Körfez Sermayesi Gayrimenkul Yatırımları İçin Yönünü İstanbul'a Çevirdi - Son Dakika
Ekonomi

Körfez Sermayesi Gayrimenkul Yatırımları İçin Yönünü İstanbul'a Çevirdi

Reidin Üst Yöneticisi (CEO) Kayhan.
" Körfez sermayesi için mütekabiliyetten sonra Türkiye daha cazip hale geldi."

06.06.2013 11:30

Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı Şirketi Reidin Üst Yöneticisi (CEO) Ahmet Kayhan, Körfez sermayesi için mütekabiliyetten sonra Türkiye'nin çok cazip hale geldiğini belirterek, "Mütekabiliyet  ciddi bir yatırımcı grubunu Türkiye'ye çekmeye başladı. Konut sektörüne yansıması çok pozitif olacak" dedi.

Reuters, Gezi Parkı olaylarının, yabancılar açısından Türkiye gayrimenkul piyasasınını cazip kılmayacağına dönük haber servis etmişti.

AA muhabirine İstanbul ile Dubai' yi  konut  sektörü açısından karşılaştıran Kayhan,  iki şehrin de  özellikle Orta Doğu ve Körfez sermayesinin yatırım listelerinin başında geldiğini ve ikisinin de çok hızlı büyüdüğünü belirtti.

Kayhan, İstanbul ve Dubai'nin uluslararası finans, ticaret ve turizm pazarlarından ciddi pay aldığını ve bu payı daha da artırmak için çaba sarf ettiğini ifade ederek,  bu çabanın konut sektörü üzerinde daha net görüldüğünü kaydetti.

İstanbul ve Dubai'nin pazar dinamikleri ve emlak arz zinciri açısından oldukça ayrı pazarlar olmasına rağmen benzer yönleri de bulunduğunu dile getiren Kayhan,  " Her iki şehirde de  emlak segmenti çok hızlı büyüyor.Bu da uluslararası yatırımcının ilgisini çekiyor. İki pazar da özellikle Körfez yatırımcısına hitap ediyor" dedi.

Kayhan,  İstanbul'un konut sektörü anlamında Dubai'den edineceği önemli tecrübeleri olduğunu ifade ederek, Dubai'nin özellikle uluslararası  pazarlarla işbirliği ve ticaret açısından daha olgun bir market olduğunu söyledi.

"Körfezin Türkiye'ye bakışı hem makro hem de mikro ölçekte çok pozitif"

Kayhan, Dubai'nin ticaret ve turizm hacmi açısından birçok gelişmeyi çok hızlı ve büyük ölçekte yaşayan bir şehir olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:

"Dubai gayrimenkul sektörü daha merkezi bir yönetim ve şirket tarafından kontrol ediliyor bu da fırsatlara ve krizlere daha hızlı tepki verme kabiliyetini getiriyor. O nedenle 2008 krizinden sonra toparlanmayı çok hızlı yaşadı.  Ekim 2011'den bugüne satılık ve kiralık fiyatları hızlı bir şekilde artmaya devam ediyor. Dubai yasal, finansal ve fiziksel altyapı açısından özellikle yabancı yatırımcıya çok cazip seçenekler sunuyor.  Verginin olmaması, uzun sureli oturum izinleri, devletin çok ciddi bir pazarlama faaliyeti içerisinde olması bu cazip seçenekler arasında yer alıyor."

Kayhan, ayrıca Dubai Uluslararası Finans Merkezi'nin kendine ait kanunları ve yasal altyapısı  ile önemli  bir yatırım giriş kapısı oluşturduğunu belirterek, bunun hem bölge parasının yönetilmesi hem de dış yatırım için oldukça büyük bir kolaylık olduğunu ifade etti.

"Beklenen yatırımın  gelmesi için önce rafları ürünle doldurmak gerekiyor"

Körfez sermayesinin Türkiye özellikle de İstanbul'dan konut alımı açısından bakışının çok olumlu seyrettiğine vurgu yapan Kayhan, şunları kaydetti:

" Genel olarak körfezin Türkiye'ye bakışı hem makro hem de mikro ölçekte çok pozitif. Mütekabiliyetin hayata geçmesiyle birlikte bu ilgi katlanarak arttı. Ama Türkiye'den Körfez'e doğru ciddi bir bilgi kirliliği ve koordinasyonsuzluk var. Satın alma sureci ile ilgili hala problemler söz konusu. Kanun daha çok yeni olduğu için bunlar çok normal ve zamanla çözülecektir. Önemli olan özellikle büyük geliştiricilerin daha koordineli ve ayakları yere basan stratejiler üzerinden Körfez yatırımcısına ulaşmasıdır. Körfez sermayesi için mütekabiliyetten sonra Türkiye daha cazip hale geldi. Ciddi bir yatırımcı grubunu Türkiye'ye çekmeye başladı. Konut sektörüne yansıması çok pozitif olacak."

Kayhan, Türkiye'nin arka arkaya kredi notunun yükseltilmesinin körfez sermayesini çekme konusunda çok önemli bir etki yarattığına vurgu yaparak, "Türkiye'nin derecelendirme kuruluşları tarafından notunun yükseltilmesi özellikle kurumsal yatırımcılar açısından yani devlet yatırım fonları, yatırım bankaları, aile yatırım ofisleri gibi pek çok fonun Türkiye'ye gelmesini sağlar. Ama beklenen yatırımın gelmesi için önce rafları ürünle doldurmak gerekiyor. Türkiye'de yabancı kurumsal emlak yatırımcılarını çekecek yeterli finansal enstrüman maalesef yok. GYO'lar iyi bir alternatif ama orada da sıkıntılar var. Direkt ve uzun sureli yatırımı özendiren ve ödüllendiren bir finansal yapıyla desteklenmezse beklenen düzeyde sermaye girişi olmayacaktır" diye konuştu. -

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Körfez Sermayesi Gayrimenkul Yatırımları İçin Yönünü İstanbul'a Çevirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement