Tuncay Turşucu İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü
Türkiye ekonomisine ait 1. çeyrek büyüme verileri beklentilerin üzerinde yüzde 2.3 seviyesinde açıklandı. Dünkü yazımda beklentinin üzerinde yüzde 2-2.5 aralığında bir veri beklediğimi belirtmiştim.
Veriyle birlikte BIST endeksinde alımların kuvvetlendiğini görmekteyiz. BIST endeksi şu sıralarda 78500 direncinin üzerinde seyrediyor. Türk Lirası'nda da dolara karşı kuvvetlenme izliyoruz.
USDTRY paritesi 2.7430 desteğinin altına gerileyerek 2.7330 seviyelerinde seyrediyor. USDTRY'de 2.7230 desteği izlenebilir. Bu arada ilginç bir durum aynı saatlerde ABD Doları'nda küresel piyasalarda değer kaybı başladı.
Dolar endeksi yüzde 0.8 değer kaybı ile 94.34 seviyesine gerilemiş durumda. Burada 94.85 önemli bir destek noktasıydı ve bu desteğin şimdilik kırıldığını izliyoruz. Dolardaki güç kaybına paralel olarak EURUSD, GBPUSD paritelerinde de hızlı oranda dolar aleyhine seyirler görülüyor. Bu gelişme içeriye de yansıdı ve TL'de güçlenmeyi desteklemiş görünüyor. Başka deyişle Liradaki güçlenmede ve endekste alımlarda büyüme verisinin mi etkili olduğu yoksa dolardaki bu sözünü ettiğimiz gelişmenin mi etkili olduğunu belirtmek güç. Büyüme verisinin fazla etkili olmayacağı yönündeki beklentimi dikkat aldığımda, içerideki pozitif gelişmelerin ABD dolarındaki küresel değer kaybının bir sonucu olduğunu düşünüyorum.
Dolardaki küresel değer kaybının devam etmesi durumunda dolar endeksi 93 sınırına kadar gevşeyebilir. Buna paralel olarak bu durum içeride USDTRY'de 2.7330 desteğinin de altına gerilemeye beraberinde getirebilir ve hisse senedi piyasasındaki pozitif seyirde bir süre devam edebilir. Aynı şekilde siyasi sahneden de koalisyona yönelik en azından moral bozucu açıklamaların gelmiyor olması bu sürece destek verebilir.
Ancak dolardaki bu küresel gelişme beklenmedik şekilde nitelenebilir. Çünkü biraz önce gelen Fransa ve İtalya sanayi üretimi verilerinden karışık sinyaller veriyor. Bununla birlikte bu hafta ABD'de önemli veri akışı olmamasına rağmen, haftaya yapılacak Fed toplantısı öncesindeki dolardaki bu zayıflama ilgi çekici. Şimdilik rüzgar ABD doları aleyhine ve diğer dünya para birimleri lehine esiyor. Türk Lirası da siyasi gelişmeler izin verdiği ölçüde bu rüzgardan sınırlı da olsa faydalanıyor.
Dolar endeksi grafiği
Son Dakika › Ekonomi › Lira ve Borsadaki Pozitif Havanın Sebebi Büyüme Mi? - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?