Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Haziran ayında gümrük işlem sürecinin başladığı andan itibaren işlem gören ihracat beyannamelerinin, yüzde 82'sinin işlemleri ilk yarım saatte, yüzde 95'inin işlemleri ise ilk dört saatte sonuçlandırıldığını açıkladı.
-"Haziran ayında gümrük işlem sürecinin başladığı andan itibaren işlem gören ihracat beyannamelerinin, yüzde 82'sinin işlemleri ilk yarım saatte, yüzde 95'inin işlemleri ise ilk dört saatte sonuçlandırılarak ülkeyi terk edebilir duruma gelmiştir"
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ihracat ve ithalatta gümrük işlem süreleri hakkında açıklama yaptı. Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nce gümrük işlem sürelerinin dönemsel olarak ölçüldüğünü belirten Yazıcı, şunları kaydetti: "İhracat ve ithalat işlemlerinde hız büyük önem taşıyor. Bakanlık olarak ihracatçılarımız ve ithalatçılarımıza destek olmak için çalışmalar yapıyoruz. Bu doğrultuda Haziran ayında gümrük işlem sürecinin başladığı andan itibaren işlem gören ihracat beyannamelerinin, yüzde 82'sinin işlemleri ilk yarım saatte, yüzde 95'inin işlemleri ise ilk dört saatte sonuçlandırılarak ülkeyi terk edebilir duruma gelmiştir. Ortalama işlem süresi ise 2 saat 39 dakika olarak gerçekleşmiştir. Bu önemli bir başarıdır. Bakanlık olarak bu hızı daha da arttırmayı hedefliyoruz.
İthalattaki işlem süresi; gümrük beyannamelerinin onaylandığı zamandan başlamakta, gümrük müdürlüğünce gerçekleştirilen kontrol ve muayene işlemlerinin bitirilmesi ve ardından vergilerinin ödenmesine kadar olan süreyi kapsamaktadır.
Haziran ayında gümrük işlem sürecinin başladığı andan itibaren ithalatta işlem gören gümrük beyannamelerinin; yüzde 56'sının işlemleri ilk sekiz saatte, yüzde 74'ünün işlemleri ise ilk 24 saat içinde tamamlanarak eşyası teslim edilebilir hale gelmiştir. İthalatta ortalama işlem süresi ise 1 gün 1 saat 19 dakika olarak gerçekleşmiştir." - İSTANBUL
Son Dakika › Ekonomi › Gümrük İşlem Sürelerinde Rekor Hız - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?