Eurasia Moto Bike Expo 2015 Fuarı - Son Dakika
Ekonomi

Eurasia Moto Bike Expo 2015 Fuarı

Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Başkanı Nihat Çadırcı, İstanbul gibi büyükşehirlerde trafiğin her geçen gün arttığına dikkati çekerek, "Motosikletin bir alternatif olduğunu unutmamak gerek. Bunun kullanımının kolaylaştırılmasıyla trafik sorununa en önemli çözümün üretilmiş olacağına inanıyorum" dedi.

26.02.2015 12:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Başkanı Nihat Çadırcı, İstanbul gibi büyükşehirlerde trafiğin her geçen gün arttığına dikkati çekerek, "Motosikletin bir alternatif olduğunu unutmamak gerek. Bunun kullanımının kolaylaştırılmasıyla trafik sorununa en önemli çözümün üretilmiş olacağına inanıyorum" dedi.

İstanbul Fuar Merkezi'nde 1 Mart'a kadar sürecek olan Eurasia Moto Bike Expo 2015 Fuarı 7. kez kapılarını açtı. AA muhabirine fuara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çadırcı, fuar alanı büyüklüğünün yaklaşık 20 bin metrekare olduğunu söyledi.

Fuara bu yıl 215 firmanın katıldığı bilgisini veren Çadırcı, geçen yıl 104 bin gibi ciddi bir ziyaretçi sayısına ulaştıklarını, bu yıl bu rakamın da üzerinde ziyaretçi beklediklerini ifade etti.

Çadırcı, motosikletin özellikle iyi havalarda kullanılan bir ürün olduğunu vurgulayarak, "Mart ayıyla beraber tüketici motosikletini garajından çıkartarak, silip parlatıyor, kullanmaya başlıyor. Fuarın da şubat sonu itibariyle olması tüketiciyi heyecanlandırarak motosiklete daha çok yakınlaştırıyor. Fuarın bu açıdan önemli olduğunu düşünüyoruz. Kullanıcıları motive ediyor" diye konuştu.

Motosiklet satışları konusunda sektörde 4-5 yıldır bir artış yaşanmadığına dikkati çeken Çadırcı, 200 bin adet civarında motosiklet satılmaya devam ettiğini ancak gelecek yıllarda satışlarda artış beklediklerini dile getirdi.

Fuarda sergilenen en ucuz ve en pahalı motosikletlere ilişkin de bilgi veren Çadırcı, fiyatların 2 bin 500 TL ile 100 bin TL civarında değiştiğini kaydetti.

Çadırcı, fuar alanında özellikle standart motosikletlerin sergilendiğini dile getirerek, kişiye özel (modifiyeli) motosikletlerin de yapıldığını ve bunların fiyatlarının 150 - 200 bin TL'lere kadar çıkabildiğini aktardı.

Sektörde özellikle bireysel kullanımda artış beklediklerinin altını çizen Çadırcı, " Türkiye'de daha öncesinde 2 farklı kullanım amacı vardı. Bunların ilki iş, diğeri de keyif ve hobi amaçlıydı. Ancak son birkaç yıldır özellikle ulaşım amaçlı kullanımda çok ciddi bir artış var" ifadelerini kullandı.

"Motosikleti tehlikeli hale getirmek tamamen kullanıcıya bağlı"

Nihat Çadırcı, motosikleti tehlikeli bir araç olarak görmediğini belirterek, otomobil ne kadar tehlikeliyse motosikletin de o kadar tehlikeli olduğunu kaydetti.

Bunu tehlikeli hale getirmenin tamamen kullanıcıya bağlı olduğuna işaret eden Çadırcı, motosiklet eğitimi olmayan kişilerin trafikte hız limitlerini aşması ve şerit ihlallerinin durumu tamamen tehlikeye attığını ve bunların kullanıcı hatasından kaynaklandığını anlattı.

Çadırcı, sorunların önüne geçebilmek için pek çok firmanın kendi sürüş okulu olduğunu, uluslararası markaların buna önem verdiğini ve dernek olarak da bu yıldan itibaren eğitim konusunda ciddi yatırımlar yapacaklarını aktardı.

125 CC altındaki küçük hacimli motosikletlerin, Türkiye'de büyük pazar olduğunu belirten Çadırcı, şöyle devam etti:

"Son yıllarda özellikle 250 CC üzerinde araçların kullanımında artış görmeye başladık, daha da artmasını bekliyoruz. Motosiklet yakıt tüketimi yüksek olmayan bir araç. O sebeple motosikletler için dizel veya elektrik motorlu çalışmalar pek fazla yok. Türkiye'de 2-3 yıldır elektrikli bisikletler artış gösteriyor. Ama bu araçların kullanımında mevzuatta bir takım açıklıklar var. Motosikletle benzer hızlara ulaşabiliyorlar. Ehliyetsiz, plakasız ve düşük yaşta kullanıcıların bu araçları kullanması, trafik ve kendileri açısından tehlike oluşturuyor. Burada bir düzenlemeye ihtiyaç var. Bunun için bir ehliyet sistemi üretilebilir. Motosikletlere daha düşük maliyetli ehliyet ve plaka sistemi geliştirilebilir. Onlar için de bir eğitimin gerekli olduğunu düşünüyorum."

Türkiye'de motosiklet pazarı büyüklüğünün adet olarak 180 bin civarında olduğu bilgisini veren Çadırcı, 2015 için de satışları benzer seviyelerde beklediklerini, kişi başına düşen motosiklet sayısının artmasını istediklerini ancak pazarda olabilecek büyüme rakamlarının yüzde 10-15 civarında olduğunu söyledi.

Çadırcı, İstanbul gibi büyükşehirlerde trafiğin her geçen gün arttığına, metro, metrobüs gibi toplu taşımaları desteklediklerine dikkati çekerek, motosikletin bir alternatif olduğunu, kullanımının kolaylaştırılması ve eğitim imkanlarının geliştirilmesi gerektiğini, böylece trafik sorununa en önemli çözüm üretileceğini belirtti.

"Ülkemizde çocuk bisikletleri dahil 1,3 milyon civarında bisiklet satılıyor"

Bisiklet Endüstrisi Derneği (BİSED) Başkanı Önder Şenkol, Türkiye'de bisiklet kullanım kültür ve bilincinin her geçen gün gözle görülür bir biçimde arttığını, özellikle son 3-4 yılda bu artışın çok daha hızlı yaşandığını ifade etti.

Bisikletin artık karne hediyesi olan bir ürün olmaktan çıkarak hemen hemen yılın her ayında satılan ve yetişkinlerinde gerek spor gerekse ulaşım amaçlı kullandığı bir araç haline geldiğine işaret eden Şenkol, şunları kaydetti:

"Her yıl düzenlenmekte olan Bisiklet Fuarı'nın son 2 yılına baktığımızda gerek firma katılımı gerekse tüketicilerin yoğun ilgisi bakımından sektör adına çok sevindirici ve geleceği açısından umut vericidir. Dünyada kişi başına düşen bisiklet adedi bakımından Japonya ve Amerika'nın başta geldiğini söyleyebiliriz. Avrupa'da yılda yaklaşık 18 milyon 750 bin civarında  bisiklet satılmaktadır. Ülkemize nüfus olarak yakın Almanya'da bu adet yılda 4,5 milyon bisiklet satılırken ülkemizde çocuk bisikletleri dahil bu rakamın 1,3 milyon civarında olduğunu tahmin etmekteyiz."

Türkiye'nin tek motosiklet ve bisiklet fuarı Eurasia Moto Bike Expo 2015'de ayrıca Rok Bagoros, Steel Silencerz Team ve Throttlerz Takımı motosiklet, Thomas Öhler ise bisiklet şovu sergiledi.

Fuarda ayrıca markaların son çıkan ürünlerinin lansmanları da yapıldı. Burada yer alan en pahalı motosiklet yarışa göre tasarlanan ve trafiğe çıkış izni olmayan 60 bin avro değerindeki Kawasaki H2R modeli, en ucuz ise 2 bin 100 TL değerindeki Yuki YK 100 markalı motosiklet oldu.

Ayrıca fuar girişinde verilen çekiliş kuponunu doldurarak, fuaye alanındaki çekiliş sandığına atan ziyaretçiler yapılacak olan çekilişle Triumph street triple KTM RC 200 marka motosikletin yanı sıra Bianchi, Carraro, Ghost ve Capierre marka bisikletin sahibi olacak.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Eurasia Moto Bike Expo 2015 Fuarı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement