Nörolojide Tıbbi Beslenme Desteği Araştırması Türkiye'de Yapılacak - Son Dakika
Ekonomi

Nörolojide Tıbbi Beslenme Desteği Araştırması Türkiye'de Yapılacak

Nutricia AR GE ile Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi tarafından, tıbbi beslenme desteğinin Alzheimer, Parkinson gibi nörolojik hastalıkların tedavi üzerindeki etkisini ortaya koyacak araştırmanın Türkiye’de yapılmasına yönelik protokol imzalandı Hollandalı Bakan Ploumen ile Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesinden Doç. Cansev tarafından imzalanan protokole göre, 3 yıl boyunca tıbbi beslenme desteğinin çeşitli beyin hastalıklarının tedavisinde etkinliği Türkiye'de araştırılacak.

03.06.2014 13:54

Nutricia AR-GE ile Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi tarafından, tıbbi beslenme desteğinin Alzheimer, Parkinson gibi nörolojik hastalıkların tedavi üzerindeki etkisini ortaya koyacak araştırmanın Türkiye'de yapılmasına yönelik protokol imzalandı.

Hollanda Dış Ticaret ve İşbirliği Geliştirme Bakanı Lilianne Ploumen'ın da katıldığı protokol imza töreni, Sheraton Otel'de yapıldı.

Hollandalı Bakan Lilianne Ploumen ve Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Cansev tarafından imzalanan protokole göre, 3 yıl boyunca tıbbi beslenme desteğinin çeşitli beyin hastalıklarının tedavisinde etkinliği Türkiye'de araştırılacak. İmza töreninde Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi Ronald Keller da hazır bulundu.

Araştırmalar, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cansev'in laboratuvarında yürütülecek.

-"Bilimsel değeri hepimiz tarafından takdir edilen bir projedir"

Hollandalı Bakan Lilianne Ploumen, protokol töreninde yaptığı açıklamada, bugün çok önemli bir etkinlik için bir araya gelindiğini belirterek, "Bilimsel işbirliği projesi çerçevesinde Hollanda'da 100 yılı aşkın süredir sağlık ve beslenme alanında faaliyetlerini sürdüren Nutricia firmasının AR-GE departmanı ile Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinden Uludağ Üniversitesi Teknoloji ve Transfer Ofisi arasında işbirliği yapılacak" dedi.

"Bu işbirliği sayesinde, dejeneratif hastalıklar konusunda çalışma alanı geliştirilmesinin amaçlandığını" ifade eden  Ploumen,  3 yıl sürecek bu projenin büyük bir başarı ile sonuçlanacağından emin olduklarını vurguladı.  Ploumen, "Bilimsel değeri hepimiz tarafından takdir edilen bir projedir. Sadece bilimsel değer ile sınırlı değil, aynı zamanda iki ülke arasındaki dostluk ve işbirliğinin geliştirilmesi, köprü olması amacıyla önemlidir" diye konuştu.

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cansev de işbirliğinin ana temasının tıbbi beslenme desteği verilmesi suretiyle çeşitli beyin hastalıklarına yeni tedavi yaklaşımlarının araştırılması olduğunu belirterek, kendisinin yaklaşık 4 yıl ABD'de Alzheimer hastalığı üzerinde çalışmalarda bulunduğunu söyledi. Hastalığın, henüz bir tedavisinin bulunmadığına dikkati çeken Cansev, sorunun sinir hücrelerinin birbiriyle haberleştikleri 'sinaps' adlı yapıların harabiyeti uğramasından kaynaklandığını ifade etti.

Yurt dışında yapılan çalışmalarda Alzheimer hastalığında beyinde kaybedilen sinapsların yeniden üretilebilmesi fikrine odaklandıklarını anlatan Cansev, şunları kaydetti:

"Bu strateji ile hastalık tamamen ortadan kaldırılamasa bile hastanın bilişsel fonksiyonlarının iyileştirilebileceğini ve böylelikle yaşam kalitesinin arttırılabileceğini öngördük. Bu amaçla yeni bir yaklaşım geliştirdik. Bu yaklaşımla sinaps yapımında kullanılan besin içerikleri ile kronik olarak beslenen deney hayvanlarının beyninde sinaptik yapıların miktarı arttı ve bu hayvanların öğrenme ve hafıza fonksiyonları kontrol gıdası alan hayvanlara göre belirgin ölçüde gelişti. Elde ettiğimiz bu bulgular erken evre Alzheimer hastalığında kullanılan bir beslenme takviyesinin üretilmesine öncülük etmiştir.Çalışmalar, etik kurul izinleri alınarak hayvanlar üzerinde yapılacak, hastalar üzerinde söz konusu değil. İlerde hastalığı tedavisi için yol gösterecek çalışmalar olacaktır." - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Nörolojide Tıbbi Beslenme Desteği Araştırması Türkiye'de Yapılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement