Güney Yüreğir Sulama Birliği Müdürü Ziraat Mühendisi Yunus Bülbül, kararında ve zamanında yapılan sulamanın verimi artırdığını söyledi. Çiftçinin vahşi sulama yönteminden vazgeçmesi gerektiğini belirten Bülbül, "Fazla sulama rekolteyi artırmaz, aksine rekolte kaybına sebep olur" dedi.
Güney Yüreğir Sulama Birliği, çiftçilerin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın sunduğu tarımsal yayım ve danışmanlık hizmetinden üst düzey fayda sağlayabilmesi için yürüttüğü eğitim programlarını sürdürüyor. Güney Yüreğir Sulama Birliği'nde görevli ziraat mühendisleri, Karataş'ın Sirkenli mahallesinde, "Tarımsal Yapılar ve Sulama, Bitki Koruma ve Toprak" konusunda üreticileri bilgilendirdi.
Birlik Müdürü Yunus Bülbül, eğitim öncesi açıklamalarda bulunarak, daha fazla ürün elde edebilmek için vahşi sulama yöntemleri yerine, modern tarım tekniklerinin kullanılması gerektiğini söyledi.
Fazla sulanan toprağın su tutma özelliğini kaybettiğini ve daha fazla suya ihtiyaç duyduğunu belirten Bülbül, "Halk arasında salma sulama da dediğimiz vahşi sulama yöntemi maalesef bölgemizde hala yaygın bir şekilde kullanılıyor. Damlama ve yağmurlama sulamaya göre daha ucuz olan vahşi sulamayı kullanan üretici, hem yetiştirdiği ürüne, hem de toprağa zarar veriyor" diye konuştu.
Toprak verimsizleşir
Yunus Bülbül, bugünü kurtarmak adına vahşi sulamayı sürdüren üreticinin geleceğini de ipotek altına aldığını dile getirerek, şunları söyledi:
"Fazla sulama yararlı organizmaları yok ederek, toprağı verimsiz hale getiriyor. Bu da önümüzdeki yıllarda ürün rekoltesinde büyük düşüşler yaşanması anlamına geliyor. Ayrıca yakın zamanda dünyanın yaşayacağı su sıkıntısını da dikkate alarak, ilkel sulama yöntemlerini terk etmek zorundayız. Damlama ve yağmurlama sulama sistemlerine yöneldiğimiz takdirde; ürünlerimizde yüksek rekolte alırız, toprağa zarar vermez, suyu israf etmeyiz."
"Tarımsal Yapılar ve Sulama" konusunda bilgilendirme yapan Güney Yüreği Sulama Birliği Ziraat Mühendisi Tuğba Deniz ise, aşırı sulamada, harcanan su ve enerjinin boşa gideceğini kaydetti. Deniz, "Topraktaki bitki besin maddeleri yıkanarak kaybolur, taban suyu yükselir, toplam ürün miktarı azalır, toprağın yapısı bozulur, geç tava gelir ve fungal (mantarsal) hastalıklar çoğalır" dedi.
"Ürününü artırmak isteyen suyu doğru kullanmalı"
Düzgün ve faydalı sulama için, tarlada doldur boşalt sulama yapılmaması gerektiğinin altını çizen Tuğba Deniz, "Randımanlı sulama yapılmalıdır. Drenajlara su akıtılmasının önüne geçilip, sıkıntılı hatlarda gece sulaması tercih edilmelidir. Ana kanallarda dalgalanma yaşanması halinde kapaklarla oynanılmamalı, kanalet hattında su bitince kapaklar kapatılmalı, su dağıtım teknisyenlerinin önerilerine ve müdahalelerine tam olarak uyulmalıdır" ifadelerini kullandı.
Deniz, damlama ya da yağmurlama sulama sistemini tercih eden üreticinin 100 dekar mısırda salma sulamaya göre 20 bin TL daha fazla kar elde edeceğini de dile getirdi.
Kanaletlere atılan, kum torbası, çuval, yatak, branda gibi yabancı maddelerin fotoğraflarını da gösteren Ziraat Mühendisi Deniz, kanaletlerin temizliği konusuna dikkat çekti. Deniz, eğitimdeki temel amacın, çiftçilere doğru sulama tekniklerini anlatarak, suyu verimli kullanmalarını sağlamak olduğunu sözlerine ekledi. - ADANA
Son Dakika › Ekonomi › Bülbül: 'Fazla Sulamayla Rekolte Artmaz' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?