Suriye ile iş yapan firmaların kredileri yeniden yapılandırıldı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) birinci yeniden yapılandırmada toplam alacak tutarının yüzde 15'nin ödenmiş olması şartı yüzde 5'e düşürdü.
ANKARA birinci yeniden yapılandırmada toplam alacak tutarının yüzde 15'nin ödenmiş olması şartı yüzde 5'e düşürdü.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumun Bankalarca Kredilerin ve Diğer Alacakların Niteliklerinin Belirlenmesi ve Bunlar İçin Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. "Kredilerin ve Diğer Alacakların Sınıflandırılması" başlığına "Bankalar, kredi ve diğer alacakları için, bunlara ilişkin ödemelerin tahsilindeki gecikmelerin gerçekleştiği ay sonuna kadar gerekli karşılığı ayırmak zorundadırlar" maddesi eklendi.
Borçlu cari hesap şeklinde kullandırılan ve herhangi bir vade kaydı bulunmayan nakdi kredilerde; dönem faizleri ile fer'ilerinin vadesinden veya ödenmesi gereken tarihten itibaren doksan günden daha fazla sürede ödenmeyerek anaparaya ilave edilmesi veya borcun, hesabın katedilmesini izleyen doksan günden fazla sürede ödenmemesi veya hesap limitinin doksan günden daha fazla kesintisiz olarak aşılması durumunda alacak, donuk alacak kabul edilerek ilgili grupta tasnif edilecek.
-KREDİLERİN KULLANDIRILACAĞI ÜLKELERİN RİSK DURUMLARINA GÖRE BELİRTİLEN ORANLARDAN DAHA YÜKSEK ORANLAR BELİRLENEBİLECEK-
Kurul, kredilerin kullandırılacağı sektörlerin ve ülkelerin risk durumlarını dikkate alarak belirtilen oranlardan daha yüksek oranlar belirlemeye yetkili olacak.
Bir kredi müşterisinin herhangi bir nakdi kredisinin donuk alacak haline dönüşmesi nedeniyle gayri nakdi kredisinin veya bu müşteriyle ilgili olarak "Türev Finansal Araçlardan Alacaklar" hesaplarında izlenen tutarların da donuk alacak kapsamına alınması durumunda, bunların Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelikte belirtilen krediye dönüştürme oranlarıyla çarpılması suretiyle bulunacak tutar üzerinden özel karşılık ayrılacak. Ancak, gayri nakdi kredinin veya türev finansal araçlardan alacakların nakde dönüştüğü andan itibaren, nakde dönüşen tutarın tamamı donuk alacak olarak dikkate alınacak.
Bankalar teminatlarını, risk doğuran herhangi bir gelişme ortaya çıktığında veya bundan bağımsız olarak makul aralıklarla önemli ölçüde değer düşüklüğüne maruz kalıp kalmadıklarının tespiti bakımından değerlendirecekler.
Bankalar Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önceki en son ay sonu itibarıyla genel karşılık hesapladıkları standart nitelikli ve yakın izlemedeki nakdi krediler ile teminat mektupları, aval ve kefaletleri ile diğer gayri nakdi krediler için 7'nci maddenin birinci fıkrasında belirtilen oranlar üzerinden hesaplanan genel karşılık tutarlarının 31 Aralık 2012 tarihine kadar en az yüzde 40'ını, 31 Aralık 2013 tarihine kadar en az yüzde 60'ını, 31 Aralık 2014 tarihine kadar en az yüzde 80'ini, 31 Aralık 2015 tarihine kadar yüzde 100'ünü ayıracak.
-SURİYE'YE YÖNELİK FAALİYETLERİ BULUNAN GERÇEK VE TÜZEL KİŞİLERE KULLANDIRILAN KREDİLER-
Suriye'de yerleşik gerçek ve tüzel kişiler ile Suriye'de veya Suriye'ye yönelik faaliyetleri bulunan gerçek ve tüzel kişilere bankalarca kullandırılan krediler ve diğer alacaklar hakkında 31 Aralık 2013 tarihine kadar şu hükümler uygulanacak:
"Bankalarca Suriye'de yerleşik gerçek ve tüzel kişiler ile Suriye'de veya Suriye'ye yönelik faaliyetleri bulunan Türkiye'de veya yurt dışında yerleşik gerçek ve tüzel kişilere kullandırılan ve İkinci Grupta sınıflandırılan krediler ve diğer alacaklardan yeni sözleşme koşullarına bağlananlar toplam alacak tutarının yüzde 10'unun geri ödenmiş olması koşuluyla Birinci Grup krediler ve diğer alacaklar içerisinde yeniden sınıflandırılabilecek. Yeni sözleşme koşullarına bağlanan ve yeniden sınıflandırma için öngörülen koşulların yerine getirilmesi nedeniyle Birinci Grupta sınıflandırılan krediler ve diğer alacaklardan yeniden İkinci Grupta sınıflandırılan ya da yeni sözleşme koşullarına bağlanan ve yeniden sınıflandırma için öngörülen koşulların yerine getirilmemesi nedeniyle İkinci Grup krediler ve diğer alacaklar içerisinde izlenmeye devam olunan ve ikinci defa yeni sözleşme koşullarına bağlanan krediler ve diğer alacaklar, ancak toplam alacak tutarının yüzde 15'inin geri ödenmiş olması koşuluyla Birinci Grup krediler ve diğer alacaklar içerisinde yeniden sınıflandırılabilecek. Bu kapsamdaki kredi ve diğer alacakların, ilave kredi kullandırılmak suretiyle ikinci defa yeni sözleşme koşullarına bağlanmaları halinde, söz konusu kredi ve diğer alacaklar toplam alacak tutarının yüzde 5'inin geri ödenmesine kadar Üçüncü Grupta sınıflandırılacak ve sözleşmede öngörülen ödemelerin belirtilen orana tekabül eden kısmının bu grupta sınıflandırma için belirlenen süreler içerisinde gerçekleşmesi koşuluyla bunlar için özel karşılık ayrılması bankaların ihtiyarında olacak. Bankalar yeni sözleşme koşullarına bağladıkları kredileri ve diğer alacaklarını, 4'üncü maddede belirtilen sınıflandırma esasları çerçevesinde değerlendirerek ilgisine göre Üçüncü, Dördüncü veya Beşinci Grupta sınıflandırabilecek.
-DİĞER ALACAKLARIN BULUNMASI HALİNDE SURİYE İLE İLİŞKİLİ KREDİLER DE AYNI GRUPTA SINIFLANDIRILACAK-
Suriye'de yerleşik gerçek ve tüzel kişilere veya Türkiye'de veya yurt dışında yerleşik gerçek ve tüzel kişilere Suriye'deki veya Suriye'ye yönelik faaliyetleri ile ilgili olarak kullandırılan krediler ve diğer alacakların dışında Üçüncü, Dördüncü veya Beşinci Grupta sınıflandırılan kredilerin veya diğer alacakların bulunması halinde Suriye ile ilişkili krediler de aynı grupta sınıflandırılacak. Ancak, bu krediler için ilgili grup itibarıyla öngörülen oranlarda özel karşılık ayrılması bankaların ihtiyarında olacak. Söz konusu kredilere ve diğer alacaklara ilişkin olarak bankaya olan ödeme yükümlülüğünün yerine getirilmemesinin geçici likidite sıkıntısından kaynaklanması halinde, borçluya likidite gücü kazandırmak ve banka alacağının tahsilini sağlamak amacıyla gecikmiş faizler de dahil olmak üzere krediler ve diğer alacaklar, bu maddede belirlenen usul ve esaslara uyulmak kaydıyla, gerektiğinde ilave kredi açılmak suretiyle üç defayla sınırlı olmak üzere yeniden yapılandırılabilecek ya da yeni bir itfa planına bağlanabilecek. Yeniden yapılandırma, bu madde uygulamasında, bir kredi veya alacağın bankaca uygun görülmesi halinde gerektiğinde ilave kredi kullandırımı ya da mevcut kredi ya da alacağın vadesinin uzatılması suretiyle veya bir başka şekilde yeni bir borç ödeme planına bağlanmasını ifade eder. İlave kullandırılan kredi, Yönetmelik uygulamasında yeniden yapılandırma uygulamasına taraf olan kredi müşterisinin yeniden yapılandırılan kredisinin izlendiği grupta değerlendirilecek.
Bu kapsamında yeniden yapılandırılan krediler ve diğer alacaklar,
-Birinci yeniden yapılandırmada toplam alacak tutarının yüzde 5'inin geri ödenmiş olması, en az üç ay süreyle izlendikleri grupta takip edilmeleri,
-İkinci yeniden yapılandırmada toplam alacak tutarının yüzde 10'unun geri ödenmiş olması, en az altı ay süreyle izlendikleri grupta takip edilmeleri,
-Üçüncü yeniden yapılandırmada toplam alacak tutarının yüzde 15'inin geri ödenmiş olması, en az bir yıl süreyle izlendikleri grupta takip edilmeleri ve ödeme planında öngörülen ödemelerin aksatılmaması kaydıyla "Yenilenen ve İtfa Planına Bağlanan Krediler Hesabı"na aktarılabilecek. Bu süre içinde söz konusu alacaklar için, olması halinde ilave kullandırılan krediler hariç olmak üzere, izlendikleri gruba uygulanan özel karşılık oranlarında karşılık ayrılmasına devam edilecek. Yeniden yapılandırma kapsamında ilave kullandırılan krediler, belirtilen sürelerde yeniden yapılandırılan krediyle aynı grupta sınıflandırılacak. Ancak, bu nitelikteki krediler için izlendikleri gruplar itibarıyla özel karşılık ayrılması bankaların ihtiyarında olacak. "Yenilenen ve İtfa Planına Bağlanan Krediler Hesabı"na aktarılan kredi ve diğer alacaklar en az altı ay süreyle İkinci Grupta sınıflandırılacak. Bu kapsamdaki krediler ve alacaklar, ödemelerin aksatılmaması kaydıyla belirtilen sürenin sonunda Birinci Grupta yeniden sınıflandırılabilecek. - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Bddk Suriye ile İş Yapan Firmaların Kredilerini Yeniden Yapılandırdı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.