Sığır Eti İthalatına İlişkin Sağlık ve Teknik Şartlar Belirledi - Son Dakika
Ekonomi

Sığır Eti İthalatına İlişkin Sağlık ve Teknik Şartlar Belirledi

Sığır Eti İthalatına İlişkin Sağlık ve Teknik Şartlar Belirledi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın sığır eti ithalatına ilişkin sağlık ve teknik şartları belirledi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın sığır eti ithalatına ilişkin sağlık ve teknik şartları belirledi.

19.02.2012 11:08

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın sığır eti ithalatına ilişkin sağlık ve teknik şartları belirledi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın sığır eti ithalatına ilişkin sağlık ve teknik şartları belirledi. İthal edilecek sığır etleri, ihracatçı ülkede Bakanlık elemanlarınca incelenmiş ve kontrol edilmiş, inceleme ve kontrol sonucu teknik, sağlık ve hijyen şartları bakımından ulusal mevzuata uygun bulunmuş kesimhanelerden elde edilecek. Etlerin elde edildiği sığırların deli danadan ari olduğuna dair test belgesi fiili ithalat sırasında ibraz edilecek.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Sığır Eti İthalatında Sağlık ve Teknik Şartların Belirlenmesine İlişkin Tebliğ'i Resmi Gazete'de yayımlandı. Sığır eti ithalatına ilişkin sağlık ve teknik şartları belirleyen Tebliğ, sığır eti ithalatına ilişkin sağlık ve teknik şartlar ile bu ürünlerin ithalatında Kontrol Belgesi düzenlenmesi ile ilgili usul ve esasları kapsıyor.

Sığır eti ithalatında Bakanlıktan Kontrol Belgesi alınmasında şu şartlar aranacak:

Kontrol Belgesi başvurusu sırasında, "Hayvansal Ürün İthalatında Kontrol Belgesi Onaylanması ve İthalat Aşamasında Sunulması Gereken Belgeler Hakkında Tebliğ"de belirtilen evraklar ibraz edilecek.

Sığır eti, Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü ile Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununa uygun olarak Bakanlıktan gerekli izinleri almış olan kesimhaneleri, et veya et ürünleri parçalama ve işleme tesisleri, soğuk hava deposu olan et satış yerleri ile yemek fabrikalarına sahip kişi veya kuruluşlar veya bu işletmeler adına ithalat yapacak firmalar tarafından ithal edilecek.

Sığır etleri bütün, yarım veya çeyrek gövde (karkas) halinde olacak, proforma faturalarında bu hususlar belirtilecektir. İthal edilecek sığır etleri taze, soğutulmuş veya dondurulmuş olacak.

-DELİ DANA OLMADIĞINA DAİR TEST BELGESİ İBRAZ EDİLECEK-

İthal edilecek sığır etleri, ihracatçı ülkede Bakanlık elemanlarınca incelenmiş ve kontrol edilmiş, inceleme ve kontrol sonucu teknik, sağlık ve hijyen şartları bakımından ulusal mevzuata uygun bulunmuş kesimhanelerden elde edilecek. Bakanlık elemanlarınca uygun bulunmayan kesimhaneden gelen veya Bakanlık elemanlarınca inceleme ve kontrolün yapılmasından önce kesilmiş etlerin ithalatına izin vermeyecek.

İthal edilecek sığır etleri, Bakanlıkça görevlendirilen resmi veteriner hekim tarafından sağlık muayenesi yapılan ve Türk örf ve adetlerine uygun olarak Bakanlık tarafından belirlenecek usullere göre kesimi gerçekleştirilen sığırlardan elde edilecek. İthal edilecek sığır etleri, kesimi yapılan hayvanların bireysel kimlik numaraları ile işaretlenmiş olacak. Sığır etlerinin Bakanlıkça sığır eti ithalatına izin verilen ülkelerdeki sağlıklı hayvanlardan elde edildiğini gösteren veteriner sağlık sertifikası, ihracatçı ülkenin resmi veteriner hekimi tarafından tasdik edilecek.

Bakanlıkça belirlenecek şartlara göre etlerin elde edildiği sığırların BSE'den (deli dana) ari olduğuna dair test belgesi fiili ithalat sırasında ibraz edilecek. Ancak daha önce BSE vakası görülmeyen ve Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatının (OIE) sınıflandırmasına göre ihmal edilebilir ve kontrol edilebilir statüde yer alan ülkelerden yapılacak ithalatta bu belge aranmaz.

Tebliğ hükümlerini yerine getirmeyen ithalatçılara ikinci bir kontrol belgesi düzenlenmeyecek.

İthal edilecek etlere ilişkin, sağlık ve teknik şartlar Bakanlıkça belirlenecek.

Ayrıca, Sığır Eti İthalatında Kontrol Belgesi Alınabilmesi İçin Aranacak Şartlar Hakkında Tebliğ yürürlükten kaldırıldı. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Sığır Eti İthalatına İlişkin Sağlık ve Teknik Şartlar Belirledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement