Meltem Yılmaz - Trabzon Ticaret Borsası'nın (TTB), önümüzdeki yıl fındıkta rekolte tahminlerinin sağlıklı yapılması için çalışma tasarlandığı bildirildi.
TTB Meclis Başkanı Mehmet Cirav, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın en büyük fındık üreticisi olan Türkiye'de, 4 milyon kişiyi ilgilendiren, yılda 1,5-2 milyar dolar gelir getiren bu ürünle ilgili sağlıklı ve istikrarlı politikaları oluşturamadıklarını öne sürdü.
Fındık fiyatının arz talebe göre serbest piyasada oluşmaya başlamasına rağmen hala sistemi bütün hale getirme noktasında eksiklerinin olduğunu savunan Cirav, "Rekolte tahmini de bunlardan biri. İki yıl öncesine kadar 3-4 kuruluş tarafından yapılan rekolte tahmininin çabalarımızla tek komisyon eliyle yapılır hale getirilmesine rağmen bahçelerin taranması sistemindeki yanlışlık ya da eksiklik nedeniyle gerçeğe yakın olmuyor. Önceki yıllara bakıldığında bu durumu görebiliyoruz" dedi.
Rekolte tahmininde yüzde 5'lik sapmanın sağlıklı kabul edildiğini ifade eden Cirav, şöyle devam etti:
"Bizde yanılma payı bazı yıllarda yüzde 10'un çok üzerine bile çıktığı olmuştur. Örneğin geçtiğimiz yıl başta 770 bin tondan söz edilirken, sonra bu miktar 707 bin tona indirildi. Daha sonra yapılan bir revize ile 660 bin ton olarak açıklandı ama 2012'den şimdiye kadar piyasaya gelen, işlem gören fındık miktarı neredeyse 700 bin tonu aşmıştır. Ağustos sonuna kadar da 730-740 bin tonu bulacaktır. İşte böylesi yanlışlıkların ortadan kaldırılması için günümüz teknolojisi de kullanılarak, daha geniş taramalar yapılarak rekolte tespit edilmelidir. Biz borsa olarak bunun için bir çalışma içindeyiz. Önümüzdeki yıl bu işin daha sağlıklı yapılması için bir çalışma tasarlayarak yetkililere sunacağız. TTB olarak yetkililerle birleşip tek elden daha sağlıklı bir rekolte tahmini yapma gayreti içindeyiz."
Bu yılın Türkiye rekoltesi için henüz bir şey söyleyemediklerini belirten Cirav, "Fındıkta rekolte tahminleri Haziran ayının ortalarında başladı ve Temmuz ayında bitmesi planlanıyor. Henüz fındık üreten iller tamamen çalışmalarını tamamlamadı. Her ilin ayrı ayrı yapacağı tahminler Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından birleştirilerek Türkiye rekoltesi olarak açıklanacaktır. Trabzon'un rekolte tahmini ise geçtiğimiz yıla göre yüzde 22 düşüşle 49 bin ton olarak açıklandı ancak bizim tespitlerimiz rekoltenin tahmin edilenden daha fazla olacağı yönündedir" diye konuştu.
-"Verimi artırmak için bahçelere girmek gerekir"-
Cirav, rekoltenin ihracat için yeterli olduğuna dikkati çekerek, "Zaten piyasa da arz talebe göre oluşur. İhracatçı ve ithalatçı sektörü iyi tahlil ettiği için ona göre hesabını yapar. Çok belirgin bir azalma söz konusu olmayacağı için bir olumsuzluk yaşanmaz" dedi.
Önceki yıllardaki ihracat rakamları baz alınırsa rakamın ihracatı karşılayabileceğine işaret eden Cirav, şunları kaydetti:
"Biz Türkiye'nin çok üretip, çok satmasından, hatta fındığının tamamını satmasından yanayız. 700 bin hektarı aşmış olan üretim alanlarında verim ve kaliteyi arttırak fındık üretmeliyiz. Bu alanda daha önce söz ettiğimiz gibi 1,5 milyon ton fındık yetişebilir ancak bunun için daha fazla çalışmak ve bahçelere girmek gerekir. "
Cirav, olumsuz hava şartlarının fındık rekoltesinde düşüşe neden olabileceğini ancak bu yıl ki düşüşün üreticilerin verim ve kaliteyi artırmak için gereken çabayı göstermemesinden kaynaklandığını sözlerine ekledi. - Trabzon
Son Dakika › Ekonomi › Fındıkta Rekolte Tespiti İçin Yeni Yöntem Önerisi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?