Denizbank'ta Manipülasyona Suçüstü - Son Dakika
Ekonomi

Denizbank'ta Manipülasyona Suçüstü

Denizbank\'ta Manipülasyona Suçüstü

SPK, 13 Günde Yüzde 250 Yükselen Denizbank Hisselerinde Manipülasyona Suçüstü Yaptı.

25.07.2008 10:31

SPK, 13 günde yüzde 250 yükselen Denizbank hisselerinde manipülasyona suçüstü yaptı.

14-23 Temmuz tarihleri arasındaki işlemleri inceleyen SPK, tahtayı kapatıp beş kişiye işlem yasağı getirdi.

Referans Gazetesi'nin haberine göre, SPK dün İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Başkanlığı'na (İMKB) gönderdiği açıklamayla Denizbank hisselerinin ikinci seansta işleme kapatılmasını istedi. SPK'dan İMKB'ye gönderilen açıklamada, 14.07.2008-23.07.2008 tarihleri arasında Denizbank hisse senedinde gerçekleştirilen işlemlerin incelenmesi sonucunda böyle bir karara varıldığı belirtildi. SPK'dan, İMKB Başkanlığı'na gönderilen yazıda, Uçar Menkul ve Gayrimenkul Yatırımları, Baybora Ercan, Abdullah Ercan, Özdemir Uçar, Abidin Sinan Arslan ve Ersel Düzgün hakkında, 24.07.2008 tarihi saat 14:00'den itibaren geçerli olmak üzere borsalar ve teşkilatlanmış diğer piyasalarda geçici işlem yapmak yasağı getirilmesinden dolayı, bu kararın İMKB'ye üye tüm aracı kuruluşlara duyurulmasına kadar, Denizbank hisse senetlerinin işlemlerinin durdurulması istendi. SPK aynı zamanda işlem yasağı getirdiği bu kurum ve kişilerin, işlem yapma yasağının getirildiği tarih itibarıyla Merkezi Kayıt Kuruluş'u neznindeki, hesaplarına işlem yasağı kaydının işlenmesine ve anılan kişilere ait kaydi payların, takas işlemlerine konu edilmelerinin önlenmesini istedi.

 

Açığa satış kaldırıldı

SPK, söz konusu kıymet kodlarının farklılaştırılmasına, kıymet kodları farklılaştırılan kaydi payların SPK kaydından çıkarılmasına karar verdi. SPK'dan yapılan açıklamayla, dün Denizbank hisseleri açığa satış işlemlerine konu olabilecek sermaye piyasası araçları listesinden çıkarırken, Denizbank hisse senetlerinin satışlarından kaynaklanan takas alacaklarının özkaynak hesabında dikkate aınmaması kararını aldı. SPK, ayrıca, müşterinin net varlığının hesaplanmasında Denizbank hisse senetlerinin özkaynak olarak kabul edilmemesini kararlaştırdı. Yaşanan bu gelişmelerin ardından İMKB'den yapılan açıklama ise SPK'nın isteği doğrultusunda Denizbank hisselerinin ikinci seansta işleme kapatıldığı, 25.07.2008 tarihinde yeniden işleme açılacağı belirtildi.

 

Finansbank hisseleri düştü

Denizbank hisselerinin yüzde 75'ini, 2006 yılında Belçika- Fransa sermayeli Dexia satın almıştı. Ancak Dexia, atışın ardından yapılan çağrı ve borsadan yapılan alımlarla Denizbank'taki payını yüzde 99,85'e çıkarmıştı. Denizbank'ın halka açıklık oranı da yüzde 0,15'e kadar inmişti. Denizbank hisselerinde 11 Temmuz'dan bu yana yaşanan yüzde 250'lilik artışla bankanın piyasa değeri 7.1 milyar dolara kadar yükselerek, piyasa değeri 6.8 milyar dolar olan Halkbank ve 3.7 milyar dolar olan Vakıfbank'ı geride bıraktı. Öte yandan dün SPK'nın açıklamasının ardından Finansbank hisselerindeki yüzde 4,5'lik düşüş dikkat çekti. Halka açıklık oranı yüzde 5 olan Finansbank hisseleri de 11 Temmuz-24 Temmuz hisseleri arasında yüzde 50 yükselmişti

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Denizbank'ta Manipülasyona Suçüstü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement