Pazarda Kazanlarda Koza Kaynattılar - Son Dakika
Ekonomi

Pazarda Kazanlarda Koza Kaynattılar

Pazarda Kazanlarda Koza Kaynattılar

Bursa’da pazar yerinde koza kaynatılıp, ipeğin nasıl çekildiği öğrencilere ve halka gösterildi.

13.10.2014 11:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa'da pazar yerinde koza kaynatılıp, ipeğin nasıl çekildiği öğrencilere ve halka gösterildi.

Tekstil Araştırmaları Derneği'nin sonbahar faaliyetleri "ipek" ile başladı. Dernek Başkanı Ekrem Hayri Peker, derneğin faaliyetleri ve önümüzdeki, dönem yapacağı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Daha sonra yaklaşık yüz yıldır ipekçilikle uğraşan Ünal ailesinin 3. kuşaktan temsilcisi, Bursa İpekçiliğini Geliştirme Derneği Başkanı Mehmet Ünal, ipeği anlattı. Seyyar kazan ve gerekli aparatlarla Nilüfer Dernekler Yerleşkesi'nin üzerinde yer alan kapalı pazar yerinde gelen Ünal, tesisatı kurarak ipekçiliği anlatmaya başladı. Kaynayan kazandan 50 yıllık kamçı başlarıyla sıcak suda çözülen iplikçileri toplayarak çıkrığa sarmaya başladı. Uludağ Üniversite'sinden gelen öğrenciler de iplik çekerek pratik yaptı.

Ünal, ülkemizde ve dünyadaki ipekçilik konusundaki gelişmeleri anlattı. İpeğin suni doku elde edilmesinde kullanıldığını, uzay mekiğinin kablolarının ipekle sarıldığını anlattı. İpekten iplik elde edilmesinde bölgelerdeki topraktaki mineral yapısının çok önemli olduğunu kaydeden Ünal, Bursa'da yetişen dutlar farklı olduğu için bundan beslenen böceklerin ürettiği kozaların kaliteli olduğunu, Bursa toprağına benzeyen tek yerin Özbekistan'daki Fergana vadisi olduğunu söyledi.

İpek ipliklerin boyanmasını da anlatan Ünal, öğrencilerin sorularını da cevapladı.

İstanbul'dan akademisyen tasarımcı İpek Tohumcu da bir konferans verdi. İpekçi bir aileden geldiğini, büyük dedesinin tohum ıslahı üzerinde yaptığı çalışmalardan ötürü Sultan Abdülhamid'den altın bir nişan aldığını kaydeden Tohumcu, soyadı kanunu çıkınca Tohumcu soyadını aldığını söyledi. Tohumcu, "Hangi pazara hitap edeceksiniz o pazardaki yaş gruplarının isteklerini öğrenmek zorundasınız. Ülkelerin bölgelere göre farklılıklarına dikkat etmelisiniz. Tüketicinizin alışkanlıklarına, özlemlerine cevap verecek tasarımlar sunmalısınız. Tasarımcı desen veya giysi çizmek değildir. Tasarımcı baştan sona ürününü takip etmelidir. Ürünün son haline kadar onun ellerinden geçmelidir ve en sonunda tasarladığı ürün ortaya çıkmalıdır. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Pazarda Kazanlarda Koza Kaynattılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement