Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçinin yetersiz yağış ve yalancı bahar korkusu yaşadığını belirterek, üreticileri buzlanma ve zirai don riskine karşı uyardı.
Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, kış aylarında yeterli yağış almayan buğday, arpa, kırmızı mercimek ve ekimi yapılan yem bitkilerinin gelişimi için mart ve nisan yağışlarının kurtarıcı olacağını belirtti.
Ancak çiftçinin yetersiz yağış ve yalancı bahar korkusu yaşadığına işaret eden Bayraktar, "İlkbahar ekimlerini yapacak çiftçi yetersiz yağıştan, meyve üreticileri de ağaçların erken çiçek açmasından tedirginlik duyuyor" ifadesini kullandı.
Bayraktar, Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre yeni tarım yılının başladığı Ekim 2015-Şubat 2016 döneminde kümülatif yağışların geçen yılki yağışlardan az olduğunu hatırlatarak, açıklamasına şöyle devam etti:
"Kümülatif yağış ortalaması 304,8 milimetre, normali 328,3 milimetre, geçen yılın aynı dönem ortalaması ise 361,1 milimetredir. Ocakta iyi giden yağışlar, şubatta azaldı. Ekim 2015-Şubat 2016 döneminde kümülatif yağışlar, normale göre yüzde 7,2, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,6 daha düşük gerçekleşti.
Ekim, kasım, aralık, ocak ve şubatta kümülatif olarak normale göre yağış azalması yüzde 41,2 ile en fazla Akdeniz Bölgesi'nde görüldü. Bu bölgeyi yüzde 18,1 ile Ege, yüzde 11,3 ile Güneydoğu Anadolu, yüzde 10,6 ile İç Anadolu, yüzde 4,6 ile Marmara bölgeleri izledi. Kümülatif yağış artışı ise yüzde 19,6 ile Karadeniz ve yüzde 12,9 ile Doğu Anadolu bölgelerinde meydana geldi. Bu üretim döneminde kasım, aralık ayı yağışları normalin altında gerçekleşirken, ocakta normallerin üzerinde gerçekleşen yağışlar kuraklık riskini azalttı."
- "Buzlanma ve zirai don riskine karşı tedbir"
Kış aylarında yaşanan yüksek sıcaklıkların özellikle meyve ağaçlarında risk oluşturduğuna dikkati çeken Bayraktar, özelikle erken çiçek açan badem, kayısı, erik ve şeftali gibi türlerin mart ve nisanda yaşanabilecek dondan zarar görebileceğini vurguladı.
Bayraktar, gelecek hafta itibarıyla Marmara'nın güneyi, Karadeniz'in iç kesimleri, İç Ege, Göller Yöresi, İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde havanın açmasıyla gece sıcaklıklarının hissedilir derecede düşeceğine işaret ederek, şu uyarılarda bulundu:
"Buzlanma ve zirai don riski oluşacağı tahmin ediliyor. Zirai faaliyetle uğraşan üreticilerimiz ve vatandaşlarımızın dikkatli ve tedbirli olmaları gerekiyor. Bölgelere göre değişmekle beraber henüz son poliçe müracaat tarihi geçmeyen bazı meyve türlerinde tarım sigortası yaptırılması üreticilerimiz açısından son derece önemlidir. Üreticilerin aşırı yağış, don, dolu gibi tarımsal üretime zarar verecek konularda Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaları takip etmeleri ve önlemleri zamanında almaları gerekir."
Son Dakika › Ekonomi › Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?