Muş'ta Çiftçi Atık Malzemelerle Tarlasını Suluyor - Son Dakika
Ekonomi

Muş'ta Çiftçi Atık Malzemelerle Tarlasını Suluyor

Muş\'ta Çiftçi Atık Malzemelerle Tarlasını Suluyor

Muş'ta yaşayan bir çiftçi, kendi yaptığı su çarkı sayesinde tarlasını mazotsuz ve elektriksiz sulamayı başardı. Atık malzemelerden inşa ettiği çarkı kullanarak 15 dönümlük meyve bahçesini sulayan çiftçi, suyu boru yardımıyla tarlaya taşıyor.

29.08.2023 15:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mazotsuz ve elektriksiz tarlasına su çekmenin yolunu buldu

Çiftçi Yüzgül, sulama kanalı üzerine kurduğu su çarkı sayesinde 15 dönümlük tarlasına suyu taşımayı başardı

MUŞ - Muş'ta bir çiftçi kendi kurduğu düzenekle elektriğe ve motora ihtiyaç duymadan tarlasını sulamayı başardı.

Muş'ta yaşayan 75 yaşındaki Seyitgül Yüzgül, atık malzemeden inşa ettiği su çarkı sayesinde sıfır mazot ve elektrik ile 15 dönümlük meyve ağacı bahçesini suluyor. Muş merkeze bağlı Serinova beldesinde yaşayan Yüzgül, tarlasını sulayabilmek için kendi imkanları ile yaptığı su çarkı yardımıyla mazotsuz ve elektriksiz sulama yapmayı başardı. Evden topladığı atık malzemelerden inşa ettiği büyük bir çarkı sulama kanalı üzerine kurarak 15 dönümlük meyve bahçesini ve tarlasını sulamayı başaran Yüzgül, değirmenin tepesinde türkü söyleyerek keyfini çıkardı. Yüzgül, çarkın yanlarına çaktığı bidonlar sayesinde küvete taşıdığı suyu boru yardımı ile tarlaya vermeyi başardı.

Altı metre yüksekliği bulunan çark sayesinde 150 metre öteye suyu taşıdığını ifade eden Yüzgül, elektrik ve mazot harcamadan tarlasını suladığını ifade ederek, "Bu tarlaya meyve ağaçları dikerken buralarda su yoktu. Maddi durumum da çok iyi değildi. Her zaman elektriğe veyahut mazot ile su alamazdım. Ben çok düşündüm, nasıl bir iş yapayım, nasıl bir teknoloji geliştireyim. Düşündüm taşındım bu pervane aklıma geldi. Pervane aklıma gelince nasıl yapacağımı çok düşündüm. Suyun içine ana rıhtımları dikerken direkleri o ana rıhtımların üstüne bilye ile diktim. Bilyenin içine bir mil geçirdim. Millin içinde de 2 tane tırmık tekeri geçirdim. Tırmık tekerlerine o rıhtımların ayaklarını bağladım. 18 tane rıhtım var ve her rıhtımın başında birer tahta var. Tahtalar suyun içine girince su tahtaya vuruyor ve rıhtımları çeviriyor. Rıhtımları çevirince pervane komple dönüyor. Su almak için boru bağladım olmadı. Borular olmayınca kovaları bağladım. Kovaları tahtaya çaktım ve başarılı oldum. Tahtadan bir küvet yaptım. Su, kovalar yardımı ile küvetin içine taşınıyor. Küvetin içine bir boru düzeneği yerleştirdim. Boru yardımı ile suyu tarlanın içine götürdüm. Buradan aldığım su ile 15 dönümlük tarlamı suluyorum, su fazladır az değildir. Tarlama yetecek kadar su çıkıyor. Bu su fazlasıyla işimizi görüyor. Tarımla uğraşan ve tarlası su kanalına yakın olan tüm arkadaşlarıma tavsiye ediyorum bu sistemi. Mazot ve elektrik harcamadan suyu tarlama alıyorum. Su değirmenini tamamen atık malzemeden yaptım. Para harcamadan bu sistemi yaptım. Pervanenin yüksekliği 6 metreden oluşuyor. Yaklaşık 150 metre uzağa su alabiliyorum. Bu sistem sayesinde 15 dönümlük meyve bahçemi ve ektiğim sebzeleri para harcamadan sulayabiliyorum" dedi.

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Muş'ta Çiftçi Atık Malzemelerle Tarlasını Suluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement