2017 yılının ilk yarısında yaşanan doğal afetlerin Türkiye'nin de içinde bulunduğu EMEA (Ortadoğu, Avrupa, Afrika) ülkelerine toplam ekonomik zararı 7 milyar 100 milyon dolar oldu.
Son zamanlarda Türkiye'de meydana gelen sel felaketleri bir kez daha doğal afetler konusunda ciddi önlemler alınması gerektiğini gündeme getirdi. Özellikle maddi ve manevi kayıpların önlenmesi, alt yapı sorunlarının giderilmesi ve acil yardım sorunlarının çözülmesi tartışılmaya başlandı. Uluslararası risk yönetimi şirketi Aon'un yayınladığı Küresel İklim ve Felaket raporuna göre, 2017 yılının ilk yarısında yaşanan doğal afetlerin Türkiye'nin de içinde bulunduğu EMEA (Ortadoğu, Avrupa, Afrika) ülkelerine toplam ekonomik zararı 7 milyar 100 milyon dolar oldu. 2017'nin ilk yarısında gerçekleşen küresel felaketlerin oluşturduğu zararların toplam 56 milyar 240 milyon dolar olduğu belirtilirken ortaya çıkan maddi zararın dörtte birinin (17 milyar 63 milyon dolar) sel felaketlerinden oluşması dikkat çekti. Rapora göre doğal afetlerin sigorta teminatı zararının ise 22 milyar 750 milyon dolar olduğu tespit edildi. Sel faciasının sigorta teminatı zararı ise 2 milyar 500 milyon dolara yaklaştı. Ortadoğu, Avrupa ve Afrika bölgelerinin oluşturduğu EMEA (europa, middle east,africa) ülkelerine ise doğal felaketlerin faturası 2 milyar 200 milyon doları buldu. Tüm dünyada yaşanan sel felaketlerinde bin 409 kişi hayatını kaybetti.
Su baskını riski yükseliyor
Son zamanlarda en çok görülen doğal afetlerin başında su baskınları yer alıyor. Özellikle son üç yılın istatistiklere bakıldığında sel felaketinin büyük bir tehdit oluşturduğu gözlemleniyor. EMEA bölgesi eksenine bakıldığında toplam afet olaylarının son on yıllık dönemde ki gerçekleşen afet ortalamasının 55'i bulduğu, 2016 yılında ise 63 olduğu açıklanmıştı. 2017 yılının Mart ve Haziran ayları arasında Peru'da ve Çin'de gerçekleşen sel felaketi sonucunda 155 insanın hayatını kaybettiği ve ekonomik açıdan 9 milyar 600 milyon dolarlık bir zararın oluştuğu açıklandı.
Son iki yılda yaşanan sel felaketlerinin faturası dikkat çekiyor
2016 yılının verilerine göre ise EMEA ülkelerinde meydana gelen sel baskınları sonucunda 597 kişi hayatını kaybetti. Açıklanan raporda deprem ve sel felaketlerinin en büyük iki tehlike olduğu ve toplam 6 milyar 600 milyon doları aşan ekonomik zarara neden olduğu açıklandı. 2016 yılında ise meydana gelen kayıpların yüzde 68'ini deprem ve sel felaketlerinin oluşturduğu görülüyor. 2016'da yaşanan sel felaketleri, sigortalı kayıp açısından yüksek rakamları bulmuştu. EMEA bölgesinde, 2016 yılında en az 10 milyar dolar ekonomik kayıp oluşturan dört doğal afet vardı, bunlardan birinin sel felaketleri olması dikkat çekti. 2013'den bu yana sel felaketlerinin kayıplarının en çok yaşandığı yıl 2016 oldu. - İSTANBUL
Son Dakika › Ekonomi › Emea Ülkelerinde Doğal Afetlerin Ekonomiye Etkisi 7 Milyar Doları Aştı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?