Hanehalkı İşgücü İstatistikleri - Son Dakika
Ekonomi

Hanehalkı İşgücü İstatistikleri

Hanehalkı İşgücü İstatistikleri

Türk Hava Kurumu Üniversitesi (THK) Rektörü Prof.Dr.Ünsal Ban, Eylül ayına ilişkin işsizlik rakamlarını olağan olarak nitelendirirken, "3.çeyrek büyüme rakamı, dış ticaret istatistikleri, cari açık ve enflasyon rakamlarını göz önünde"...

17.12.2012 16:27

Türk Hava Kurumu Üniversitesi (THK) Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban, Eylül ayına ilişkin işsizlik rakamlarını olağan olarak nitelendirirken, "3. çeyrek büyüme rakamı, dış ticaret istatistikleri, cari açık ve enflasyon rakamlarını göz önünde bulundurduğumuzda işsizlik oranının yüzde 9,1'e yükselmesinin sürpriz olmadığını görüyoruz" dedi.

Ban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işsizlik rakamlarında özellikle yaz aylarının sona ermesiyle yaşanan yükselişte mevsimsellik etkisinin varlığından da bahsedebileceklerini kaydederek, önümüzdeki birkaç aylık süreç kapsamında da mevsimsellik kaynaklı bir miktar daha yükseliş yaşanabileceğine işaret etti.

Bu açıdan bakıldığında ekonomideki olumlu görünümün devam ettirilmesinin önemine dikkati çeken Ban, bunun işsizlik oranındaki mevsimsellik kaynaklı yükselişi elimine edebileceğini vurguladı.

Ban, söz konusu oranlardaki artışın, tarım dışı istihdam ve genç nüfus işsizlik oranı gibi alt kalemlerde gerçekleşmesinin, üçüncü çeyrekte beklentilerin altında gelen büyüme oranına bağlı olabileceğine dikkati çekti.

-"Kayıt dışı istihdamın düşüşü olumlu"-

Ban, kayıt dışı çalışan oranınındaki düşüşü olumlu karşılanması gereken bir unsur olarak gördüklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Çalışma yaşına gelen gençlerimiz, genç nüfus çalışma oranında yukarı yönlü baskı yaratsa da, devam ettirilen istihdam politikaları ile genç nüfus işsizlik oranının, İspanya ve İtalya gibi Avrupa ülkeleri dikkate alındığında olağan seviyelerde korunduğunu görüyoruz.

İstihdam edilenlerin yüzde 70,4'ünün erkek nüfusa dahil olması durumunu; çalışan kadın nüfusun büyük bir çoğunluğunun evden iş yapmasından ya da kayıt dışı olarak çalışmasından kaynaklandığını düşünüyor, ilerleyen süreçle birlikte kayıt dışı oranlarındaki azalmaya bağlı olarak çalışan nüfustaki kadın oranının artacağını öngörüyoruz."

Bugün itibariyle istihdam yapısının tarım sektörü yoğun bir tablo gibi çizdiğini ifade eden Ban, sanayi sektörünün Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'daki (GSYH) payının dikkate alındığında ise 2023 hedefleri doğrultusunda sanayi sektöründeki büyüme eğiliminin devam edeceğini düşündüklerini dile getirdi.

Yayıncı: Abdullah Kıratlı - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Hanehalkı İşgücü İstatistikleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement