Hbos 22 Milyar Dolara Lloyds'un Oldu, Morgan Yardım İçin Paulson'ı Aradı - Son Dakika
Ekonomi

Hbos 22 Milyar Dolara Lloyds'un Oldu, Morgan Yardım İçin Paulson'ı Aradı

Hbos 22 Milyar Dolara Lloyds\'un Oldu, Morgan Yardım İçin Paulson\'ı Aradı

İngiltere'nin 5'inci Büyük Bankası Lloyds Önceki Gece 6 Numaralı Rakibi Hbos'u 12 Milyar Pounda (22 Milyar Dolar) Satın Aldı. Piyasalar Bu Haberle Rahatlamaya Hazırlanırken, Bu Kez de Morgan Stanley'in Zor Durumda Olduğu Ortaya Çıktı.

19.09.2008 01:33

İngiltere’nin 5’inci büyük bankası Lloyds önceki gece 6 numaralı rakibi HBOS’u 12 milyar pounda (22 milyar dolar) satın aldı. Piyasalar bu haberle rahatlamaya hazırlanırken, bu kez de Morgan Stanley’in zor durumda olduğu ortaya çıktı. Dünyanın en büyük yatırım bankalarından biri olan Morgan Stanley, hisselerindeki hızlı düşüş nedeniyle önce ABD hükümetinden, ardından Çin hükümetinden yardım istedi.

İNGİLTERE’nin en büyük konut kredisi sağlayıcısı olan Halifax’ın ve Bank Of Scotland’ın sahibi olan HBOS Grubu, rakip şirketi Lloyds’un sahipliğine ’evet’ demek zorunda kaldı. İngiltere’nin 5’inci büyük bankası Lloyds TSB, önceki gece 6 numaralı rakibi HBOS’u 12 milyar pounda (22 milyar dolar) satın aldı. Lloyds bu hamlesi ile hem perakende bankacılığındaki yerini güçlendirmeyi, hem de ülkenin en büyük mortgage kredi sağlayıcısını büyük bir krizden kurtarmayı başardı. Piyasalar ’HBOS sorunu büyümeden çözüldü’ diye rahat bir nefes almaya hazırlanırken, bu kez de Morgan Stanley’den kötü bir haber geldi. Morgan Stanley, içinde bulunduğu durumdan kurtulmak için önce ABD, ardından da Çin hükümeti ile görüşmeye başladı.

Citigroup reddetti

Morgan Stanley’in CEO’su John Mack, salı günü Lehman Brothers’ın ardından eriyen hisseleriyle ilgili olarak Citigroup CEO’su Vikram Pandit’le görüştü. Ancak "Ya birleşecek bir partner buluruz. Ya da başaramayız" diyen Mack, Pandit’ten olumlu bir sinyal alamadı. Bunun üzerine Mack, önce ABD Hazine Bakanı Henry Paulson’la, sonra da ABD’nin SPK’sı SEC’in Başkanı Christopher Cox’la görüşerek yardım talebinde bulundu.

Çin alternatifi

Bu yardım talebinin ardından Morgan Stanley, kriz nedeniyle kendisi de birçok problem ile başa çıkmaya çalışan Wachovia’dan bir teklif telefonu aldı. Bir yandan bu görüşmeye başlayan Morgan, diğer yandan da Çin’in devlete ait en büyük yatırım şirketi Citic Group (Çin Uluslararası Yatırım Kurumu) ile de masaya oturdu. Singapur’da bir devlet yatırım şirketinin de Morgan ile anlaşmak konusuna olumlu baktığı haberleri geliyor.

Brown devrede

Bu arada Lloyd ile içinde bulunduğu sorunları aşmayı playan HBOS için, İngiltere Başbakanı Gordon Brown ve birçok bakanın dvreye girdiği öğrenildi. Finansal Servisler Kurulu HBOS için tek alıcı Lloyds olmasına karşın içinde HSBC’nin de yer aldığı sayısız banka ile bağlantı kurdu. Birleşme çalışmalarının yıl sonuna kadar sürmesi öngörülürken, hisse başına 2.3 sterlin karşılığında satılan HBOS, verdiği krediler açısından hálá risk taşıyor. Birleşme sonucunda iki bankanın toplam mortgage kredi hacmi 335.1 milyar pounda ulaşacak. Bu rakam toplam pazarın yüzde 28’ini oluşturuyor. Birleşme ile 1 milyar dolar mali tasarruf elde edecek olan bankalarda halen 139 bin kişi çalışıyor.

Rusya’da borsa bugün açılıyor

SİYASİ yönetimin iki gün önce "dur" emriyle kapatılan borsa, bugün açılış denemesi yapacak. Salı günü yüzde 17’lik düşüşün ardırdan borsa, çarşamba sabahı bir açılış denemesi yapıp yine kapanırken, dün hiç açılmadı. Rusya Maliye Bakanı Aleksey Kudrin, İnterfax ajansına yaptığı açıklamada Rus RTS ile MICEX borsasının cuma sabahı kapılarını açacağını duyurdu. Bu arada dün Merkez Bankası piyasadaki nakit açlığını giderebilmek için özel İstikrar Fonlardan 80 milyar dolar daha ayırdığını ilan etti. Dün gün boyunca merkezin verdiği parayla kısıtlı işlem yapan Rusya borsasında bankalar arasında kredi dengesi sağlanmaya çalışıldı.

Goldman WaMu’ya ortak arıyor

SEATTLE merkezli yatırım bankası Washington Mutual da, krizde tek başına ayakta kalamayacağı endişesiyle birleşme yollarını aşındırmaya başladı. WaMu’nun birleşme için yardım aldığı Goldman Sachs’ın Citigroup, JPMorgan Chase ve Wells Fargo ile görüşmelere başladığı iddia ediliyor. Ancak milyarlarca dolarlık kötü varlığa sahip firmaya teklif vermek konusunda ikna olan herhangi bir firmanın bulunup bulunmadığı ise henüz bilinmiyor. Analistler ise konuya çok olumlu bakmıyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Hbos 22 Milyar Dolara Lloyds'un Oldu, Morgan Yardım İçin Paulson'ı Aradı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement