Piyasalarda Büyük Tedirginlik - Son Dakika
Ekonomi

Piyasalarda Büyük Tedirginlik

Piyasalarda Büyük Tedirginlik

Yurtdışında Yaşanan Dalgalanmanın İçerideki Risk Faktörleri ile Birleşmesi Borsayı Kötü Vurdu.

11.09.2008 16:30

Yurtdışında yaşanan dalgalanmanın içerideki risk faktörleri ile birleşmesi borsayı kötü vurdu.

Borsa gün kapanışına yaklaşırken yüzde 4'ün üzerinde bir kayıpla 37 bin 600 sınırına kadar çekildi.

Borsa en düşük 37 bin 602, en yüksek 39 bin 116 puanı gördü.

ASIL ETKİ YURTDIŞINDAN

Borsadaki hareketi değerlendiren Hedef Menkul Değerler Stratejisti Serdar Ceylan, borsada ağırlık etkinin yurtdışna bağlı gerçekleştiğini söyledi.

Lehman Brothers'ın beklentilerine yönelik olumsuzluğun geride kaldığını ancak bu kez de Washington Mutual'a yönelik beklentilerin piyasayı vurduğunu anlatan Ceylan, "İçeriden kaynaklanan olumsuzluklar da var. Özellikle doların 1.25'in üzerine çıkması borsada satışları hızlandırdı. Endeksin bu seviyelerde durulabileceğini düşünüyorum. Eğer bugün Dow Jones'taki düşüş yüzde 1.5 ile sınırlı kalırsa yarın piyasa dengelenmeye çalışır" dedi.

DOLARDA HIZLI YÜKSELİŞ

Dolarda kritik sınır kırıldı/ Uzman görüşleri

Petrol 103 doların üzerinde

Dolarda yükseliş bugün de devam ederken, euro/dolar paritesi kritik olarak ifade edilen 1.40 sınırının altına indi. Dolar yurtdışındaki hareketlere paralel olarak içeride de yönünü yukarı çevirdi. Dünkü kapanışta 1.2360 olan dolar bugün sabah bankalararası işlemlerde 1.25 seviyesinin üzerini gördü.

Sonrasında dolardaki yükselişin hızlandığı izlenirken dolar YTL karşısında 1.2650 ile son dört ayın zirvesine çıktı.

HEDEF 1.40

Dolarda parite etkisinin önemli olduğunu anlatan Ceylan, ancak 1.25'in üzerinin görülmesi ile dolar alışlarının da kuvvetlendiğini belirtti. Ceylan, "eğer dolar 1.2750'yi kırarsa 1.35-1.40 bandına kadar yükselebilir" dedi. 

Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç da YTL'de yüzde 15'lik bir düşüşün normal olacağını belirterek, "Doların 1.40'lara kadar gitmesi sağlıklı bir harekettir. Ancak dolardaki yükseliş için Merkez Bankası'nın faiz indirmesi gerekiyor. Merkez sıcak para yerine doğrudan yabancı girişini sağlayacak harekete izin vermeli. Bu düzeltme ekonomi için gerekli." diye konuştu.

  

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Piyasalarda Büyük Tedirginlik - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement