Kalkınma Bakanı Yılmaz, Yörex Fuarına Katıldı - Son Dakika
Ekonomi

Kalkınma Bakanı Yılmaz, Yörex Fuarına Katıldı

Kalkınma Bakanı Yılmaz, Yörex Fuarına Katıldı

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Antalya Ticaret Borsası öncülüğünde Expo Center'de bu yıl 5. si düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarına katıldı.

22.10.2014 19:09  Güncelleme: 21:31

Bir dizi ziyaret ve açılış için Antalya'da bulunan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Antalya Ticaret Borsası öncülüğünde Expo Center'de bu yıl 5'incisi düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı'na katıldı.

Bakan Yılmaz, Yöresel Ürünler Fuarı'nın 5 yıldır aralıksız devam ettiğini anımsatarak, yöresel ürünlerin son derece önemli olduğunu söyledi. Yöresel ürünlerin ekonomik bir değer ifade etmesi bakımından önemli olduğunu aktaran Bakan Yılmaz, "Dünyanın çok az yerinde Türkiye'deki kadar çeşitlilik görebilirsiniz, mutfak kültürümüz ve kültürel ürünlerimizde de böyledir. Burası çok büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir coğrafyadır. Bu zenginliğin ekonomik değere dönüştürülmesi gerekir. Bu fuarların kültürel mirasımızın tanınması ve yaşatılması adına da çok değerli olduğunu da düşünüyorum. Bir taraftan da tarih ve kültürle olan bağımızı koparmamız lazımdır ve bu ürünler vasıtasıyla gelecek nesillere kültürümüzü aktarmamız gerekiyor" diye konuştu.

26 BÖLGEDE KALKINMA AJANSI

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak kırsal kalkınma perspektifini geliştirmeye çalıştıklarını belirten Bakan Yılmaz, "Kırsal alanda tarım dışı faaliyetleri de mutlaka geliştirmemiz gerektiren bir kavramdır. Kırsal turizm, kırsal faaliyetler, kırsal kalkınmanın çeşitlenmesi ile çok önemlidir. Biz de kırsal kalkınmayı destekliyoruz. Kırsal kalkınma stratejimizi yeniledik. Yeni stratejimizle birlikte yöresel ürünlerimizin çok daha büyük bir destek bulacağını belirtmek isterim. 26 bölgemizde kalkınma ajanslarımızı kurduk. Burada da TOBB bizim iş ortağımız, bu sürece maddi katkısının çok ötesinde destekler sürüyor. Yöresel ürünlerimizin bölgesel perspektifte de değerlendirilmesi gerekiyor. Önümüzdeki yıllarda da Kalkınma Bakanlığı olarak tek tek kalkınma ajanslarımızla bu fuarlara destek sunmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

"ÇOCUKLARIMIZI SAĞLIKLI ÜRÜNLERLE GELECEĞE HAZIRLAYALIM"

"Coğrafi işaret kavramı üzerinde hepimizin daha fazla durması lazım" diyen Bakan Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti:

"Yöresel ürünlerimizin coğrafi işaret alması ticaretin önünü açacak katma değerimizi yükseltecek. Sayı olarak baktığımızda henüz yeterli değil. Antalya'nın coğrafi işaretlerini arttırması gerekiyor. Böylece çok daha sağlıklı olarak çalışmalarımızı oturtacağız. Bütün perakende şirketlerimizin özellikle önemli ölçeğe sahip şirketlerimizin yöresel ürünlere sahip çıkması konusunda çağrı yaparak, yöresel ürünlerimizi daha fazla raflarda görmek istiyorum. Daha fazla kazanacaklar hem de tüketici sağlıklı ürünlere kavuşacaklar. Çocuklarımızı sağlıklı ürünlerle geleceğe hazırlamamız gerekiyor."

TÜRKİYE'DE BİR MARKA

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır ise fuarın Türkiye'de bir marka haline geldiğini belirterek, Türkiye'nin eşsiz bir yöresel ürüne sahip olduğunu kaydetti. Dünyada 100 milyar dolarlık bir yöresel ürün piyasası olduğunu hatırlatan Çandır, "3 bin 500 coğrafi işaretli ürünümüz var. Bu ürünleri ekonomiye kazandırdığımız zaman göç azalacaktır. Yeni iş kolları ortaya çıkacaktır" dedi.

KIRSAL TURİZM KALKINMA KANUNU GEREKLİ

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, kentte 80 bin yerleşik yabancının yaşadığını ve 15 milyona yakın turistin ağırlandığını söyledi. Antalya'nın deniz kum güneşin dışında kültürel ürünlerinin de pazarlanması gerektiğini işaret eden Budak, kırsal turizm kalkınma kanunun gerekli olduğun altını çizdi.

MARKALAŞMA ZENGİNLİK GETİRİYOR

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Rıfat Hisarcıklıoğlu ise bir ürünün değerinin marka ile arttığını kaydetti. Hisarcıklıoğlu, "Marka olunca bir ürünün değeri 10 liradan 100 liraya yükseliyor. Markalaştırdığınız zaman zenginlik gelir. Yöresel ürünlere hem sahip çıkıp hem de zenginleşin. Ürününü marka yaparsan zenginleşirsin, marka yapamazsan sıradan mal haline gelir" ifadelerini kullandı.

Lale soğanının Hollanda ile marka olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Soğandan Hollanda'nın geliri sadece 1 milyar dolar. Markalaştırmış Hollanda Lalesi diyor. Özü aslında bizim. Ama markalaştırmamışız. Laleye sahip çıkmışlar. Artık burada sergilenen ürünler ticaretleşmeye başladı" dedi.

170 COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜN TESCİLLENDİ

Türk Patent Enstitüsü Başkanı Habip Asan, 179 coğrafi işaretin kayıt alına alınarak tescillendiğini dile getirdi. 200 ürünün tescil işleminin devam ettiğini aktaran Asan, "TBMM Genel Kurulu'nda coğrafi işaretlerle ilgili önemli düzenlemeler var. Tescili ve maliyetleri düşürüyoruz. Denetimle ilgili sistem geliyor. Coğrafi işareti üzerinde olduğunu gösteren bir logo zorunlu hale geliyor. Strateji belgesi çalışması da başlatıldı" diye konuştu.

Antalya Valisi Muammer Türker, fuarların üretilen ürünlerin görücüye çıktığı yerlerin olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından Bakan Yılmaz ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, köfte ızgarasının başına geçerek ikram edilen köftelerden yedi.

Daha sonra Bakan Yılmaz ve beraberindeki protokol üyeleri fuarın açılış kurdelesini kesti. Bakan Yılmaz ve beraberindekiler stantları gezerek ikram edilen yöresel ürünlerin tadına baktı.

SATIRLA PASTIRMA DİLİMLEDİ

Kayseri Ticaret Borsası'nın (KTB) yöresel ürünler standına gelen Bakan Yılmaz, eline aldığı satır ile pastırma dilimledi. Bakan daha sonra KTB Başkanı Şaban Ünlü'nün onuruna hazırladığı yöresel ürünler sofrasına oturdu.

Bakan Yılmaz, Döşemealtı Belediyesi'nin standında halı dokuyan kadınlarla sohbet etti, Belediye Başkanı Turgay Genç'in hediye ettiği halıyı aldı.

Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX) 62 il ve KKTC'den 325 katılımcıyla 113 stantta temsil ediliyor. Fuarda ürün sayısının 183'e ulaştığı belirtildi. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Kalkınma Bakanı Yılmaz, Yörex Fuarına Katıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement