Tüsiad'ın Stem Mezunlarına Yönelik Araştırması - Son Dakika
Ekonomi

Tüsiad'ın Stem Mezunlarına Yönelik Araştırması

Araştırmadan: Şirketlerde STEM mezunu çalışan oranı yüzde 19 düzeyindeyken, söz konusu mezunların imalat ve hizmet sektöründeki çalışma oranı, perakende sektörüne göre daha yüksek bulunuyor İK direktörlerinin yüzde 57'si, 5 yıl içinde STEM alanındaki iş gücü talebinin artacağını düşünürken, ihtiyaç duyulan alanlarda Ar Ge, uygulama danışmanlığı ve teknisyenlik öne çıkıyor.

23.10.2014 11:03

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) "Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik (Science, Technology, Engineering, Mathematics-STEM) mezunarına yönelik araştırmasına göre şirketlerde STEM mezunu çalışan oranı yüzde 19 düzeyindeyken, söz konusu mezunların imalat ve hizmet sektöründeki çalışma oranı, perakende sektörüne göre daha yüksek.

TÜSİAD Bilgi Toplumu, Bilgi İletişim Teknolojileri ve İnovasyon Komisyonu'nun faaliyetleri çerçevesinde "STEM Alanlarında Eğitim Almış İş gücüne Yönelik Talep ve Beklentiler Araştırması" gerçekleştirildi.

Ar-Ge direktörleriyle kalitatif (niteliksel), insan kaynakları (İK) direktörleri ve STEM mezunu çalışanlarla da kantitatif (niceliksel) yöntemlerin uygulandığı araştırmada, iş dünyasının STEM alanlarında eğitim almış iş gücüne olan talep, beklenti ve değerlendirmelerinin tespit edilmesi amaçlandı.

Bir araştırma şirketi aracılığıyla gerçekleştirilen çalışmanın sonuçları, "STEM mezunlarının kendi alanlarında çalışmaya özendirilmesi",  "STEM alanları hakkında geleceğe bakış" ve "STEM eğitimi ve iş gücünün geliştirilmesi" olmak üzere 3 ana başlıkta toplandı.

İlk başlık bulgularına göre, şirketlerde STEM mezunu çalışan oranı yüzde 19 düzeyindeyken, söz konusu mezunların imalat ve hizmet sektöründeki çalışma oranı, perakende sektörüne göre daha yüksek bulunuyor.

Kendi alanları dışında çalışan STEM mezunları, temel motivasyonları olarak "ücret memnuniyeti ve toplumsal statü" unsurlarını gösterirken, giriş ve uzmanlık seviyesinde verilen maaşların ise alan dışına çıkılmasında önemli bir rol oynadığı tespit edildi.

Araştırmanın 2. başlığında yer alan bulgulara göre; İK direktörlerinin yüzde 57'si, 5 yıl içinde STEM alanındaki iş gücü talebinin artacağını düşünürken, ihtiyaç duyulan alanlarda Ar-Ge, uygulama danışmanlığı ve teknisyenlik öne çıkıyor.

Son başlık bulgularında ise "STEM mezunlarının endüstrinin beklentilerini karşılaması", "STEM mezunlarının kendi alanlarına uygun iş bulması" ve "STEM alanında nitelikli iş gücü açığı" konuları STEM alanlarıyla ilgili tespit edilen en temel riskler arasında gösterildi.

Değerlendirme ve öneriler

Araştırmanın son kısmında STEM mezunlarına ilişkin değerlendirme ve öneriler aktarılırken, şu görüşlere yer verildi:

"Ar-Ge yatırımlarının artması ve tabana yayılması STEM iş gücüne olan talebi olumlu etkileyecektir. Mevcut durumda STEM alanında kalanların ve özellikle üst düzey yönetici konumuna ulaşanların elde ettiği gelir ve iş tatmininin yüksek olduğu bulgusuna erişildi. Bu bulguyu vurgulamak, STEM mezunlarının bu alanda çalışmaya özendirilmesi için önemli bir aksiyon olabilir. Kariyerinde belli bir seviyeye gelen bir STEM çalışanı için ana kriterlerin önem sıralamasının değişebildiği, kaliteli yaşam koşullarının varlığının ön plana geçebildiği dikkate alınmalıdır. STEM ile ilgili yeni iş alanlarının geliştirilmesi ve STEM istihdamının artması önem taşımaktadır.

Eğitim sisteminde yaratıcı, yenilikçi, analitik ve eleştirel düşünen, problem çözme becerileri yüksek bireyler yetiştirilmesi için müfredatta, eğitim yöntemlerinde ve öğretmen eğitiminde gerekli reformların yapılması önem taşıyor. Çocukların ve gençlerin deneye-yanıla, hata yaparak, sorgulayarak, özgür düşünerek, yeni fikirler geliştirmelerinin yolu açılmalıdır. Üniversiteler ile sanayi işbirliğinin artması ve etkin bir işbirliği biçimine dönüşmesi sağlanmalıdır." - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Tüsiad'ın Stem Mezunlarına Yönelik Araştırması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement