Gül, Hindistan Turu'na Çıkıyor - Son Dakika
Ekonomi

Gül, Hindistan Turu'na Çıkıyor

Gül, Hindistan Turu\'na Çıkıyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Hindistan -Bangladeş Seyahatine 80 İşadamı da Katılacak.

06.02.2010 02:28  Güncelleme: 15:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, Hindistan- Bangladeş seyahatine 80 işadamı da katılacak. Pazar günü başlayacak seyahat sırasında, Türk ve Hindistan sinema endüstrisi de masaya oturacak. TESİYAP Danışma Komisyonu Başkan Yardımcısı Mine Vargı, “3 yıldır Bollywood ile temastayız. Entertainment bir sanayidir ve iki ülke için önemli fırsatları var” dedi.

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül’ün Hindistan-Bangladeş seyahatine Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) önderliğinde 80 işadamı da katılıyor. Pazar günü başlayacak ve 13 Şubat’ta tamamlanacak seyahat sırasında Hindistan’daki iş fırsatları işadamları tarafından ortaya konulacak. Programa göre; vergi teşviği ile yatırımlar için önü açılan Türk sinema sektörü (Yeşilçam) ile Hindistan sinema edüstrisi (Bollywood) de masaya oturacak. 11 Şubat’ta düzenlenecek Türk-Hindistan İşbirliği Platformu çerçevesinde “Bollywood ve Türk Film Sektöründe İşbirliği Fırsatları” konulu panel gerçekleşecek.

3-4 milyar bilet satılıyor

Televizyon ve Sinema Filmi Yapımcıları Meslek Birliği (TESİYAP) Danışma Komisyonu Başkan Yardımcısı Mine Vargı, şunları söyledi: “Aslında biz 3 yıldır Bollywood ile temastayız. Sayın Başbakan ile de gitmiştik ve görüşmeler yapmıştık. Başta ABD olmak üzere birçok ülkede entertainment işi çok büyük sanayidir ve çok yüksek rakamlarda ihracat yapar. Türkiye için de son yıllarda böyle bir fırsat doğdu. Hindistan’da yılda 3-4 milyar adet sinema bileti kesiliyor. Bu çok büyük rakam. Hindistan’ın sinema endüstrisi, bazı ülkelerde film çekimleri için de çok büyük bütçeler harcayabiliyor. Bollywood sadece ABD’de yılda 50 milyon dolarlık yapım harcaması gerçekleştiriyor. Türkiye ayrıca çok önemli bir çekim platformu da olabilir.”

Turizm ve imaj için

Sinema ve dizilerin artık ülkelerin tanıtımı için kritik öneme sahip olduğunu da belirten Mine Vargı, şöyle konuştu: “Hem turizme büyük katkısı oluyor hem de ülkenin imajını etkiliyor. Artık Türkiye de bütün dünyadan ilgi görüyor. Bu fırsatı iyi değerlendirmeliyiz. Hollwood ile işbirliğini zaten düşünüyoruz ama Bollwood da çok büyük pazar.”

Hindistan’da iş çok

Türk-Hint İş Konseyi Başkanı Cefi Kamhi de, Hindistan’ın, 2007-2012 dönemini kapsayan 11’inci Kalkınma Planı çerçevesinde 450 milyar dolarlık altyapı yatırımı planladığını, Türk inşaat ve müteahhitlik firmaları için iş potansiyeli en yüksek ülkeler arasında olduğunu söyledi. Kamhi, “1.2 milyar kişilik nüfusu ve dünyanın en hızlı büyüyen ikinci ülkesi olması nedeniyle sürekli artan konut ihtiyacı da Hindistan’ın cazibesini artırıyor” dedi. Türkiye ve Hindistan dış ticareti 2009 yılında 2.5 milyar dolar olmuştu.

Hindistan’ın elektrik kaçağını önleyecek

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül’ün Hindistan ve Bangladeş ziyaretine Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, TOBB-DEİK Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, DEİK Yönetim Kurulu Üyesi Zeynel Abidin Erdem, TOBB-DEİK Denetim Kurulu Başkanı Hüseyin Üzülmez, Türk-Hint İş Konseyi Başkanı Cefi Kamhi ile Koç Holding, Park Holding, Akfen Holding, Çelebi Holding, Söktaş, Turkcell, Boydak Holding, STFA ve Arçelik’ten işadamları ve yöneticiler de katılacak. Ziyaret sırasında Termikel Grup’a ait ön ödemeli sayaç üreticisi Elektromed de, Hindistan’da sayaç üretimi için anlaşma imzalayacak. Elektromed, Hindistan’da uygulanan 21 farklı kaçak kullanım yönteminin önünü kesebilmek için özel bir sayaç üretti. Sayaç için, Gujarat eyaleti Ahmedabad kentinde, Gloabtel Convergence Ltd. ile yüzde 50 ortaklıkla üretim tesisi anlaşması imzalanacak. 2010’un ilk çeyreğinde üretime geçecek Elektromed India Pvt. Ltd.’nin açılış imza töreni ise, 9 Şubat’ta Yeni Delhi’de Cumhurbaşkanı Gül’ün de katılacağı Türk-Hint İş Forumu’nda gerçekleşecek.

Türk ve Hint işadamları hangi konuları konuşacak

İnşaat-Müteahhitlik ve Altyapı Yatırımları (köprü-otoyol yapımı)

Bilişim ve Telekomünikasyon

Hibrid otomotiv üretimi

Tarımsal makina ve traktör üretimi

Paslanmaz çelik

Enerji Yatırımları

Turizm&otelcilik

Gıda işleme

Savunma

Sağlık ve eğitim yatırımları

3 milyar dolar ciro yapıyor

Filmler yaklaşık 3 milyar dolar gişe geliri elde ediyor.

Bu rakamın 2010 yılı sonunda 3.4 milyar doları bulması bekleniyor.

Yılda 1000’e yakın film çekiliyor.

Sektörde çalışan sayısı da 150 bini aştı.

Hindistan sinemalarında yılda 3-4 milyar adet bilet kesiliyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Gül, Hindistan Turu'na Çıkıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement