"Türkiye Gündem Oluşturan Ülke Oldu" - Son Dakika
Ekonomi

"Türkiye Gündem Oluşturan Ülke Oldu"

"Türkiye Gündem Oluşturan Ülke Oldu"

Musab Turan - Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, "Bu hafta ekonomide yaşanan üç önemli gelişme ile Türkiye dünya gündemini izleyen ülke olmaktan çıkıp gündem oluşturan ülke konumuna geldi" dedi.

17.05.2013 11:09

Musab Turan - Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, "Bu hafta ekonomide yaşanan üç önemli gelişme ile Türkiye dünya gündemini izleyen ülke olmaktan çıkıp gündem oluşturan ülke konumuna geldi" dedi.

AA muhabirine haftanın ekonomi gündemini değerlendiren Yıldırımtürk, Türkiye'nin IMF'ye son kredi taksidini de ödeyerek IMF'den borç alan değil borç veren ülke konumuna geldiğini dile getirdi.

Merkez Bankası'nın son iki toplantısında cesaretle politika faizini 100 baz puan indirmesinin önemine işaret eden Yıldırımtürk, "Fed'in parasal genişlemeyi beklenenden önce sonlandıracağı beklentisinin güçlenmesine rağmen, Türkiye kaynak ithal eden bir ülke olarak politika faizini 100 baz puan indirebildi. Buna rağmen piyasalardaki istikrarın bozulmadığı gözleniyor" değerlendirmesinde bulundu.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in, Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para birimi cinsinden kredi notunu bir basamak artırarak, "Baa3"e yükseltmesine ilişkin Yıldırımtürk, "Moody's'in uzun süreden beri beklenen ve bu konuda henüz zamanın erken olduğu açıklanmasına rağmen Türkiye'nin kredi notunun

'Yatırım yapılabilir ülke' seviyesine yükseltilmesiyle Türkiye bugün dünya piyasalarında gündemin ilk sırasına geçerek gündem oluşturan ülke olacaktır" diye konuştu.

-Yabancı sermaye kaçar mı sorusu gündemden düştü-

MB'nin 50 baz puanlık politika faizi indirimi sonrasında oluşan "acaba yabancı yatırımcı Türkiye'den çıkar mı" tedirginliğine not artışının "Hızır gibi" yetiştiğini anlatan Yıldırımtürk, "Not artırımıyla Türkiye'ye giriş yapmayı bekleyen yabancı yatırımcının önünün açılmasıyla söz konusu endişeler gündemden düşebilir.

Not artırımının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD'ye geniş bir ekiple ziyareti sırasında açıklanmasına dikkati çeken Yıldırımtürk Türkiye ekonomisine ilişkin şunları aktardı:

"Başbakan ve heyetinin ABD ziyaretlerindeki ekonomik temaslar sonrası ABD ile Türkiye arasında beklenen Serbest Ticaret Anlaşması da imzalanırsa Türkiye ekonomik olarak kendinden söz ettiren ülke olacaktır. Bu gelişmelerle, Avrupa Birliği(AB) yetkilileri, Türkiye'nin AB üyeliğinin geciktirmekle hata yaptıklarını daha iyi anlayacaklardır."

-İç piyasa bugün coşabilir-

Hafta boyunca yaşanan pozitif gelişmelerin bugün iç piyasayı coşturabileceğini ifade eden Yıldırımtürk, pariteye ve faiz indirimine rağmen Dolar/TL'nin önceki güne göre gerileyebileceğini aktardı. Yıldırımtürk şunları kaydetti:

"BIST-100 endeksi yeni tarihi zirvelerine ulaşabilir. Gösterge tahvil faizleri bir miktar daha gerileyebilir. Bugünden itibaren doğrudan yabancı yatırımcı trafiği hızlanabilir. Yeni ortaklıklar konsorsiyumlar kurulabilir."

Yayınlayan: Ali Bayaslan - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 'Türkiye Gündem Oluşturan Ülke Oldu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement