"Ulaşımda, İletişimde Hayatın İçinde Ben de Varım Projesi" - Son Dakika
Ekonomi

"Ulaşımda, İletişimde Hayatın İçinde Ben de Varım Projesi"

"Ulaşımda, İletişimde Hayatın İçinde Ben de Varım Projesi"

Avea Genel Müdürü Akdemir: "Avea olarak engelsiz hayatlar için 2005 yılında Fiziksel Engelliler Vafkı ile başladığımız engelli istihdamına yönelik projeyle 3 bin 201 engellinin işe yerleştirilmesini sağladık. Ulaştığımız bu rakam Avea'nın bugünkü çalışan sayısına eşit" Turkcell Genel Müdürü Ciliv: "Turkcell'de 500'den çok engelli çalışıyor. Ama daha yapacak çok işimiz var" Vodafone Genel Müdürü Timuray: "Vodafone Düşler Akademisi'nin bugüne kadar 2 bin 57 mezun verdiği bu proje kapsamında Kaş'ta yeni bir Düşler Akademisi tesisi devreye girecek" Türk Telekom Genel Müdürü Yılmaz: "Türk Telekom'da 537 engelli çalışan bulunuyor. Türk Telekom olarak her ilde engelli istihdamına özen gösteriyoruz" Türksat Genel Müdürü Dalbay: "Onlarla çalışmak bizler ve bütün çalışma arkadaşlarımız için büyük bir mutluluk"

01.10.2013 13:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avea Genel Müdürü Erkan Akdemir, "Avea olarak engelsiz hayatlar için 2005 yılında Fiziksel Engelliler Vafkı ile başladığımız engelli istihdamına yönelik projeyle 3 bin 201 engellinin işe yerleştirilmesini sağladık. Ulaştığımız bu rakam Avea'nın bugünkü çalışan sayısına eşit" dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in katılımıyla "Ulaşımda, İletişimde Hayatın İçinde Ben de Varım" adlı sosyal sorumluluk projesi kapsamında  "Sessizliğe Kulak Vermek" etkinliği düzenlendi.

Avea Genel Müdürü Akdemir, buradaki konuşmasında, Türkiye'de bugün 1,5 milyon işitme engelli birey bulunduğunu ifade etti. Bu projeyle engelli vatandaşlara karşı sorumlulukların yerine getirildiğini ifade eden Akdemir, "Biz 'ben de varım' demek için buradayız" dedi.

Engellilerin çok büyük bir kısmının işgücüne dahil olmadığına işaret eden Akdemir, engellilerin toplumsal hayata katılımlarının bir ayrıcalık olarak değil bir hak olarak görülmesi gerektiğini vurguladı. Avea olarak engelsiz hayatlar için 2005 yılında Fiziksel Engelliler Vafkı ile başladıkları engelli istihdamına yönelik projeyle engellilerin iş gücüne katılımını sağladıklarını, "Bu işbirliğimizi Türkiye'nin en büyük engelli kariyer planlaması olarak tanımlayabiliriz. 8 yıldır süren bu projeyle 3 bin 201 engellinin işe yerleştirilmesini sağladık. Ulaştığımız bu rakam Avea'nın bugünkü çalışan sayısına eşit" diye konuştu.

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, konuşmasına salondakileri işaret dilyle selamlayarak başladı. Turkcell Akademi'de 150 çalışanın işaret dili kullanımını öğrendiğini ve 150 mağazada işitme engelli müşterilerine hizmet verdiğini anlatan Ciliv, "Bugün Turkcell'de 500'de çok engelli çalışıyor. Ama daha yapacak çok işimiz var" ifadelerini kullandı. Ciliv, Turkcell'in her sene binlerce öğrenciye burs verdiğini belirterek,  gelecek yıllarda bu öğrencilerin geliştireceği teknolojiyle engellilerin önündeki engellerin ortadan kalkacağına inancını vurguladı.

Vodafone Genel Müdürü Serpil Timuray, toplumda eşit haklara sahip olmayan bireylere odaklanan projeler yaptıklarını kaydetti. Vodafone Düşler Akademisi'nin bugüne kadar 2 bin 57 mezun verdiğini bildiren Timuray,  bu mezunların çoğunun çalışma imkanına kavuştuklarını anlattı. Timuray, bu proje kapsamında Kaş'ta yeni bir Düşler Akademisi tesisinin devreye gireceğini de kaydetti.

Türk Telekom Genel Müdürü Tahsin Yılmaz, şirketinde 537 engelli çalışan bulunduğunu bildirdi. Türk Telekom'un her ilde engelli istihdamına özen gösterdiklerini vurgulayan Yılmaz, "Türk Telekom olarak 'Sessizliğe Kulak Vermek' etkinliği kapsamında Engelsiz Mesaj Servisi'ni devreye almıştık. İşitme ve konuşma engelli vatandaşlarımız bu sayede birçok önemli hizmetten yararlanıyorlar" şeklinde konuştu.

Türksat Genel Müdürü Özkan Dalbay, engellilerin yararlanacağı çeşitli projeleri hayata geçirdiklerini belirtti. Türksat ailesine geçen yıl 2, bu yıl 3 engellinin katıldığını bildiren Dalbay, "Onlarla çalışmak bizler ve bütün çalışma arkadaşlarımız için büyük bir mutluluk. Yoğun iş temposunda büyük bir yarışın içerisindeyiz ama bu tür projelerle farkındalığımızı artırmamızı sağlayan Bakanımız Binali Yıldırım'a şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu.

"Adımı duymak çok güzel"

Etkinlikte, projeye destek veren şirketlerde istihdam edilen işitme engelliler ve aileleri duygularını paylaştı.

Avea Genel Müdürlüğü'nde çalışan Yasemin Polat Bakır, çalışma hayatına girmesine destek verenlere teşekkür ederken, Babası Yılmaz Polat da kızının çalışmaya başlamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Turkcell çalışanı Nebahat Akyıldız, Superonline'da görev aldığını belirterek, "Hep beraber engelleri kaldıralım" diye konuştu. Turkcell çalışanlarından Furkan Deniz ise bu projeyle kendisine ve engelli arkadaşlarına çalışma imkanı sunan herkese teşekkür etti.

Vodafone çalışanı Gülcihan Bilen, aynı zamanda Türkiye İşitme Engelliler Milli Voleybol Takımı oyuncusu olduğunu ve İstiklal Marşı'nı ilk kez kendisinin işaret diliyle söylendiğini anlattı. Bilen'in babası Ergeldi Bilen ise işitme engelli çocuklarını engel olarak görmediğini, onlara hep güvendiğini söyledi. Engelli çocuğu olan ailelerin çocuklarına acıyarak bakmamaları gerektiğini belirten Bilen, çocuklarının arkasında dimdik durmalarını tavsiye etti.

Türk Telekom çalışanı Göktuğ Ortaalan, çalışma hayatına adım atmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Annesi Ayla Ortaalan ise "(Bana bir şey olursa çocuğuma ne olacak) günleri sizlerin sayesinde geride kaldı. Oğlum bu hayatın bir parçası oldu. Engellilere acıma dönemi geride kalmış, çozüm üretme dönemi başlamış. Türkiye'de bir engelli annesi olarak umutsuz değilim, artık benim evladım sizin evladınız" ifadelerini kullandı.

Türksat çalışanı Nihat Kihtir ise işitme engelli bir ailenin çocuğu olduğunu belirterek, işitme engelliler dernek ve federasyonlarında gönüllü çalıştığını ve Türksat'ta işe başladığını söyledi.

Programın sunucusu Özge Uzun, Erda Çanga'nın, Bakan Yıldırım'a yazdığı mektubu okudu. Çanga, mektubunda Yıldırım sayesinde aldığı işitme cihazıyla çok merak ettiği motorsiklet sesini duyduğunu, hele adını duymaktan çok mutlu olduğunu anlattı.

Bakanlar Binali Yıldırım ve Fatma Şahin'in duygusal anlar yaşadığı etkinlikte, işitme engelliler, Bakan Yıldırım için "Bana Bir Masal Anlat Baba" şarkısını işaret diliyle söylediler. Öte yandan Vodafone Düşler Akademisi'nden işitme engelli bir grup, Grease Müzikali'nden bir bölümü sahneledi.

Bu arada etkinliği Bahar ve Pelin Kobal kardeşler işaret diline çevirdi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 'Ulaşımda, İletişimde Hayatın İçinde Ben de Varım Projesi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement