Lafarge'ın Çimento Şirketleri 130.6 Milyon Euro'ya Oyak'ın Oldu - Son Dakika
Ekonomi

Lafarge'ın Çimento Şirketleri 130.6 Milyon Euro'ya Oyak'ın Oldu

Lafarge\'ın Çimento Şirketleri 130.6 Milyon Euro\'ya Oyak\'ın Oldu

Oyak Çimento Grubu, Lafarge Grubu'nun Çimento Şirketlerini Satın Aldı, Beton Şirketine de Hissedar Oldu.

05.05.2009 02:24

Oyak Çimento Grubu, Lafarge Grubu’nun çimento şirketlerini satın aldı, beton şirketine de hissedar oldu.

Oyak Çimento Grubu, Lafarge Aslan Çimento’nun yüzde 97.3’ünü ve iştirakleri olan Lafarge Ereğli Çimento’nun yüzde 50’si ve Lafarge Beton’un yüzde 24.24’ünü satın aldı. Oyak Çimento Grubu, bu şirketler için toplam 130.6 milyon Euro ödeyecek. Satışın tamamlanmasından sonra tüm şirketlerin kontrolü Oyak’a geçecek.

Kapasitesi büyüyecek

Oyak Çimento Grubu’nun mevcut yıllık klinker kapasitesi 7.3 milyon ton, çimento kapasitesi ise 14.1 milyon ton. Bu kapasiteyle grup, Türkiye’nin lider çimento üreticisi. Lafarge Marmara Grubu’nun Oyak Çimento Grubu’na katılmasının ardından, grubun klinker kapasitesi 8.5 milyon tona, çimento kapasitesi ise 17 milyon tona ulaşacak.

Pazar payı artacak

Böylece, halen Türkiye klinker kapasitesindeki payı yüzde 12.6 olan Oyak Çimento Grubu, alımın tamamlanmasının ardından bu oranı yüzde 14.7’ye çıkaracak. 2008 satışlarına göre Türkiye iç pazar payı yüzde 14.3 olan Oyak Çimento Grubu’nun, alım sonrasında pazar payını yüzde 18.8’e yükseltecek.

30 Nisan’da imzalandı

Oyak Çimento Grubu, grubun 2008 sonunda satılmasına karar verilen Lafarge Grubu’na ait Aslan Çimento, Lafarge Ereğli Öğütme Tesisi ve Lafarge Beton’un satın alınmasına ilişkin anlaşmanın 30 Nisan 2009’da imzalandığını duyurdu.

Lafarge’ı uygun bulduk

Oyak Çimento Grubu’nun, son yıllarda ortaya çıkan satın alma fırsatlarını değerlendirmeye devam ettiği hatırlatılan açıklamada, grup için en uygun olduğu görülen Lafarge Marmara Grubu’nda karar kılındığı belirtildi. Açıklamada, satışa konu olan şirketlerin 2008 yılında Marmara ve Batı Karadeniz’de 1.8 milyon ton çimento ve 1.2 milyon metre küp hazır beton satışını gerçekleştirdiği kaydedildi. Açıklamada, satışın Rekabet Kurumu’nun iznine tabi olduğu, gerekli başvurunun en kısa zamanda yapılacağı, izin alındığı takdirde hisse ve bedel devir tesliminin gerçekleştirileceği bildirildi.

Lafarge Aslan Çimento sektörün asırlık çınarı

TÜRK çimento endüstrisinin ilk fabrikası olan Lafarge Aslan Çimento, 1911’de İzmit Körfezi’nde Kocaeli’nin Gebze ilçesine bağlı Darıca beldesinde yerel girişimciler tarafından kuruldu. 20 bin ton yıllık kapasite ile kurulan fabrika, 1919’da hemen yakınındaki Eskihisar Çimento Fabrikası ile birleşti. İkinci Dünya Savaşı sırasında yakıt darboğazı nedeniyle üretimini durduran fabrika, 1947’de tekrar faaliyetine başladı. Fabrika 1989’da dünyanın en büyük çimento üreticisi olan Lafarge Grubu’na katıldı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Lafarge'ın Çimento Şirketleri 130.6 Milyon Euro'ya Oyak'ın Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement