"Ict Summit Now Bilişim Zirvesi'13" - Son Dakika
Ekonomi

"Ict Summit Now Bilişim Zirvesi'13"

TİM Başkanı Büyükekşi: "Küresel ölçekte en değerli marka sıralamasında teknoloji şirketleri büyük ağırlığa sahip. 2023'te 10 lider dünya markası çıkarmak istiyorsak bunu sağlayacak olan bilişim ve teknolojidir" "BCG e yoğunluk endeksine göre, Türkiye'deki nüfusun internete erişimi ve online yapılan harcamalar OECD ülkelerinin gerisinde"

25.09.2013 12:22

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, küresel ölçekte en değerli marka sıralamasında teknoloji şirketlerinin büyük ağırlığa sahip olduğunu belirterek, "2023'te 10 lider dünya markası çıkarmak istiyorsak bunu sağlayacak olan bilişim ve teknolojidir" dedi.

Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen "ICT Summit Now - Bilişim Zirvesi'13"teki  "Intel Girişimcilikte İnovasyon Forumu"nun açılışında konuşan Büyükekşi, 10. Kalkınma Planı'nda bilgi ve iletişim teknolojileri alanındaki gelişmeler sayesinde bugün yüzde 50 olan internet kullanan bireylerin oranının 2018'de yüzde 75'lere çıkarılması; 800 milyon dolar olan bilgi teknolojileri ihracatının 2 milyar dolara yükseltilmesi, e-ticaret işlem hacminin de 40 milyar liradan 170 milyar liraya ulaştırılmasının hedeflendiğini kaydetti.

Türkiye'deki internet ekonomisinin büyüklüğünün 22 milyar liraya ulaştığını, mobil internet kullanımının da hızla yaygınlaştığını aktaran Büyükekşi, Türkiye'deki internet kullanıcılarının yüzdesi 47 iken, bu oranın Avrupa'da yüzde 71 olduğu bilgisini verdi.

85 pazarda internetin derinliği ve kapsamını ölçen BCG e-yoğunluk endeksine göre, Türkiye'deki nüfusun internete erişimi ve online yapılan harcamaların OECD ülkelerinin gerisinde kaldığını vurgulayan Büyükekşi, "Dolayısıyla önümüzde kat edecek uzun mesafemiz var. Bilişim pazarı henüz hiçbir segmentte doygunluğa ulaşmış değil" dedi.

Varolan potansiyelleri aktive edebilmek için şirketlere odaklandıklarını, şirketlerin de inovasyona yönelmelerini sağladıklarına dikkati çeken Büyükekşi, sözlerine şöyle devam etti:

"2023 ihracat stratejimizi hazırlarken Harvard Üniversitesi'nden Robert Kaplan metodolojisi ile bunu yaptık. Geçen sene Robert Kaplan'ı Türkiye'ye getirdik. Kaplan bize şunu söyledi; 'Sizler sivil toplum kuruluşu olarak görevinizi yaptınız. Devlet de projeyi sahiplenerek görevini yaptı. Şimdi sıra şirketlerde. Şirketlerin de 3-5 yıllık değil, 10 yıl sonrasına dair bir strateji planı hazırlaması gerekiyor'. Biz de ihracatçı firmalarımızın 2023 hedeflerine ulaşabilmeleri, yatırım, üretim ve ihracat konusunda stratejik planlarını geliştirmelerine destek olmak için TİM Akademi 2023'ü kurduk. Bunun yanında inovasyona dayalı üretim ve ihracatı teşvik etmek amacıyla Türkiye İnovasyon Haftası'nı başlattık. 15 bine yakın ziyaretçi İnovasyon Haftası'nı ziyaret etti. Dünyaca ünlü konuşmacıları getirdik. 47 üniversite, 52 Ar-Ge merkezi, 50'ye yakın teknopark burada katılımcı olarak yer aldı. 465 ödüllü projeyi de burada sergiledik. Bu yıl İnovasyon Haftası etkinliklerinin ikincisini, 28-30 Kasım tarihleri arasında İstanbul'da düzenleyeceğiz."

"Bugün 5 milyon doların üzerinde ihracat yapan firma sayısı hala 3 bin 600 civarında"

TİM Başkanı Büyükekşi, Türkiye'nin rekabetçiliğini arttırmak için genç nüfusa büyük önem verdiklerini belirterek, "Üniversite-sanayi iş birliğini güçlendirmek ve bunu uluslararası platforma taşımak için Yıldız Teknik Üniversitesi ve Warwick Üniversitesi iş birliğinde Uluslararası İnovasyon ve Teknoloji Atölyesi'nin açılışını yaptık" dedi.

Buna ek olarak Ekonomi Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Hayal Ortakları Derneği ile İnovasyon Atölyesi Protokolü'nü de imzaladıklarını anımsatan Büyükekşi, buradaki amaçlarının her yıl bin 200 öğrenciyi yetiştirip, bu öğrencileri gelecekte inovatif lider adayı olarak görmek istediklerini dile getirdi.

İnovasyon seanslarına devam eden öğrencilerdeki değişimi gözlemlemek için yapılan bir çalışmaya göre; öğrencilerin yüzde 97'sinin geleceği ile ilgili hayal kurduğunu, yüzde 96'sının temiz bir çevre için projeler ürettiğini, yüzde 95'inin ise burada araştırmayı öğrendiğini belirttiğini aktaran Büyükekşi, "Dolayısıyla öğrencilerimiz inovasyon seansları sayesinde farklı açılardan düşünebilmeyi öğreniyorlar" şeklinde konuştu.

Bunun yanında KOBİ'lerin de kurumsal girişim yapılarının geliştirilmesi amacıyla çeşitli projelerini en kısa zamanda hayata geçireceklerini anlatan Büyükekşi, tüm bu çabalarının amacının girişimcilerin sayısını artırmak olduğunu ifade etti.

57 bin ihracatçıları olmasına rağmen bugün 5 milyon doların üzerinde ihracat yapan firma sayısının hala 3 bin 600 civarında olduğu bilgisini veren Büyükekşi, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Demek ki girişimcilerimiz hala küçük ölçekli. İhracatçı girişimcilerimizin ölçeklerini büyütmemiz, onları desteklememiz ve problemlerini çözmemiz gerekiyor ki firmalarımızın inovasyona daha fazla yönelmelerini sağlayalım. 2023'e yolculuğun inovasyon ve katma değerle olacağını, buradaki ana köprülerden birinin de bilişim olduğunu biliyoruz. Keza küresel ölçekte en değerli marka sıralamasında, teknoloji şirketlerinin büyük ağırlığa sahip olduğunu görüyoruz. 2023'te 10 lider dünya markası çıkarmak istiyorsak bunu sağlayacak olan bilişim ve teknolojidir. Dolayısıyla küresel markalar listesinde daha güçlü bir şekilde yer alabilmek için teknolojiyi daha etkin kullanan ihracatçı firmalarla, rekabet gücümüzü artırmak durumundayız. Bu rekabeti artırmada bir unsuru da doğrudan yabancı yatırım olarak görüyoruz. Türkiye, dünyadaki doğrudan yabancı yatırımın yaklaşık yüzde 1'ine sahip. Ülkemize giren yatırımların sadece binde 7'si bilişim teknolojileri ile ilgili. Dünyada ise doğrudan yabancı sermayenin yaklaşık yüzde 2,5'i bilişim teknolojilerine harcanıyor. Bilişim sektöründe ülkemize girecek doğrudan yabancı yatırımların sayısını artırmak için nitelikli insan kaynağına daha fazla yatırım yapmamız büyük önem taşıyor. Her zaman vurguladığımız gibi Türkiye pazar büyüklüğü ve doygunluğu ile ihracata yönelik yatırımları her zaman çekebilir. Entegrasyon, tasarım ve outsourcing yetkinliklerimizi kullanarak 2023 yılında; 20-25 milyar dolarlık 'bilişim müteahhitliği' ihracatını neden yakalamayalım?

Bundan 10 yıl önce iPhone, LCD televizyon hayal bile edilemezken, şimdi yapay zeka, akıllı şebekeler, robotik uygulamalar ve nano teknolojiyi daha sık konuşuyoruz. Bilişimdeki akıl almaz yenilikler sayesinde verimliliğimiz artıyor, yaşam kalitemizi yükseliyor. Dolayısıyla dünyadaki bu değişim rüzgarına sırt çevirmemek adına yaşamımızın her alanına inovasyon ve girişimciliği, bir an önce yerleştirmemiz gerekiyor." - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 'Ict Summit Now Bilişim Zirvesi'13' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement