Niğde'de Besiciler Canlı Hayvan İthalatına Karşı - Son Dakika
Ekonomi

Niğde'de Besiciler Canlı Hayvan İthalatına Karşı

Niğde\'de Besiciler Canlı Hayvan İthalatına Karşı

Canlı hayvan ithalatında yüzde 15'lik gümrük vergisinin kaldıracağı söylentisi Niğde’de besicilerin tepkisine yol açtı.

11.02.2014 10:29

Canlı hayvan ithalatında yüzde 15'lik gümrük vergisinin kaldıracağı söylentisi Niğde'de besicilerin tepkisine yol açtı. Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, Devletin canlı hayvan ithalatında gümrük vergilerini sıfırlaması ile süt inekçiliği yapan çiftçilerin mağdur olacağını söyledi.

Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, yaptığı açıklamada, "Canlı hayvan ithalatında gümrük vergisinin sıfırlanmaması lazım. Vergi sıfırlanırsa 2011 yılında sıfır faizle canlı hayvan almış olan çiftçilerimiz mağdur olacaktır" dedi.

Başkan Kenar, "Fiyatların 2010 yılında yükselmesinden dolayı gümrük vergisini aşağıya indirerek Türkiye'nin et ithalatına veya canlı hayvan ithalatını açarak fiyatlarının geri çekilmesi sağlanmıştı. Şu anda 2010 ve 2011 yılında çiftçilerimize faizsiz kredi verilerek besiciliği ve süt inekçiliği anlamında büyük çalışmalar yapılmıştı. Et fiyatları Niğde şartlarına baktığımız takdirde 16 TL civarındadır. Devletin et ithalatında ve canlı hayvan ithalatında gümrük vergilerini sıfırlaması demek, süt inekçiliği yapan çiftçilerimizin mağdur olması demektir. Besilik hayvanlar süt çiftliklerinden gelen bir hayvanlardır. Eğer besilik hayvanlarını çiftçilerimiz satamadığı takdirde düvelerini ve ineklerini ete sürecektir çünkü borçlarını ve çiftliklerinin ilerlemesi için bu hayvanları piyasaya sürecektir. Ülkemizde damızlık hayvan yok diye ithal edilmişti ama şimdi bu hayvanları kesime göndereceğiz. Hükumet şu anda canlı hayvan ithalatının gümrük vergisin sıfırlanmaması gerekir. Vergi sıfırlanırsa 2011 yılında sıfır faizle kredi çekip hayvan almış olan çiftçilerimiz mağdur olacaktır" dedi.

Mevcut fiyatlar besicileri rahatlatmış gibi göründüğünü ancak öyle olmadığını dile getiren Kenar, "Üreticilerimiz normalde 15 TL'nin altında besici hayvanını sattığı zaman zarar ediyor. Zaten şuanda geldiğimiz rakamlar besiciyi birazda olsun rahatlatıyor. Geriye bakıldığı zamanlar ne kadar bolluk yıl yaşasak da hayvan yemlerinde kullanılan besinlerde bir fiyat artışı oldu" diye konuştu.

Türkiye genelinde kuraklıkla ilgili bir artış olduğunun altını çizen Başkan Kenar, "Yem fiyatları geçtiğimiz bir ay içerisinde torba başı 4 lira zam yemiştir. Et fiyatlarını yükselmesi de yem girdilerinin fazla olmasından kaynaklanıyor. Kuraklıktan dolayı doğacak zararlar çiftçilerimizi mağdur ediyor. Bunu da fırsat bilen yem fabrikaları ve ithalatçılar bunu fırsat bilerek yem fiyatlarını yukarı çekmeye çalıştıklarını biliyoruz" dedi.

Kendisinin de besici olduğunu söyleyen Kenar, "2012 yılında ithal getirilen besilik hayvanlar döviz kurlarının düşmemesinden dolayı cazipti. Şu anda cazip değildir. İthalatın önü açıldığı zaman en çok küçük çiftçi değil de büyük firmaların faydalanacağı gözüküyor" diye konuştu.

Süt üreticileri ürettiği sütten para kazanamayınca girdiler maliyeti artınca elindeki hayvanları satmak zorunda kalacaklarını söyleyen Niğde Süt Üreticiler Birlik Başkanı Ahmet Demirkoparan ise gümrük ithal canlı hayvanın teşvikinin besicileri etkilediği gibi süt üreticilerini de etkileyebilecek olumsuz bir davranış olduğunu söyledi.

Demirkoparan, "Gümrük vergisinin düşmesinde kısa vadede tüketicinin lehine olsa bile uzun vadede her zaman üreticinin zararına olan bir durum olur. Geçmiş yıllarda da bu tür sıkıntıları yaşadık. Burada daha çok üretici değil de bu işin ticaretini yapan kurumlar veya insanlar kendine bir fayda sağlamayı düşünebilir. Bu Türkiye'de besicileri etkilediği gibi süt üreticilerini de etkileyebilecek olumsuz bir davranış. Süt üreticileri ürettiği sütten para kazanamayınca girdiler maliyeti artınca elindeki hayvanları satmak zorunda da kalabilirler" dedi.

Niğde Kasaplar ve Fırıncılar Odası Başkanı Murat Yenel, "Mezbahanelere gelen hayvan sayılarında son yıllarda bilindiği gibi aynı. Mevsimsel olarak bir değişiklik var. Şuanda kış mevsimi olması nedeniyle biraz azalma var. Et fiyatlarında ve kesim fiyatlarında 1 lira ile 1,5 lira arasında bir yükselme var. Besi hayvanları ithalatını et fiyatlarını bugünkü şartlarda etkilemez ama ileride fiyatların yükselmesini durduracaktır. Et ithalatı gündeme gelirse kilo başına artış aynı seviyesine düşer. Biz kasaplar ve fırıncılar odası olarak kesilmiş et olarak değil de besicilik doğrultusunda bir ithalat yapılırsa memnun oluruz" şeklinde konuştu.

Niğdeli Besici Hakan Aydoğan ise, "Yurt içerisindeki hayvan sayısı bence yeterli. Yurt dışından getirmeye gerek yok, eğer gelirse çiftçi olarak bizi sıkıntıya sokacak. Piyasada hayvan fiyatları zaten ucuz ama dışarıdan gelen hayvanlar iyice ortalığı karıştıracak. Kendi iç piyasamızda hayvanları dışarı satma yerine dışarıdan buraya hayvan geliyor. Şuan et fiyatları düşük durumda dışarıdan geldiği zamanda daha çok düşecek. Yem fiyatları bir anda yükseliyor ama süt fiyatlarında artış olmuyor. Yemde 1 TL, 2 TL zam geliyor ama sütte 10 kuruş, 20 kuruş zam yapılıyor. Bu da bizleri zor duruma sokuyor" diye konuştu. - NİĞDE

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Niğde'de Besiciler Canlı Hayvan İthalatına Karşı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement