Lüks Araba Sahipleri Dikkat - Son Dakika
Ekonomi

Lüks Araba Sahipleri Dikkat

Lüks Araba Sahipleri Dikkat

Maliye, yurtdışından lüks araç getirip vergiden kaçanların peşine düştü.

28.02.2013 08:24  Güncelleme: 09:21

Almanya ve Belçika başta olmak üzere lüks ithal oto getirildiği tespit edilen altı Avrupa Birliği (AB) ülkesi ile görüşmelerde olumlu sonuçlar alındı.

İthal edilen lüks otomobillere yönelik incelemeler sürerken, vergi kaçıranları ortaya çıkaracak bilgiler gelmeye başladı.

Zaman'dan Ercan Baysal'ın haberine göre bu ülkelerin gümrük idaresinden gelen bilgiler doğrultusunda kimlerin sahte belge kullanarak daha az ÖTV ödediği ortaya çıkarılmış olacak. İncelemelerin iki yıldır sürdüğünü aktaran Maliye ve gümrük kaynakları, yazışmaların devam ettiğini belirterek, sürecin kısa sürede netleşeceğine dikkat çekiyor.

Edinilen bilgilere göre lüks oto ile vergi vurgunu yapanlardan öncelikli olarak görüşmede beyanları düzeltmeleri isteniyor. Çifte vergi kullanarak daha az vergi ödeyenler hakkında bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası seçeneği de bulunuyor. Türkiye'de otomotivde en düşük ÖTV oranı yüzde 40. Bu oran 2000 cc'nin üzerindeki taşıtlarda 130 olarak uygulanıyor. Yüksek vergi oranları sebebiyle yurtdışından araç getirenler iki farklı fatura düzenleyebiliyor. Örneğin 100 bin Euro'ya alınan bir araç sahte belge ile 50-60 bin Euro'ya alınmış gibi gösterilebiliyor. Yüksek motorlu araçlarda çifte fatura düzenleyerek düşük vergi ödenmesini önlemek amacıyla ÖTV'nin tahsilatının gümrükte yapılması formülü de gündeme geldi.

ÖTV GÜMRÜKTE TAHSİL EDİLECEK

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın Maliye Bakanlığı'nın kapısını ÖTV'nin gümrükte tahsil için çaldığı belirtiliyor.

Edinilen bilgilere göre Gümrükler Genel Müdürlüğü'nün bu teklifine Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) ve diğer Maliye bürokratları sıcak yaklaşmıyor. Sistemin uygulanması halinde yurtdışından getirilen araç gümrükte ne kadar beyan edildi ise o miktarda vergisi tahsil edilerek ülkeye girişi yapılmış olacak.

Mevcut uygulamada düşük vergi ödemek için gümrüklerde beyan edilen rakamın daha altında fiyat gösterilebiliyor.

ÜÇ AYAKLI VURGUN

Otomotiv sektörü Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı tarafından mercek altına alınırken gelen ihbarlar doğrultusunda yapılan ilk kontrollerde üç ayaklı vergi vurgunu tespit edildi. Edinilen bilgilere göre her geçen gün farklı bir ihbarla kaçakçıların uyguladığı farklı bir yöntem ortaya çıkıyor. Lüks otomotiv ithalatında çok sayıda şirketin başvurduğu en sık kullanılan yöntem düşük ÖTV tahakkuk etmesi için aracın değerinin düşük gösterilmesi.

Maliye'nin üzerinde durduğu ikinci bir yöntem ise yine ÖTV ve KDV tahsilatının düşürülmesine yönelik. Daha çok binek amaçlı kullanılan standart araçlar için uygulanıyor. Burada satılan bir araç için iki farklı fatura düzenleniyor. Örneğin 50 bin liralık bir araç için 40 bin liralık fatura düzenleniyor. Yüzde 40'lık en düşük ÖTV matrahı 40 bin lira üzerinden hesaplanırken geriye kalan 10 bin liralık kısım ise aksesuar olarak gösteriliyor.

Üçüncü yöntem ise yurtdışından kredi ile alınmış veya 3-4 ay kullanılmış araçların sıfır gibi gösterilerek düşük fiyattan ülkeye girişinin yapılması.

Kaynak: TheLira.com

Son Dakika Ekonomi Lüks Araba Sahipleri Dikkat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement