(Özel Haber) Diyarbakır'da Çözüm Süreci Bereketi - Son Dakika
Ekonomi

(Özel Haber) Diyarbakır'da Çözüm Süreci Bereketi

(Özel Haber) Diyarbakır\'da Çözüm Süreci Bereketi

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, çözüm sürecinin başlamasıyla Diyarbakır'da yoğun bir iş yeri açılması için başvuruların yapıldığını ve son 4 ayda 2 bin işyerinin açıldığını söyledi.

07.07.2013 12:27

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, çözüm sürecinin başlamasıyla Diyarbakır'da yoğun bir iş yeri açılması için başvuruların yapıldığını ve son 4 ayda 2 bin işyerinin açıldığını söyledi.

İHA muhabirine çözüm sürecini değerlendiren DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, bir dönem toplumsal olayların yaşandığı esnada sürekli kepenk kapatma zorunda kalan Diyarbakır esnafının, çözüm sürecinin oluşmasıyla birlikte son dönemlerde hareketli günler yaşadığını belirtti. Bölgede 30 yıldan sonra esnafın ilk kez bu kadar hareketli olduğunu gözlemlediklerini belirten Ebedinoğlu, DESOB'a son 4 ayda 2 bin işyerinin kurulması için başvuruda bulunulduğunu ifade etti. Çözüm sürecinin esnafa büyük bir rahatlama yaşattığını aktaran Ebedinoğlu, kepenk kapatma olaylarının yaşanmamasıyla birlikte esnafın huzurlu olduğunu, yatırımların artarak devam ettiğini ve beraberinde istihdamın sağlandığını açıkladı. Ebedinoğlu, "Çözüm süreciyle birlikte bir çok alanda olduğu gibi, ekonomik alanda çok ciddi bir hareketlilik görüyoruz. Diyarbakır'da yapımı şu an devam eden gıda sanayisine yoğun bir ilgi yaşanıyor. Bunun bitmesiyle birliğimizin temsil ettiği küçük imalathaneler aktif bir şekilde faaliyet yürütecekler. Çözüm sürecinin heba edilmemesi adına herkesin ve herkesimin fedakarlık yapması gerekiyor. Bazı konuların bu süreçte yasal zemine oturtulması lazım. Yeni anayasanın bu sürecin olmazsa olmazı olduğunu hepimiz bilmekteyiz. Umuyorum, geçmiş dönemlerde yaşadığımız acı tabloları bir daha yaşamayalım ve bölgemizde kepenk kapatmaları görmeyelim. Son 4 ay içerisinde son yılların en büyük işyeri açılmasına Diyarbakır tanık oluyor. Esnaf kayıtlarımızda büyük bir artış yaşanıyor. Özellikle geçtiğimiz yıla oranla yüzde 100 bir artışın yaşandığını görmekteyiz. Çözüm sürecinin başlamasıyla Diyarbakır'da 2 bin yeni işyeri açıldı. Geçmiş dönemlerde kepenk kapatma olaylarında kapanan esnaf sayısı bugün açılan esnaf sayısıyla aynı oranda. Diyarbakır esnafı rahatlamış artık huzuru yaşıyor. Huzurlu bir şekilde sabah kepengini açıyor. Esnafımız besmeleyle işe başlar ve besmeleyle kapatır. Bundan dolayı herkesin duası bu süreç heba edilmeden sonuca ulaşmasıdır. Esnafımızın son dönemlerde yaşadığı rahatlığın devam edeceğine inanıyorum. Esnafımız kepenk kapattığında, yaşadığı ekonomik sorunlardan ötürü çekini, senedini zamanında ödeyemiyordu. Ama bugün o sıkıntıları yaşamıyor. Şuan en büyük sıkıntılarımızın başında esnafımız bankalardan rahat kredi alamamasıdır. Bu durumda sürecin bir paydaşı olarak, bundan sonra bölgemizde ekonomik sorunların çözümü için de yeni yeni çalışmaların yapılması gerekiyor. DESOB olarak bölge için bu konuyla ilgili çok ciddi bir çalışma içerisindeyiz. Sorunlarımızı ekonomiyle konuşacağımız için, bunları toparlayıp hükümetin ilgili bakanlıklarına sunacağız. Çözüm konusunda da esnafımız bu süreçte istihdamı daha rahat sağlayacak bir hale gelecektir" dedi.

"YENİ YATIRIMLAR İSTİHDAMI BERABERİNDE GETİRECEK"

Çözüm sürecinin başlamasıyla, bölgeye ekonomik yatırımların yapılması için çok ciddi taleplerin olduğunu ve bir çok yatırımcının yer talebi olduğunu anlatan DESOB Başkanı Ebedinoğlu, Organize Sanayi Bölgesi'nde yeni alanların açılmasıyla ilgili bir çalışma yapıldığını söyledi. Ebedinoğlu, "Şu an 100'ün üzerinde yatırımcı iş yapmak için sırada bekliyor. Bu durum bizim esnaf işletmecileri için de geçerli. Küçük sanayi sitelerin yerleri şuan yeterli gelmiyor. Bu sanayi sitelerin şehir dışına çıkması ve modern bir halde yapılması için büyük bir talep var. Bu sürecin devam etmesiyle birlikte Diyarbakır, görüntü ve gürültü kirliliğinden de kurtulacaktır. Artık modern sitelerle birlikte, ciddi bir istihdam oluşturacak alanların açılacağına inanıyorum. Çünkü bölgemiz bakir, bölgemizde ekonomik olarak her alanında büyük bir hareketlilik var. Bu talep patlaması, çözüm sürecinin devam etmesiyle birlikte Diyarbakır'daki bütün menkul değerlerin yüzde 100 artmasına neden olacaktır" şeklinde konuştu. - DİYARBAKIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi (Özel Haber) Diyarbakır'da Çözüm Süreci Bereketi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement