Merkez Bankası Başkanı Başçı: Cari Açık Kademeli Olarak Azalacak - Son Dakika
Ekonomi

Merkez Bankası Başkanı Başçı: Cari Açık Kademeli Olarak Azalacak

Merkez Bankası Başkanı Başçı: Cari Açık Kademeli Olarak Azalacak

Merkez Bankası Başkanı Başçı, Türkiye'nin tarihinde görülmemiş derecede cari açığın yükseldiğini, kademeli olarak da cari açıkta düzelmeler görüldüğünü belirtti.

25.08.2012 15:09

Merkez Bankası Başkanı Başçı, Türkiye'nin tarihinde görülmemiş derecede cari açığın yükseldiğini, kademeli olarak da cari açıkta düzelmeler görüldüğünü belirtti.

ANKARA Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ile sohbet toplantısı düzenledi. Başçı burada yaptığı sunumda Avrupa'da yaşanan ekonomik gelişmeleri "Finansal istikrarsızlık" olarak değerlendirdi. İstihdam kayıplarında risk primlerindeki artışın büyük oranda etkili olduğunu söyleyen Başçı, risk priminin sadece finans sektörünü değil vatandaşları da ilgilendiren bir konu vurguladı. Türkiye'de de Lehman krizinden sonra risk primlerinin arttığını, bu artışın istihdama da yansıdığını belirten Başçı, bu durumun hem Türkiye'de hem de yurt dışında çok kısa sürdüğünü kaydetti.

-TÜRKİYE'NİN DURUMU İYİ-

Kamu borç yükünün Yunanistan gibi ülkelerde yüzde 100'ün üzerinde olduğunu belirten Başçı, bu gibi ülkelerle karşılaştırıldığında Türkiye'nin durumunun iyi olduğunu ifade etti. Başçı, Buna karşın Türkiye'nin gelişmekte olan ülkelerle karşılaştırıldığında ortalarda bir yerde bulunduğunu kaydetti.

-CARİ AÇIKTA DÜZELMELER VAR-

Merkez Bankası Başkanı, Türkiye'nin tarihinde görülmemiş derecede cari açığın yükseldiğini, kademeli olarak da cari açıkta düzelmeler görüldüğünü belirtti. Kredilerle ilgili olarak alınması gereken tedbirlerin alındığını, döviz kuru ile ilgili bir sorun görmediklerini ifade eden Başçı, "Fakat yapısal unsurlarla ilgili tedbirler alınıyor. Onlar da vakit alıcı tedbirler. Dolayısıyla kademeli bir şekilde Türkiye'nin cari açığı azalacak bundan sonra. Ama şu anda tedirgin edici, yüksek seviyedeki cari açıktan bir yerde kurtulmuş oluyoruz. Yüzde 7-8 arasında bir yerde GSYH'ye oranla yılı tamamlayacak gibi görünüyor" dedi.

-TÜRKİYE, EURO TARAFINDA PAZAR PAYI KAYBETMEDİ-

Başçı Türkiye'de ihracatın çok fena gitmediğini, bunun nedeninin pazar ve ürün çeşitlendirilmesi olduğunu belirtti. Türkiye'nin Avrupa'da seviye olarak ihracatının yatay ve dalgalı olduğunu söyleyen Başçı, "İhracatta aslında seviye olarak bir çöküş yok. Hem de pay olarak bir kayıp aslında çok da fazla görünmüyor. Türkiye'nin Euro Bölgesinin ithalatındaki payı yüzde 1-1.5 arasında dalgalanıyor ve yatay bir seyir izliyor. Euro tarafında pazar payı kaybetmediğimiz anlaşılıyor" ifadelerini kullandı.

-TÜRKİYE'NİN NET ULUSLARARASI REZERVLERİNİN 113.3 MİLYAR DOLAR-

Merkez Bankası Başkanı Başçı, 2012 Haziran sonu itibariyle Türkiye'nin net uluslararası rezervlerinin 113.3 milyar dolar olduğunu bildirdi. Türkiye'nin kısa vadeli dış borcunun ise 144 milyar dolar civarında görüldüğünü ancak bunun 25 milyar dolar civarındaki miktarın Türk bankalarının yurt dışı şubelerine olduğunu, bunun dış borç olmadığını ve hesaptan düşüldüğünde Türkiye'nin 118.3 milyar dolar kısa vadeli dış borcu bulunduğunu kaydetti. Başçı, altın rezervinin ise 15.5 milyar dolar civarında olduğunu söyledi.

-BASEL 3-

Basel 3 hakkında bilgi veren Başçı, "Nakit dengesi ile ilgili olan net istikrarlı fonlama oranı üzerinde bir tartışma var. Şu anda o, yüzde 100 netleşmiş değil. Orada temel hikaye şu, bankaların iki tür yükümlülükleri var. Bir tanesi çekirdek yükümlülükler yani mevduat, diğeri bankaların yabancı kaynaklarla borçlanması. Burada deniyor ki "istikrarlı fonlama oranı yüksek olsun'. Henüz bu yüzde 100 netleşmedi, tartışmaya açıldı, özel sektörden görüşler alındı. Büyük ihtimalle önümüzdeki aylarda yavaş yavaş netleşecek" dedi. Basel 3 kapsamında yer alan kaldıraç oranının ve net istikrarlı fonlama oranının uygulama tarihlerinin uzun olduğunu, kaldıraç oranının dünyada 2018 yılında uygulanmasına başlanacağını, net istikrarlı fonlama uygulamasının da ileri bir tarihte başlayacağını belirten Başçı, Türkiye'nin başlangıç noktasının hem kaldıraç oranında hem de net istikrarlı fonlama oranında iyi bir seviyede olduğunu kaydetti. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Merkez Bankası Başkanı Başçı: Cari Açık Kademeli Olarak Azalacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement