Erdoğan canlı yayında açıkladı: İhracatta tüm zamanların rekorunu kırarak 200 milyar dolar eşiğini aştık - Son Dakika
Ekonomi

Erdoğan canlı yayında açıkladı: İhracatta tüm zamanların rekorunu kırarak 200 milyar dolar eşiğini aştık

Dün akşam katıldığı canlı yayında önemli açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı, yaşanılan saldırılara ve koronavirüs salgınına rağmen ekonomimizin büyümeye devam ettiğini ifade etti. Erdoğan, "Salgın şartlarına rağmen yıllık ihracatımızın tüm zamanların rekorlarını kırarak 200 milyar dolar eşiğini aşmış olması çok önemli." dedi.

12.08.2021 10:20  Güncelleme: 10:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam katıldığı CNN Türk - Kanal D canlı yayınında ekonomiye ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilen yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

"SALGIN DÜNYADAKİ SİYASİ VE EKONOMİK DÖNÜŞÜMÜ OLUMSUZ ETKİLEDİ"

"Ekonomi ile ilgili önümüzdeki günlerde nasıl bir yol haritası olacak?" sorusuna Erdoğan, "Bütün bu süreç içerisinde yani salgın boyunca sürekli destek paketleri açıkladık. Dünyada zaten sürmekte olan siyasi ve ekonomik dönüşümü bu salgın olumsuz olarak etkiledi. Ekonomik daralma bu etkilerden aslında birisi." diye cevapladı.

"İHRACATTA TÜM ZAMANLARIN REKORUNU KIRARAK 200 MİLYAR EŞİĞİNİ AŞTIK"

Türkiye'nin sağlık hizmetlerinde olduğu gibi ekonomide de aldığı hızlı tedbirlerle bu süreci kontrollü bir şekilde yürüttüğüne dikkati çeken Erdoğan, "Küresel düzeydeki olumsuzluklara rağmen 2020 yılını yüzde 1,8 büyüme ile kapatarak gerçekten çok önemli bir başarıyı ortaya koyduk. Bu yıl ilk çeyrekte yakaladığımız yüzde 7'lik büyüme yılın tamamını gayet iyi bir seviyede kapatacağımızı habercisidir. İktidarının ilk 18 yıllık döneminde ortalama yüzde 5,1 büyüme oranına ulaşmış bir yönetim olarak bu başarının bizim için tesadüf olmadığı açıktır. Gezi olaylarından beri yaşadığımız her hadisede ekonomimiz hedef alındığı halde hatta 2018'de doğrudan açık ve alçakça bir saldırıya maruz kaldığımız halde biz bu neticeyi ne yaptık? Elde ettik. Salgın şartlarına rağmen yıllık ihracatımızın şu anda tüm zamanların rekorunu kırarak 200 milyar dolar eşiğini aşmış olması çok ama çok önemli. Sanayi üretimi tarafında ise herhangi bir sıkıntımız bulunmuyor. Turizmde salgın şartlarının el vermesiyle birlikte bir büyük sıçramayı da bu arada hayata geçirdik. Her ne kadar orman yangınları canımızı acıtmış olsa da turizmdeki bu ivmeyi sürdürmekte kararlıyız." ifadelerini kullandı.

"İŞSİZLİKTE TÜRKİYE OLUMLU İSTİKAMETTE İLERLİYOR"

Salgından en çok etkilenen hizmet sektörünün de hızlı bir toparlanma içinde olduğunu aktaran Erdoğan, "Devlet olarak bugüne kadar doğrudan yardımlar, hibeler, destekler, teşvikler, ertelemeler yoluyla her kesimden insanımıza 700 milyar liraya yakın bir kaynak aktardık. Önümüzdeki dönemde de garip gurabasından esnafına, çiftçisinden sanayicisine kadar ihtiyaç sahibi her kesimin yanında yer almayı sürdüreceğiz. Biz şu veya bu yolla karşılıksız gelir elde edebilen bir ülke değiliz. Bizim petrol kuyularımız yok? Şimdi açtık, inşallah bunlar netice verdiği andan itibaren durum çok farklı olacak. Kazandığımız her kuruşu alın terimizle çalışarak, uğraşarak, mücadele ederek kasamıza koyuyoruz. Biz böyle bir ülkeyiz. Milletimiz zenginleştikçe devletimizin de gelirleri çoğalıyor. Dolayısıyla verdiği hizmetler de artıyor. Bu bakımdan hep birlikte çok çalışarak hem kendimizi hem devletimizi güçlendirecek, hedeflerimize adım adım yaklaşacağız. Geçtiğimiz 19 yılda ülkemizi nasıl 3 kat büyütmüş ve zenginleştirmişsek inşallah 2023 hedeflerimize ulaştığımızda yeni ve çok daha büyük bir hamleyi hayata geçirmiş olacağız. Bu arada bakın son işsizlik rakamları geldi. İşsizlik rakamlarında ülkemiz hamdolsun yaklaşık 2-2,5 buçuk puan daha düştü. Bu da neyi gösteriyor? İşsizlikte de Türkiye şu anda olumlu istikamette ilerliyor." dedi.

Erdoğan canlı yayında açıkladı: İhracatta tüm zamanların rekorunu kırarak 200 milyar dolar eşiğini aştık

Son Dakika Ekonomi Erdoğan canlı yayında açıkladı: İhracatta tüm zamanların rekorunu kırarak 200 milyar dolar eşiğini aştık - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı, lokanta ve kafe boykotuna tepki gösterdi
    13:15 Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı, lokanta ve kafe boykotuna tepki gösterdi

    Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Karabacak, sosyal medyada başlatılan lokanta ve kafeler için iki günlük boykot çağrısına sert tepki gösterdi. Karabacak, boykot çağrısının esnafların itibarını zedelediğini ve yanlış olduğunu belirtti. Ayrıca, devletin denetim organlarının fahiş fiyat uygulayan işletmelere yönelik önlemler aldığını ve odaların da denetim çalışmalarını sürdürdüğünü vurguladı.

  • ATO Başkanı Gürsel Baran: Enflasyon Mücadelesi Başarıya Ulaşacak
    13:06 ATO Başkanı Gürsel Baran: Enflasyon Mücadelesi Başarıya Ulaşacak

    Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, Türkiye'de sürdürülen enflasyon mücadelesinin bir yıl içerisinde başarıya ulaşacağına inandıklarını belirtti. Baran, enflasyon nedeniyle ticaretin her alanında sıkıntı yaşandığını ancak bu sürecin bir yılı geçeceğini düşünmediğini ifade etti. Ayrıca, hizmet sektörünün ekonominin omurgası olduğunu vurgulayan Baran, hükümete ve ekonomi yönetimine güvendiklerini ve desteklediklerini söyledi.

  • Yüksek Hızlı Tren İstanbul-Sivas Seferleri Başlıyor
    13:04 Yüksek Hızlı Tren İstanbul-Sivas Seferleri Başlıyor

    Türkiye'nin önemli ulaşım projelerinden biri olan Yüksek Hızlı Tren hattı, Sivas ile İstanbul arasında kesintisiz seyahat imkanı sunacak. Sivas-İstanbul seyahat süresi aktarmasız tren seferleriyle kısalacak.

  • Koç Holding 60. Olağan Genel Kurul Toplantısı Gerçekleştirildi
    12:54 Koç Holding 60. Olağan Genel Kurul Toplantısı Gerçekleştirildi

    Koç Holding'in 60. Olağan Genel Kurul Toplantısı, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Y. Koç, Yönetim Kurulu Üyesi İpek Kıraç, Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Levent Çakıroğlu, Koç Holding üst yönetimi ve hissedarların katılımıyla Nakkaştepe'deki Holding merkezinde yapıldı. Koç Holding'in ülke ekonomisine katma değer sağlamaya devam ettiği belirtilerek, karlı ve sürdürülebilir büyüme fırsatlarını değerlendirdiği ve yatırımlarına devam ettiği ifade edildi. Ayrıca, Koç Holding'in geçen yıl da Fortune Global 500'de ülkemizi temsil eden tek şirket olduğu vurgulandı.

  • DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta: Son 21 yılda Edirne'de 8 baraj ve 32 gölet inşa ettik
    12:48 DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta: Son 21 yılda Edirne'de 8 baraj ve 32 gölet inşa ettik

    DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Edirne'de son 21 yılda 8 baraj ve 32 gölet inşa ettiklerini belirterek, böylece 422 milyon metreküp su depolama hacmine ulaşıldığını söyledi. Ayrıca, taşkın koruma tesisleri ile Edirne şehir merkezi, 95 yerleşim yeri ve 23 bin 370 dekar arazinin taşkın kontrolü sağlandığını ve arazi toplulaştırma çalışmalarının da yapıldığını ifade etti.


Advertisement