Uluslararası net doğrudan yatırım girişi, ekimde 670 milyon dolar olurken, ocak-ekim döneminde ise 9 milyar 794 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.
Ekonomi Bakanlığı, ekim ayına ilişkin "Uluslararası Doğrudan Yatırım Verileri Bülteni"ni yayımladı.
Buna göre, ekimde 670 milyon dolar düzeyinde net uluslararası doğrudan yatırım girişi gerçekleşti. Yılın 10 aylık döneminde 9 milyar 794 milyon dolar net doğrudan uluslararası yatırım girişi yaşanırken, uluslararası doğrudan yatırım girişleri kaleminde yer alan sermaye girişi, ekimde 304 milyon dolar oldu. Nakit sermaye girişinin 212 milyon dolarlık bölümü AB ülkeleri, 72 milyon dolarlık bölümü Asya ülkeleri kaynaklı gerçekleşti.
Net doğrudan uluslararası yatırım girişi yılın 10 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,7 arttı. 6 milyar 866 milyon dolar olan uluslararası doğrudan yatırım girişinin 2 milyar 308 milyon doları imalat sektöründen, 1 milyar 335 milyon doları mali aracı kuruluşların faaliyetleri sektöründen kaynaklandı.
Ocak-ekim döneminde nakit sermaye girişinin yüzde 62'si Avrupa Birliği (AB) ülkeleri kaynaklı oldu.
Kurulan uluslararası sermayeli şirketler
Ekimde 172 uluslararası sermayeli şirket ve şube kuruldu, 18 yerli sermayeli şirkete de uluslararası sermaye iştiraki gerçekleşti.
Böylece yılın 10 ayında 3 bin 455 uluslararası sermayeli şirket ve şube kuruldu, 139 yerli sermayeli şirkete de uluslararası sermaye iştiraki gerçekleşti.
Bu şirketlerin, başta toptan ve perakende ticaret sektörü olmak üzere, gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri ile ulaştırma, haberleşme ve depolama hizmetleri sektörlerinde faaliyette bulundukları görüldü.
Ocak-ekim döneminde kayıtlı sermayesi 500 bin doların üzerinde olan 131 uluslararası sermayeli şirket, şube kuruluşu ile yabancı ortak iştiraki gerçekleşti. Bu şirketlerin 50'si toptan ve perakende ticaret sektöründe, 20'si imalat sanayisi sektöründe faaliyette bulunuyor.
Bu dönemde kurulan kurulan 3 bin 594 adet uluslararası sermayeli şirketin, bin 15'i AB ülkeleri, bin 713'ü Yakındoğu ve Ortadoğu ülkeleri, 264'ü ise diğer Avrupa ülkeleri (AB hariç) ortaklı şirketlerden oluştu.
Toplam uluslararası sermayeli şirketlerin sayısı
Ekim sonu itibarıyla Türkiye'de faaliyet gösteren uluslararası sermayeli şirket sayısı toplam 41 bin 131'e ulaştı. Bu şirketler, başta toptan ve perakende ticaret olmak üzere, gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri ve imalat sanayi sektörlerinde faaliyette bulunuyor. İmalat sanayisinde faaliyette bulunan uluslararası sermayeli şirketlerde kimyasal madde ve ürünleri imalatı birinci sırada yer alırken, bunu gıda ürünleri, içecek ve tütün ile tekstil ürünleri imalatı izliyor.
En fazla uluslararası sermayeli şirket 24 bin 489 ile İstanbul'da bulunuyor. İstanbul'u 4 bin 365 şirketle Antalya, 2 bin 462 şirketle Ankara ve 2 bin 89 şirketle İzmir takip ediyor.
Yatırım projeleri
Ekim ayında Ekonomi Bakanlığı tarafından yatırım teşvik belgesi düzenlenen 15 proje kapsamında yaklaşık 131,2 milyon dolar tutarında yatırım yapılması öngörülüyor.
Böylece 2014'te belgelendirilen yatırım projesi sayısı 206'ya, belge kapsamındaki yatırımların tutarı 3 milyar 785,8 milyon dolara ulaştı. 206 yatırım teşvik belgesinin 153'ü imalat, 30'u hizmetler, 9'u madencilik ve taşocakçılığı, 9'u elektrik, gaz ve su, 5'i ise tarım ve ormancılık sektörlerinde düzenlendi. - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Uluslararası Doğrudan Yatırım Verileri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?