Konfeksiyonda Siparişler Denizli'ye Yöneldi - Son Dakika
Ekonomi

Konfeksiyonda Siparişler Denizli'ye Yöneldi

Hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe Uzak Doğu ülkelerindeki firmalara üretim yaptıran Avrupalı alıcıların son dönemde siparişlerini Türkiye'ye kaydırması, Denizli'deki firmaları sevindirdi.

13.05.2016 11:16

İBRAHİM SÜZER - Hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe Uzak Doğu ülkelerindeki firmalara üretim yaptıran Avrupalı alıcıların son dönemde siparişlerini Türkiye'ye kaydırması, Denizli'deki firmaları sevindirdi.

Denizli'de tekstil ve hazır giyim sektöründeki fabrikalarında bin 700 kişiye istihdam sağlayan ve Avrupa ülkelerine yaklaşık 30 milyon dolar ihracat yapan bir firmanın yönetim kurulu başkanı Mustafa Kaynak, AA muhabirine, dünyanın önde gelen markaları için üretim yaptıklarını, geçen yıl Avrupa'daki mağazalara 3,5 milyon parçadan oluşan hazır giyim ürünü gönderdiklerini söyledi.

Hazır giyim ürünlerinde büyük markaların maliyet avantajı nedeniyle Çin, Hindistan, Pakistan ve Bangladeş gibi ülkelerdeki firmaları tercih ettiğine işaret eden Kaynak, son aylarda ise tablonun değişmeye başladığını dile getirdi.

Son dönemde aldıkları siparişlerde artış olduğunu vurgulayan Kaynak, şöyle konuştu:

"Özellikle konfeksiyon ürünlerinde Türkiye'ye dönüş var. Avrupalı markaların Uzak Doğu'dan talep ettikleri bir çok ürünü artık tesislerimizde üretmeye başladık. Çin'de avro-dolar paritesinin dolar lehine gelişmesiyle Avrupalı alıcıların maliyetleri yükseldi. Çin'in ekonomik gelişmesiyle beraber satın alma gücü ve işçi ücretlerinde de artışlar var. Bu ülkedeki ucuz üretim imkanları giderek azalıyor. Bunun farklı ülkelere kaydığını gözlemliyoruz. Bu ortamda son zamanlarda özellikle Avrupalı firmaların, lojistik ve stok maliyetlerini de göz önünde bulundurarak Uzak Doğu ülkeleri yerine Türkiye'yi tercih ettiğini gözlemliyoruz."

Gelen siparişlerle üretimlerini artırdıklarını, yılı 40 milyon dolarlık ihracatla kapatmayı hedeflediklerini anlatan Kaynak, sektör olarak gelecekten umutlu olduklarına değindi.

Mustafa Kaynak, pamuk ipliği ithalatına koruma önlemi çalışmasının sektörde tepkilere neden olduğunu ancak firma olarak ithalata getirilebilecek bir vergiden etkilenmeyeceklerini söyledi.

İhracatçı firmaların dış pazara gönderecekleri ürünler için kullanacakları iplik, kumaş gibi ham madeleri vergi ödemeden ithal edebildiğine işaret eden Kaynak, "Yurt dışından yapılan ucuz ithalatın ülkedeki üreticilere verdiği zarar hesaba katıldığında ben, koruma önlemi gibi bir düzenlemeyi çok yanlış bulmuyorum." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Konfeksiyonda Siparişler Denizli'ye Yöneldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement