Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, hububat satım fiyatlarına ilişkin olarak, "TMO, satışlarına 1 Kasım itibarıyla başlayacak olup söz konusu tarih için Anadolu kırmızı sert buğday satış fiyatı ton başına 810 TL olarak belirlenmiştir" dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Toprak Mahsulleri Ofisi'nde düzenlediği basın toplantısında '2013 yılı hububat müdahale alım fiyatlarını' açıkladı. Eker, Türkiye'de 2013 yılı hasadının mevsim normalleri üzerinde seyreden sıcaklık nedeniyle geçen yıla göre daha erken başladığını belirterek, "Türkiye genelinde hasat dün itibarıyla arpada yüzde 10.3'e, buğdayda ise yüzde 7.2'ye ulaşmıştır. Hasadın ilk başladığı günden itibaren TMO, üreticilere depolama imkanı sağlamak amacıyla 20 Mayıs'ta taahhütname ile alımlarına başlamıştır" dedi.
Hububat alımlarında izlenecek politikalar hakkına bilgiler veren Eker, TMO'nun bu yıl tüm Türkiye'de 290 noktada alım yapacağını ve Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticilerden, belgelerindeki üretim miktarının tamamının satın alınacağını bildirdi. Eker, 2012 yılında ilk kez uygulamaya konulan 'Kısmi Randevulu Alım Sistemi' ile peşin alımların randevulu ve randevusuz, emanet alımların ise tamamen randevulu olarak gerçekleştirildiğini belirten Eker, randevulu üreticilerin ürünlerini sıra beklemeden aynı gün içerisinde, randevusuz üreticilerin ise işyerlerinde sıraya girerek teslim ettiğini söyledi. Eker, TMO'nun bu uygulamalarına bir yenisini daha ekleyerek, üreticilerin işyerlerinin önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla hububat alımlarında 2013 yılında 'tam randevulu' sisteme geçildiğine dikkati çekti.
Pazar günleri hariç haftanın 6 günü alımların yapılacağını dile getiren Eker, "TMO, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Polatlı, Ahiboz ve Lüleburgaz'daki alımlarını lisanslı depolar üzerinden yapacaktır. Üreticiler, ürünlerini bu lisanslı depolara bırakmak suretiyle alacakları ürün senetlerini, bugün açıklanan fiyatlar üzerinden 30 Nisan'a kadar TMO'ya satabileceklerdir" dedi.
Eker, tüccarların kendi depolarında bulunan ve TMO depolarına emanete bıraktığı ürünlerini üreticiden aldığını belgelemek kaydıyla 1 Kasım'dan itibaren TMO'ya satabileceğini bildirdi. Bu yıl ürün bedeli ödemelerinin, ürünün TMO'ya teslim edildiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde, üreticilerin banka hesaplarına aktarılacağını kaydeden Eker, ürününü anlaşmalı bankalardan alınacak ürün kartı ile teslim eden üreticilerin, 30 gün yerine en geç 10 gün içerisinde ödeme yapacağını ifade etti.
HUBUBAT MÜDAHALE ALIM FİYATLARI
Hububat müdahale alım fiyatları hakkında bilgi veren Bakan Eker, "Makarnalık buğday için ton başına 765 TL olan fiyat, yüzde 12-12,5 oranında protein içeren makarnalık buğdaylar için belirlenmiş olup, proteini yüzde 13,5 ve üzerinde, süne oranı düşük olan kaliteli makarnalık buğdaylarda ton başına 788 TL'ye kadar çıkacak. Bu fiyatlara ilave olarak, Bakanlığımız tarafından ton başına 50 TL prim ödemesi ile gübre, mazot, sertifikalı tohumculuk ve toprak analizi gibi destek ödemeleri yapılacaktır" diye konuştu.
Eker, makarnalık buğday için belirlenen ton başına 765 TL olan alım fiyatının, Bakanlık tarafından verilen 123 TL prim ve diğer desteklerle birlikte 888 TL'ye yükseleceğini bildirdi. Eker, "TMO, satışlarına 1 Kasım itibarıyla başlayacak olup söz konusu tarih için Anadolu kırmızı sert buğday satış fiyatı ton başına 810 TL olarak belirlenmiştir" dedi.
HUBUBATTA GDO TARTIŞMALARI
Bakan Eker, açıklaması sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, 'hububat alım fiyatlarındaki kriterlerin ne olduğunu ve ürünlerde GDO'ya rastlanıp rastlanmadığını' sorması üzerine Eker, "Türkiye'de hiçbir şekilde GDO'lu üretim söz konusu değil. Biz aslında bu tür meseleleri çok yanlış enformasyonlarla konuşuyoruz. Bir ürünün tohumunun geliştirilmesi çok ağır, uzun ve farklı aşamalardan geçtikten sonra olur. Bunun ekimi Türkiye'de yok. İthalatta ve ihracatta Türkiye'ye ürün girişi sırasında gerekli analizleri yapıyoruz. Bu konuda endişe etmeyin böyle bir ekim Türkiye'de olmuyor" şeklinde konuştu.
Eker, saman fiyatlarına ilişkin olarak, "Saman üretilen bir şey değil, buğdayın sapı hasat edildikten sonra tarlada kalıyor. 30 milyon ton saman üretiliyor, bunun yemde kullanılan kısmı 8-10 milyon ton. Üretilen bir şeymiş gibi ama sonra bundan vazgeçilmiş gibi bir şey yok" dedi.
Bir soru üzerine, Eker, "TMO, ürün alıyor ve satıyor. Dolayısıyla finansman planlaması yapıyor. Bu sene için de yaptı. Kendi kaynaklarını kullanır. Yetmeyen zamanlarda finansman tedariki yapar, kredi alır ve daha da olmazsa hazineye müracaat eder" ifadelerini kullandı.
Hububat üreticilerine sıcak havalar dolayısıyla uyarılarda bulunan Eker, "Salma su dediğimiz yöntemle yapılan sulamada toprak çok zarar görüyor. Su aşırı derecede israf ediliyor. Beraberinde toprağın organik tabakası da gidiyor. Ricamız, suyu olabildiğince tasarruflu kullanılması" diye konuştu. - ANKARA
Son Dakika › Ekonomi › Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?