Muğla Ticaret Borsasının, Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) ile ortaklaşa yürüteceği "Muğla Çam Ballarının C4 Şeker Oranı ve Şeker Profillerinin Belirlenmesi Projesi", Güney Ege Kalkınma Ajansından (GEKA) destek almaya hak kazandı.
Muğla çam balının standartlarının belirlenip bal ihracatında yaşanan engellerin önüne geçilmesini sağlamak amacıyla geliştirilen projenin onaylanması dolayısıyla Denizli'deki GEKA merkezinde düzenlenen törende, GEKA Genel Sekreteri Süleyman Alata, Muğla Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gökmen ve Ticaret Borsası Genel Sekreteri Sadettin Özer sözleşme imzaladı.
Genel Sekreter Alata, törendeki konuşmasında, projeyle Muğla'da kızılçam ormanlarından elde edilen çam balının kalite kriterlerinin belirlenip, Türk Gıda Kodeksi'nde ayrı bir bal olarak değerlendirilmesinin sağlanacağını kaydetti.
Ürünün diğer çam ballarından farklı karakteristiğinin belirlenmesinin, pazarlama ve ihracat faaliyetlerinde avantaj sağlayacağını vurgulayan Alata, "Bölgede yöresel zenginlik kaynağı olan ürünlerin markalaştırılıp pazarlanması ve bölgenin rekabet gücünün daha üst seviyelere çıkarılması, ajans olarak öncelik verdiğimiz hedeflerimiz arasında" dedi.
Muğla Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gökmen de projeyle Muğla çam balının gerçek kimliğinin belirleneceğine işaret ederek, böylece Muğla'nın ulusal ve uluslararası ölçekte arıcılık merkezine dönüşmesine giden yolda ilk adımın atılmış olacağını dile getirdi.
Gökmen, Muğla'da potansiyel 6 binden fazla üreticiyi doğrudan etkileyecek proje sonucunda elde edilen verilerin, eğitim ve seminerlerle üreticilere ve ilgili kuruluşlara aktarılacağını, bu sayede bal üretiminde yanlış uygulamaların önüne geçilerek üretim teknikleri ve analiz yöntemlerinde standart yakalanmasının sağlanacağını anlattı. - Denizli
Son Dakika › Ekonomi › Geka'dan Muğla Çam Balına Destek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?