdu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?