İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, "Nasıl Avrupa Birliği pazarı 15-20 senede ulaştığımız yüzde 50,3'lük payla ihracatımızın sigortasını oluşturduysa bugün de aynı şekilde ABD ve Amerika kıtasını hedeflemeliyiz. Yakın coğrafyayı hedefleyen ihracat anlayışımızı gözden geçirmemiz lazım" değerlendirmesinde bulundu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Şili, Peru ve Ekvador'u kapsayan Güney Amerika ziyaretine katılan İTO Başkanı Çağlar yaptığı açıklamada, Türkiye'nin etrafının birbirine göbeğinden bağlı olan ve petrol, ruble gibi krizlerin domino etkisiyle birbirini vurduğu ülkelerden oluştuğunu belirtti.
Çağlar, "Nasıl AB pazarı 15-20 senede ulaştığımız yüzde 50,3'lük payla ihracatımızın sigortasını oluşturduysa bugün de aynı şekilde ABD ve Amerika kıtasını hedeflemeliyiz. Yakın coğrafyayı hedefleyen ihracat anlayışımızı gözden geçirmemiz lazım. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın Güney Amerika ziyareti bu anlamda çok önemli" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin geleneksel pazarları Ortadoğu, Körfez ve Rusya'da sıkıntılarının bulunduğunu aktaran Çağlar, mutlaka yeni pazarlar bulunması gerektiğini anlattı.
Çağlar, Güney Amerika'nın Türkiye için uzak kalmış bir pazar olduğunu belirterek, "Türkiye, Latin Amerika'ya açılarak kendisine ticarette yeni ortaklıklar arıyor. Özellikle Peru ve Şili son yıllarda çok hızlı büyüme gösterdi. İhracatta pazar çeşitlendirmesi açısından bu pazarlara erişilmesi, ticaretin ve ikili ilişkilerin artırılması bakımından önemli" değerlendirmesinde bulundu.
Latin Amerika'da Türk yapımı dizilerin çok popüler hale geldiğine dikkati çeken Çağlar, "Türk dizileri o kadar başarılı oldu ki Şili'de, Peru'da yenidoğan bebeklere 'Onur', 'Şehrazat' gibi Türk başrol oyuncularının ismini koymak için büyükelçiliğimize başvurular oldu. İnsanların ismini Türk dizilerinin fenomen etkisiyle değiştirebiliyorsak, garajındaki otomobilini, evindeki mobilyaları Türk ürünleriyle hayli hayli değiştirebiliriz" ifadelerini kullandı.
Son Dakika › Ekonomi › İTO Başkanı Çağlar Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?